Streljanje Draže još u arhivi

E. V. N.

23. 06. 2010. u 07:48

Стрељање Драже још у архиви
Komisija za istinu o Draži Mihailoviću proučava na desetine hiljada strnaica. Ključan dokument od 17. jula 1946.

DRŽAVNA Komisija za otkrivanje istine o streljanju Draže Mihailovića, generala jugoslovenske vojske u otadžbini, proučavaće narednih meseci na desetine hiljada stranica, koje je nedavno donela iz britanskog Arhiva.

U ovoj obimnoj dokumentaciji zabeležen je period između 1941. i 1946. godine u Jugoslaviji. Na desetak fajlova, koje će članovi Komisije tek pregledati, sačuvani su podaci o Mihailovićevom životu i radu iz tog vremena. Ukratko, sve ono što je vezano za njega, nezavisno od Ravnogorskog pokreta.

- U Arhivu je pronađen i jedan dokument na kome je zabeležen datum za koji verujemo da je dan kada je Draža streljan, 17. jul 1946. godine - kaže za "Novosti" Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i član Komisije. - Ovaj dokument ima dva stepena poverljivosti. Jedan je skinut zahtevom koji je uputila Komisija da bi ušla u Arhiv, a drugi će biti skinut sledećim zahtevom koji ćemo poslati uskoro. Tada će Komisija uskoro ponovo otići u Englesku.

Za sada, članovi Komisije nisu našli papir koji otkriva grobnicu u kojoj je sahranjen general jugosovenske vojske u otadžbini. Ali, ne sumnjaju da će doći i do njega.

- Dokumentacija je fascinantna. U njoj ima, ne samo podataka o Mihailoviću, već i o celom Drugom svetskom ratu. Zabeleženo je i ono što je pratilo martovske događaje - kaže Homen.

ČLANOVI NISU UPOZNATI

POJEDINI članovi Komisije saznali su za novu dokumentaciju iz medija. Aleksandar Čotrić kaže da je tako saznao i da su neki članovi Komisije bili u Engleskoj. Za putovanje nije znao ni Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju. Upitan za komentar, Slobdan Homen nam je rekao da je "to njihova stvar", jer je delegaciju vodilo Republičko javno tužilaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

mighty quin

23.06.2010. 19:33

hoce li se pojaviti i dokumenti kako su nas anglosaksonci uvukli u krvavi rat

Pavle

24.06.2010. 07:07

@Dusan - @ Dusan NAPRIJED ne mozemo gledati ako ne znamo proslost. Istina o djeneralu se nece saznati posto ima jos zivih izvsilaca zlocina. Ne samo nad djeneralom nego i nad obicnim narodom od Septembra 1944 pa nadalje.

pero

23.06.2010. 20:17

Srbija nebi trebala da cuti u vezi nepravde ove,kada je ovaj covek ,general Draza Mihajlovic ,prvi ustanik antifasista u Evrop,i koji je u aprilu 1941.godine podigao ustanak protiv Hitlera pre svih u Evropi i pre svih bilo gde u Evropi ,sramno na takav nacin pogubljen i lazno optuzen i danas od nekih za neke izmisljenje optuzbe da je bio "saradnik okupatora" za kojim je Hitler i Musolini raspisao nagradu od 100 000 rajhs maraka u zlatu pre pocetka operacije "svarc" 1943.godine.

Radomir

24.06.2010. 00:03

Vec sam vam poslao nekoliko komentara na ovu temu i to je jedina istina.Draza nije ni osudjen. nijesu dozvoljavali Francuzi i Englezi da se Draza osudi na Smrt a Tito je znao sto bi bilo to za njega.Minic je bijo tuzioc a moj rodjak njegov zamenik.Zaduzili su Krcuna da se resi Draze.Draza je pokusao u celjiju samoubistvo. Kada su ga vodili na saslusanje, odvezali su mu ruke i cuvari su isli pozadi njega namerno. On je sa nekog hodnika sa sprata skocio preko ograde na beton i na mestu ostao mrtav

Radomir

24.06.2010. 00:14

kada je Draza skocio te tarase na beton pozvali su Englesku ambasadu da se uvere da se Draza ubijo.Tek posljie odlaska i fotografisanja engleza Drazu su negde u krugu zatvora zakopali.To je saznao Dusko Popov [prepostavljam da znate ko je on bio] i tito je sumnjao da mu je to ispricao Krcun i zato je Krcun likvidiran.Sve je to opisao Dr. Vojo Popovic najbolji Drazin prijateljkoji je zivio u Salcburgu, a kasnije je bio clan nove alternative Desimira Tosica a cesti je i Djilas dolazio kod njega.

