Sveti oganj još gori

S. BABOVIĆ

13. 06. 2010. u 21:22

 Zaboravljena čuda manastira Svetog Jovana Krstitelja kod Niša.

 NIŠ - Kada je pop Ilija 1993. godine doneo sveti oganj iz Jerusalima u manastir Jovana Krstitelja iznad Gornjeg Matejevca nadomak Niša, bio je to veliki događaj. S vremenom, bogomolja, do koje se stiže makadamom i lošim šumskim puteljcima, skoro je zaboravljena. Tek poneki vernik i zalutali turista dođu do crkve na svrljiškim planinama. A tamo, kako se uverila ekipa „Novosti“, oganj i dalje gori!
Otac Ilija je u međuvremenu umro u Svetoj zemlji. Jovan Mandić je jedan od hodočasnika koji je sa njim doneo oganj iz Izraela.
- Preneli smo ga u železničkom fenjeru - kaže, za „Novosti“, Jovan Mandić. - Kada se sveti oganj iznese, narod koji ga prvi uzme biće srećan.
Protosinđel Jovan Stojanović, sadašnji starešina manastira, otkriva za „Novosti“ bogatstva ove bogomolje.
- Pored ognja, čuvamo ikonu sa likom svetog Jovana, koja je mirotočiva od 1998. godine - priča otac Jovan.
- Sudbina se često najavljivala u ovom manastiru. Otac Ilija je 1998. godine, godinu dana pre NATO bombardovanja, od prijatelja iz Grčke tražio pomoć da se protumači što se naše kandilo neprestano ljulja i kada nema vetra, i dobio je jasan odgovor da stiže opasnost sa nebesa. Čuvamo dva rebra i kosti svetaca iz Jerusalima, a ikona nam je isceliteljska. Zahvalni vernici su od srebra izlili svaki organ koji im je izlečen po boravku u ovom manastiru.
Naš sagovornik priča da je jedan pripadnik 63. padobranske jedinice pre odlaska na Kosmet došao u manastir i da mu je poklonjen primerak Svetog pisma.
- Trebaće ti - tako mu je rečeno na izvinjenje vojnika što u Boga do kraja ne veruje. Na Kosmetu je pogođen, a zrno je ostalo u Svetom pismu.

RUSKE MONAHINjE I STEVAN SINĐELIĆ
*Posle Oktobarske revolucije u Rusiji, u manastir dolaze ruske monahinje, koje tu osnivaju školu za slepe.
*Prema jednom predanju, vojvoda Stevan Sinđelić se sa svojim ratnicima pričestio u manastiru pre pogibije na Čegru.
* I danas postoje ostaci kamenih građevina koje su delile Karađorđevu Srbiju i Otomansku imperiju na početku 19. veka. Granica je tik do izvora sa vodom za koju narod veruje da je čudotvorna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zdravko

14.06.2010. 08:19

Nije cudo to sto neko prodaje maglu, nego sto ima kupaca! "Sveti oganj" , "Cudotvorne ikone", "Sveta mesta" sluze za mamljenje naivnih i izmucenih raznim problemima ljudi. To je zloupotreba i iskoriscavanje nevoljnika! Pokusajte da u to ubedite jedno petogodisnje dete! Reci ce vam da ste ludi! Sveto pismo je korisno samo za CITANJE i to ako je lako razumljiv prevod . Ne stiti od metaka sigurno, nemojte da to probate!! I najgore je sto se sve to radi u ime Boga , kog su ti isti proglasili za ubicu , (kad neko umre kazu da je to bozija volja, ili ako neko oboli tesko kazu da ga bog kaznjava) , sadistu ( muci " ljutcke duse" u paklu , kazu)! Cilj im je "odlivci u crebru ( i zlatu) organa koji bole". Zamisli da nekog boli noga! I sve to " Vecernje Novosti" reklamiraju ! Vrlo lepo!!

bojan

14.06.2010. 00:00

@Zdravko - Svako ima pravo da misli sta hoce, mozemo da biramo sta radimo, ali nam sve nije na dobro. Bog nikog ne juri. Ali svakog ceka.

vesna

15.11.2011. 12:32

Mala ispravka. Ne radi se o popu Iliji, vec o monahu Iliji, u to vreme Igumanu Manastira Sveti Jovan. Bio je to divan covek. Krstio me je u potoku pored manastira pre dvadeset godina. Jos uvek mi nedostaje jer su danas takvi duhovnici prava retkost..