Predsednik na očevini

Čedo PRELEVIĆ

09. 07. 2010. u 08:18

Boris Tadić, u selu Smriječno u Pivi, posle dugo godina sreo se sa svojim crnogorskim rođacima. Posle druženja predsednik obišao Pivski manastir

NIKADA u malenom selu Smriječno, u Pivi, između Nikšića i Plužina, nije bilo sveta kao u petak oko podne. Sve njih i na desetine Tadića, ne samo iz Pive, već i iz Podgorice, Nikšića, Beograda, Bosne, okupila je vest da će predsednik Srbije tokom svoje posete Crnoj Gori doći i u zavičaj.

Ravno trideset dvoje Tadića - dece, snaha, strina, braće od stričeva, sestrića - u dvorištu kuće u kojoj je rođen Borisov otac, i iz koje su potekli i junaci, i akademici, i obični, i manje ili više važni ljudi, čekalo je da dođe onaj koji je iz ove porodice, ipak, postao najpoznatiji u svetu - predsednik Srbije.

- Nije dolazio otkako je predsednik, a ranije, kao dečak i momčić često je bio ovde - priča Mladen Tadić, Borisov brat od strica, ne krijući uzbuđenje.

Dok traje iščekivanje, zvone telefoni, čuju se različite vesti: te krenuo je iz Herceg Novog, gde je prenoćio, te nije se još ukrcao u helikopter... Za doček je sve spremno: trpeza u dvorištu, sa ovdašnjom rakijom kruškom koju Boris, kažu, voli... Pa posluženje za novinare koje domaćini povremeno mole samo jedno: da, kada predsednik dođe, završe posao i ostave familiju da se u intimi ispriča.

Oko 13.40 vrhunac uzbuđenja. Čuje se ”nebeska ptica”: dole, pet kilometara dalje, kod fabrike u Goranskom, sleteo je helikopter.

LJUBINA ŠKOLA
TADIĆ je obišao i groblje, kao i školu u koju je išao njegov otac, Ljubomir. U Smriječno je doputovao i jedan deo porodice predsednika Srbije iz Beograda.

Četvorica kršnih Tadića, braća i sinovci, odabrani su da Borisa sretnu na seoskom putu sa zdravicom. A on, u košulji kratkih rukava, ne krije emocije, ni trag suze u oku. Ljubi se, po tri puta, sa svakim, zapitkuje čije je koje dete, kako su i šta rade oni koji nisu došli. Baca oko gore, u brdo, gde se vidi ruševina stare kuće Tadića, one u kojoj su mu rođeni otac Ljubo, stričevi, braća...

- Poznao me je! Pita: ”Đe si sestro?” - trese se od uzbuđenja Milica, najstarija Borisova sestra od strica.

A onda, za stolom, porodični razgovori rođaka koji se nisu sreli punih osam godina, koliko je prošlo od prošlog dolaska Borisa Tadića u postojbinu.

- Deda je postao pradeda, Veričina kćerka je dobila dete - ”referiše” predsednik Srbije.

- Kako je strina, ostali? - pitaju Pivljani.

- Moraću da ih dovedem ovde - beležimo, pomalo nepristojno, konverzaciju za stolom za koji sedaju Tadići, mladi i stari.

I tako, reč po reč, domaćini su se sećali dana predsednikovog detinjstva. A predsedniku je, očigledno, prijalo, što bar koji sat neće biti politike, Kosova, EU...

Druženje je trajalo do kasno po podne, do nove obaveze, posete obližnjem Pivskom manastiru u kojem su kršteni svi njegovi preci. U manastiru starom četiri i po veka, onom kojeg su neimari kada je pravljena brana na reci Pivi 13 godina kamen po kamen prenosili sa Pivskog oka na današnju lokaciju, Tadića su dočekali vladika Joanikije, iguman Nikifor, rukovodstvo Plužana i mnogobrojni građani Pive. Uvaženog gosta starešinstvo manastira darovalo je ikonom svetog Jovana Krstitelja sa troparom i molitvama, ručnim radom monahinja župskog manastira.

Predsednik Tadić se posebno zadržao u riznici drevnog manastira, gde su ga domaćini podsetili na burnu istoriju ovog kulturno-istorijskog spomenika.

- Porodično i ljudski sam uzbuđen boravkom u Pivi - kazao je Tadić.

Uz ručak u manastirskom konaku predsednik Srbije završio je dvodnevnu posetu Crnoj Gori.

Ocenjujući svoj dvodnevni boravak u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima veoma uspešnim i dobrim za budućnost odnosa između Crne Gore i Srbije, sa podgoričkog aerodroma otputovao je nazad u Beograd.


ANDRIĆEVA KUĆA U HERCEG NOVOM DOBRA ZA KONZULAT

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je otvaranje konzulata Srbije u Herceg Novom u narednih nekoliko meseci. Posle sastanka s gradonačelnikom ovog grada Dejanom Mandićem, Tadić je rekao da treba pronaći mehanizam da Srbija i Crna Gora budu u najboljim odnosima, ali da Srbija nikada ne sme da se meša u odnose u CG i to ne radi, jer on to nikada neće dozvoliti.

Tadića je, ispred zgrade opštine, aplauzom dočekalo stotinak građana, sa kojima je on neformalno razgovarao desetak minuta, posle čega je obišao i kuću srpskog nobelovca Ive Andrića u ovom gradu.

