Zbogom olovnom benzinu!

A. MUSLIBEGOVIĆ

08. 06. 2010. u 21:01

Збогом оловном бензину!
Proizvodnja naftnih derivata sa olovom prestaje krajem juna ove godine. Problem će imati vlasnici automobila koji su proizvedeni pre 1986. godine

 POSLEDNJI litri olovnog benzina u Srbiji proizvodiće se u Pančevačkoj rafineriji još do kraja juna, ali zbog zaliha ove vrste goriva biće još neko vreme i na pumpama. U Naftnoj industriji Srbije kažu i da su mislili na vlasnike automobila proizvedenih pre 1986. godine koji mogu imati teškoća ako toče bezolovni benzin.
Stručnjaci u Srbiji su duže vreme podeljeni, a neki misle da svi motori mogu koristiti bezolovni benzin i nema pokazatelja da taj benzin dovodi do preteranog habanja ventila pri normalnom radu. Ali, ima mišljenja da kod nekih tipova motora, pogotovo starijeg tipa, u toku dužeg rada i pri velikom broju obrtaja motora može doći do većeg habanja ležišta ventila.
- Uskoro ćemo usvojiti strategiju snabdevanja i takvih potrošača, a posle analize broja i strukture vozila koja koriste benzin sa olovom, definisaće koje gorivo će biti zamena za olovni - kažu u NIS. - Ako se donese odluka da se dodaju aditivi, razmotrićemo da li će se aditiviranje raditi u rafinerijama ili će se aditivi prodavati na benzinskim pumpama uz uputstvo za korišćenje.
U NIS ističu da su neke zemlje kao zamenu za olovne benzine izabrale uvođenje bezolovnog koji u sebi ima aditive za zaštitu sedišta ventila. Tako su zaštićeni stariji tipovi motora, a eliminisano zagađenje vazduha. Hrvatska je početkom 2006. godine prestala sa korišćenjem olovnog benzina, ali se i dalje prodaje bezolovni benzin “Super plus 98” koji sadrži potrebni aditiv. U Francuskoj je devedesetih ukinuto korišćenje benzina sa olovom, a samo jedan od tri bezolovna benzina RON 97 sadrži aditiv na bazi kalijuma, u toj zamlji jedini odobren za upotrebu. U Kanadi neke naftne kompanije koriste mangan kao aditiv za poboljšanje oktana i za zaštitu sedišta ventila.
- Sa prestankom proizvodnje olovnog benzina, Srbija bi se priključila svim evropskim zemljama gde je ovo gorivo zamenjeno kvalitetnijim - kažu u NIS. - Olovo koje izlazi iz auspuha nepovratno zagađuje atmosferu, a ta isparenja nanose štetu ljudskom zdravlju i mogu izazvati najteže bolesti.

JEFTINIJE GORIVO?
PROJEKTOVANA inflacija za ovu godinu od šest, plus-minus dva odsto, neće biti ugrožena, jer se očekuje da će cene nafte i derivata padati, izjavio je ministar Slobodan Milosavljević.
- Kretanja na svetskim berzama ukazuju na trend pada cena goriva i u Srbiji, pod uslovom da kurs dinara bude na sadašnjem nivou - rekao je Milosavljević. - U radnoj grupi Vlade Srbije nije postignuta saglasnost o smanjenju akciza na gorivo i to pitanje je u delokrugu Ministarstva finansija.

BEZOLOVNI
U NIS kažu da je u poslednje dve godine značajno porasla potražnja bezolovnog goriva u odnosu na benzin sa olovom. I sada je taj odnos 70 prema 30 odsto u korist bezolovnog sa stalnim povećanjem ove razlike.
- Nesumnjiv je ekološki značaj, jer sadržaj olova u motornom benzinu MB 95, koji se više neće proizvoditi je 400 miligrama u litru, što je 30 puta više od sadržaja olova u bezolovnom motornom benzinu, gde je ograničenje 13 miligrama po litru - objasnili su nam u NIS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zoran

08.06.2010. 22:09

Olovo koje izlazi iz auspuha nepovratno zagađuje atmosferu, a ta isparenja nanose štetu ljudskom zdravlju i mogu izazvati najteže bolesti. ovo se nigde ne pominje a kamo li u drakonskom zakonu o zabrani pushenja

Igor

09.06.2010. 01:21

Bitno je da benzin zagadjuje životnu okolinu i da ljudi misle o nama i o našem zdravlju ali zato rafinerije koje proizvode taj benzin i koje će se graditi u srbiji nisu životni zagađivači i njihovih dimnjaka izlazi čist planinski vazduh sa mirisom jorgovana. Svaka čast našoj vlasti kako misle o našem zdravlju. Samo napred

goki

09.06.2010. 08:27

pa šta ste čekali do sada -naučnici-, aditiviranje nije kosmička nauka o crnim rupama kojih izgleda ima u vašim glavama.