Artemije u Šišatovcu

Đ. VUKMIROVIĆ

26. 06. 2010. u 20:52

Nedavno penzionisani episkop raško-prizrenski od subote na Fruškoj gori. Tročasovni razgovor sa episkopom Vasilijem. U nedelju prva liturgija

ŠIŠATOVAC - Penzionisani episkop raško-prizrenski Artemije stigao je u subotu oko deset časova u manastir Šišatovac u kojem će, po odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ubuduće boraviti. Prethodne večeri, u nekoliko kombija, u manastir su dovezene njegove i stvari četvorice monaha koji će, takođe po odobrenju Sinoda, biti s njim i činiti novo bratstvo jednog od najstarijih fruškogorskih manastira, nastalog 1520. godine.

Vladika Artemije je u Šišatovac došao zajedno sa episkom sremskim Vasilijem, u čijoj nadležnosti je i taj manastir, da bi usledio tročasovni razgovor i potpisivanje nekoliko dokumenata kojima je, kako se pretpostavlja, regulisan Artemijev status u samom manastiru.

Ni pre, ni posle razgovora, episkop Vasilije nije želeo da da bilo kakvu izjavu, a takav stav je, poštujući hijerarhiju, zauzeo i vladika Artemije. On je, inače, smešten u prizemlju novog konaka, sazidanog pre dve godine, čija unutrašnjost još nije sasvim završena.

Početku razgovora dvojice episkopa prisustvovao je i monah Andrej, dosadašnji iguman manastira Šišatovac, koji, od subote, više ne obavlja tu dužnost. Na njegovo mesto postavljen je jeromonah Varsanufije, jedan od monaha iz pratnje vladike Artemija.

Novi iguman Šišatovca je, za „Novosti“, potvrdio da će episkop Artemije prvu liturgiju služiti već u nedelju, od 9.00, u manastirskoj crkvi. Za to već vlada veliko interesovanje, a nezvanično se najavljuje i dolazak monaha iz manastira Crna Reka, kao i nekoliko autobusa vernika sa Kosova i Metohije i drugih delova Srbije.

U samom Šišatovcu, fruškogorskom mestu sa jedva 300 duša, Artemijev dolazak u manastir naišao je na nepodeljeno odobravanje. Očekuje se brza obnova manastira, ali i samog mesta.

- Radiće se na svemu tome - kratko je prokomentarisao novi starešina Šišatovca, jeromonah Varsanufije, najavivši da će episkop Artemije u ponedeljak 28. juna, na Vidovdan, liturgiju služiti u manastiru Ravanica u Vrdniku.

ISTORIJA

MANASTIR Šišatovac poznat je po tome što su u njemu svojevremeno počivale mošti svetog srpskog despota Stefana Štiljanovića. Uz to, 1742. godine, Vuk Isakovič, koji je i glavni junak romana „Seobe“ Miloša Crnjanskog, podigao je, kasnije nažalost porušeni, četvorospratni zvonik manastirske crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Drinska

26.06.2010. 23:23

Putovah ranije da posetim Fruskogorske Manastire...Pisah o tome i snimih i jednu radio emisiju u Radiu Milesevi...Nisam ni znala da ce kasnije svi ovi dogadjaji sasvim biti povezani sa odlaskom Vladike(sada vec Umirovljenog )G-dina Artemija...Bili su opusteli,skoro,ovi nasi Manastiri,i sve se dogodi kao po "Bozijoj volji ili zelji"nezavisno od ljudske zamisli i uskoro ce na Severu Srbije ,zvona crkvena zvoniti jace,a i nije prvi put da se "cuvari Pravoslavlja"upute iz sredista zemlje na Sever...

Pavle

26.06.2010. 23:24

Posle svega sta ste preziveli Vi gospodine Artemije i bratstvo Kosovskih manastira dobro nam dosli u manastir Sisatovac. Cujte se manastirska zvona do Pristine, do kosovskih manastira, cujte se tamo gde Srba ima i gde ce Srba biti.