Savet 600 miliona

D. M. - V. C. S.

30. 06. 2010. u 20:44

Država za pet nezavisnih institucija izdvaja više od pola milijarde dinara godišnje, a mišljenja skoro i da ne koristi

DRŽAVA će samo u ovoj godini iz budžeta potrošiti skoro 600 miliona dinara za rad nezavisnih institucija, iako njihove preporuke vlast najčešće ignoriše.

To potvrđuju i dva najnovija nesporazuma na relaciji nezavisne institucije - Vlada. Prvi je amandman zaštitnika građana Saše Jankovića na Zakon o elektronskim komunikacijama, koji je Skupština odbila. Drugi su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije o kojima vlast ovu agenciju nije čak ni obavestila.

Ipak, ako se pogledaju ”kase” ovih institucija, stvari izgledaju sasvim drugačije. Država im obezbeđuje ne samo plate, već izdvaja značajan novac i za mobilne i fiksne telefone, dnevnice, ugostiteljske i usluge po ugovoru...

Neki od njih imaju i pravo na službeni automobil - poverenik za informacije od javnog značaja, ombudsman i državni revizor. Kancelarija poverenika, recimo, ima dva automobila, a ombudsmana, čak devet.

Predsedniku Saveta DRI Radoslavu Sretenoviću Skupština je nedavno uvećala platu za trećinu, plaća mu stan 35.000 dinara mesečno i daje naknadu od 20.000 za odvojen život.

- Za ovu godinu dobili smo 160 miliona dinara i to je dovoljno, ali već sledeće, sa povećanjem obima posla, biće premalo. Proći će još dosta vremena dok izvršna vlast ne prepozna pravi značaj regulatornih tela - kaže za ”Novosti” Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Većini nezavisnih institucija, ipak, nije problem budžet, kaže predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać:

- Imali bismo problem sa budžetom ako bismo poželeli da angažujemo dobrog revizora, što je ponekad neophodno. Ovako nemamo. Ali, imamo problem sa dostupnošću dokumentacije, nesaradnjom, a dešava se i da Vlada traži naše mišljenje o zakonu kada ga već pošalje u skupštinsku proceduru.

Na pitanje da li je ono što država ulaže u nezavisne institucije srazmerno uticaju koji imaju, poverenik Šabić kaže:

- Poverenikove intervencije su u 90 odsto slučajeva dale rezultat. Međutim, u jednom broju to se ipak nije desilo, a Vlada, iako je imala obavezu, nije sprovela rešenja poverenika.

PETRUŠIĆEVA ČEKA PLATU

NOVOIZABRANI poverenik za ravnopravnost Nevena Petrušić ima pravo na platu u visini zarade sudije Vrhovnog kasacionog suda od oko 150.000 dinara, kao i plaćen stan u Beogradu i naknadu za odvojen život. Međutim, kako nam je sama rekla, ona još ne prima platu, niti je okupila tim saradnika, jer nije aktivirana ”budžetska linija” od oko 39 miliona dinara, koliko sleduje novoj instituciji u ovoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ja

01.07.2010. 16:08

Kakav zlonameran clanak...nigde podataka o uspesima nezavisnih institucija. U eri Interneta, novinar je bar mogao da ode na sajtove nezavisnih institucija pa da vidi njihove aktivnosti. Nesto se ne secam da su Novosti propratile to sto je ombudsman uputio predlog kodeksa dobre uprave Skupstini na usvajanje. A taj kodeks je pre svega nama, gradjanima, na korist. Preporucujem sajtove ombudsmana i poverenika.