Radomir

24.06.2010. 00:26

O cijem trosku ide ta ekipa navodno u Englesku i sto je toliko Homenu stalo da nadje drazin grob. Opet bacanje magle narodu u oci i svadjanje Srpskog naroda.Neka pronadju knjigu istina o Drazi Dr Voja Popovica iz Salcburga a on se poziva na obavestajne izvore Engleske i americke sluzbei Duska Popova, A da mu je kasnije sve to potvrdio i Djilas.Licno sam citao njegove rukopise koje je davao mom rodjaku u salcburgu.Drugog rodjaka koji je bio zamenik minica pitao sam za to nije mi ni demantovao.

bre

24.06.2010. 02:14

ma pustimo vec jedanput sta je bilo,sta je bilo donelo nam je nevolje ,ratove 90.tih,ostavimo mrtve na miru,ma koga vise interesuje sta je bilo pre 70 godina,okrenimo se buducnosti.

sls

24.06.2010. 09:00

Dali ovi ljudi u komisijama o pronalaženju grobnica i mesta ukopa Draže stvarno misle da je ovaj narod budala.Prvo šta komisija može da nađe u tim dokumentima što nisu znali oko ukopa Draže ovde u Srbiji.Drugo Čotrić nije znao da komisija ima dokumenta iz Engleskih arhiva stvarno ko u to još može da poveruje.Srpski liberalni savet

El Cid

24.06.2010. 14:07

Kakva god da je istina, sve vezano sa Drugi svetski rat je veoma mucna tema za sve sa prostora bivse Jugoslvaije. Komunistickoj vlasti nikada nisam verovao sto ne znaci da glorifikujem cetnike ili Kraljevinu Jugoslaviju. Jedni su bili teroristicka organizacija dobre propagande i marketinga a drugi slabo organizovani i kolebljivi sa puno improvizacije i koketiranja sa profasistickim snagama. Obe Jugoslavije su bile u stilu "Sjasi Kurta da uyjase Murta"!

matia

24.06.2010. 14:08

jedno pitanje za poštovaoce prvog gerilca u evropi.da li su četnici koji su klali i bacali "turke" sa mosta u višegradu,te klali"balije" po istočnoj bosni bili pod čičinm vodstvom?jer zna se kako je poslije bilo;

Radomir

24.06.2010. 15:08

Dusan je u pravu. Svi mi znamo dobro proslost ali je neki prikazuju kako njima odgovara, i od dnevno politicke situacije. One moje unuke bas briga za Drazu i Tita, oni hoce bolju i svetliju buducnost, ali je nemaju zbog ovih koji ceprkaju po proslosti i dalje svadjaju ovaj narod za rad svojih licnih interesa. Vidite kako ova komisija ide o drzavnom trosku u Englesku da istrazuje.Englezi da su to hteli objavili bi ranije. Dace im neka lazna dokumenta kada bude trebalo da sto vise zavade ovaj naro

Radomir

25.06.2010. 00:18

Gde samo nadje ta komisija desetine hiljada stranica o Drazinom streljanju.Ni citav drugi svetski rat nema arhivu o desetine hiljada stranica.Koga vi folirate morate da pravdate te dobre dnevnice i plate sto primate nizasto.Siguran sam da o Drazi nema ni Engleska sluzba vise od dvije tri stranice.koga to vise u svijetu interesuje, pa ni onda ih nije interesovalo.Posto Jovo Kapicic nije htijo nista da vam kaze, a on je jedini zivi svedok slobodno uzmite moju adresu iz Novosti i ja cu vam ispricat