On je rekao da je taj grad ”najbolje mesto” za afirmisanje kulture Srbije. Predsednik je tokom boravka u Crnoj Gori razgovarao i sa čelnicima SNP i ostalih političkih stranaka i istakao da su razgovori bili veoma dobri.

Tokom posete Herceg Novom u kući Ive Andrića susreo se sa slikarskim magom Vojom Stanićem i književnikom Nikolom Malovićem, koji su mu uručili simbolične poklone, knjigu i reprint starih razglednica Herceg Novog koje je pre više od jednog veka objavio novski knjižar Jovo Sekulović. (V. VUJNOVIĆ)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

daki

09.07.2010. 12:18

Bravo,za gosp.Tadica kakvi bespotrebni troskovi za konzulate,u zemlji gde smo svi mi nasi ja se tu neosecam stranac a ni svi moji braca Crnogorci u Beogradu nisu stranci a u dokumentima neka pise sta pise.Pozdrav svim pravim Crnogorcima ne Poturcenim e ne Albanizovanim.

Milan

09.07.2010. 20:00

Ako nasi politicari nastave da ulazu u svoj zavicaj,u stranim zemljama,nikad se necemo izvuci iz krize.Sto pre nasi susedi budu pravi susedi,sa svojim granicama i gradjanima i pravima koja im sleduju,kao i svim strancima,to ce pre Srbija stati na svoje noge.Braca smo bili sa svima do devedesetih a od tada su svi oni strani gradjani i mogu biti samo dobre komsije,nista vise ni manje.Nasi politicari neka se opredele koju zemlju predstavljaju ili pleme.

Шумадија

09.07.2010. 21:32

Прешједниче, оли довест још кадрова, фале нам?

situlacija

10.07.2010. 01:34

Tako me ganuo ovaj dirljivi tekst. Posebno onaj deo kada se Borisova najstarija sestra od strica Milica trese od uzbudjenja u neverici kada je Boris prepoznaje i izgovara na cistom maternjem jeziku-"Dje si sestro! "Nije lako biti gasterbajter..Daleko od svoje kuce, familije , daleko od rodne grude.Kao u spanski serijama ali stvarno

Dejan

10.07.2010. 11:39

@ sumadija Jeli ti mislis da su 32% Srba u CG manji Srbi od tebe ljudino. Ko ima prst obraza i zna situaciju u CG, ne moze da lupeta tako kako ti lupetas. Pa pola Sumadije vuce porijeklo iz te CG ili Hercegovine. Procackaj ti malo svoje porodicno stablo i vidi da nije neko tvoj dosao iz tih krajeva. I ovako je malo Srba preostalo da bi ih ti i slicni tebi jos dodatno dijelili. Ono sto politika ne moze da promijeni je to, da vi blizih od nas a ni mi od vas nemamo, i to osjeca vecina naroda.

Slavisa

10.07.2010. 13:27

Joooj, ako svi iz vladajuce SRBIJANSKE vrhuske pocnu da ,,posjecuju" svoju ,,djedovinu" o drzavnom trosku mi cemo nacisto bankrotirati!!!

kolubara

10.07.2010. 15:36

@dejan imate spomenik borcima protiv srpske okupacije a ti bi sa nama srbima da se nadgornjavas.strasno.

filipo

10.07.2010. 17:31

@kolubara - Ko je tacno i po cijem nalogu podigao taj spomenik? (Ovo je samo pitanje.) Ne sme da bude "nadgornjavanja", to mi je glupo i zaostalo. Srbin je nacionalnost a Srbijanac je stanovnik Srbije. Slozite se vec jednom rogovi u vreci. Nisam nacionalista ali razmislite svi malo sta to radimo jedni drugima i koliko nas to i kako kosta kao i ko sve to iskoriscava.

Dejan

10.07.2010. 18:53

@ kolubaraJa bi sa ,, vama" Srbima da se nadgornjavam. Strasno! Po cemu si ti veci Srbin od nekog Srbina iz CG ili recimo Hercegovine, Australije. Ko si ti? Sta si ti? Je li ti to djed ostavio tapiju na Srpstvo? Savjet i za tebe i ostale samozvane nosioce ,,prava" na Srpstvo : uzmite Istoriju i citajte. Mozda naucite i shvatite nesto. Sad od mene za tebe-vas jedna mala lekcija iz te oblasti : CG je bila prva medj. priznata Srpska drzava i uz KiM izvor drzavnosti i duhovnosti Srpskog naroda !

Nikola

10.07.2010. 19:12

Dobra posjeta jer svi smo mi Srbi porjeklom iz Srpske sparte tacnije iz Dukljanske Srbije.Zabjeljezeno je u istoriji svijeta da je 1 Srpska Drzava nastala gje je danasnja drzava mile po profesiji fasificat nacije koja ne postoji poz

Milica

23.07.2010. 04:30

Pivljani su ponosni na Borisa jer se zalaze za modernu Srbiju i Srbe bez predrasuda i stega bilo koje vrste.Vi koji pljujete na ovu njegovu posetu treba malo da se raspitate i saznacete da su Pivljani Srbi,cvrsti cuvari srpske tradicije i veciti crnogorski opozicionari iako im je to mnogo puta donelo nevolje.Opstina Pluzine tj.Piva je 99% srpska i vlast nikada nije mogla ni da priviri sa svojom izdajnickom politkom.Pivljani su specificni,ponosni,dostojanstveni i veoma inteligentni i obrazovani.