NEĆE se zvezde ubuduće najbolje videti sa Zvezdare. Na brdu Vidojevica kod Prokuplja za koji dan počeće da radi nova osmatračka stanica Astronomske opservatorije iz Beograda. Spreman je i teleskop, a deo krova u pripravnosti je da se otvori i pokaže nebo.
Više od sedam godina trajali su radovi na Vidojevici. A sve je tek na polovini. Jer, napravljen je mali paviljon sa malim teleskopom, a u naredne tri godine stići će veliki teleskop, prečnika ogledala oko 1,5 metara, kome će biti potrebna znatno veća „kuća“.
- Nebo iznad Beograda prezasićeno je i svetlosnim i aerosolnim zagađenjima toliko da su uslovi za profesionalni rad postali gotovo nemogući. Zato smo tražili bolju lokaciju i izabrali Vidojevicu kao jednu od najboljih u Srbiji - kaže, za „Novosti“, Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu i dopisni član SANU. - Na kraju ove, prve faze, završili smo paviljon i postavili mali teleskop, izgradili objekat za smeštaj osmoro ljudi, sa velikom učionicom za predavanja.
Prvo je postavljen teleskop, a onda je oko njega zidana kupola, da se ne bi oštetio. Ovaj uređaj koštao je oko 80.000 evra, a prečnik njegovog ogledala je 60 centimetara. U početku ispitivaće astroklimu, da se vidi kakvi su uslovi za rad, a onda će početi i ozbiljnija istraživanja. Najkasnije za tri godine na Vidojevicu će stići više nego duplo veći teleskop, prečnika metar i po. Njegova cena je oko milion evra.
- Ovaj teleskop kupićemo parama koje smo dobili od evropskog programa FP7, kojim se finansira celokupna nauka u EU. Konkurisali smo na specijalni REGPOT program i, od 68 prijavljenih, ušli među šest najboljih, koji su dobili sredstva. Bili smo drugoplasirani, sa istim brojem poena kao pobednici - naglašava naš sagovornik. - Dobićemo oko 1,3 miliona evra, od kojih će polovina da bude potrošena na teleskop, a druga je namenjena ulaganju u vraćanje naših ljudi iz inostranstva. Interesovanje je, na našu radost, veliko.
Tako se u Opservatoriju na Zvezdaru iz Kalifornije već vratio jedan naš stručnjak. Milan Bogosavljević doktorirao je u Sjedinjenim Američkim Državama, radio na najvećim svetskim teleskopima. Vratio se, u okviru ovog projekta, a, prema rečima Zorana Kneževića, nije usamljen primer. Još nekoliko astronoma interesovalo se za povratak.
- Namera nam je da ih, kada dođu na trogodišnji projekat, zadržimo, da nastave ovde da se bave naukom, formiraju svoje istraživačke timove - najavljuje Knežević.
Plan je da Vidojevica ostane samo osmatračnica, a da se naukom istraživači Opservatorije bave na Zvezdarskom brdu u Beogradu. Jer, teleskop može da se robotizuje, pa da se sve ono što se zabeleži na Vidojevici analizira u Beogradu. Tako bi Opservatorija, koja je na Zvezdari izgrađena tridesetih godina prošlog veka, ostala glavni naučni centar.
Zastarele, ali vredne i unikatne teleskope, pripremiće i izložiti u paviljonima na Zvezdari. Tri teleskopa su još u upotrebi i ostaće za potrebe studenata i drugih zaljubljenika u nebo. Jer, kakva bi Zvezdara bila kad se sa nje ne bi gledale zvezde?!

DOČEK ZA ASTEROID
NA nebu nikad nije dosadno, zato astronomija i jeste jedna od najuzbudljivijih nauka. Neprestano stižu zanimljive vesti, a poslednja koja se očekuje, i to danas, jeste prizemljenje japanske sonde u pustinju Australije, koja nosi uzorke jednog asteroida.
- Priprema se veliki doček. NASA je poslala specijalni avion sa 30 eksperata da sačekaju kapsulu - objašnjava naš sagovornik. - Ovo je izuzetno važno, jer ćemo prvi put imati uzorke asteroida, najmanje izmenjenog tela od nastanka Sunčevog sistema. To znači da ćemo moći da vidimo istoriju prošlih 4,5 milijardi godina.