Misterija kraljeve tetovaže

Vladimir Matevski

24. 04. 2010. u 20:51

Kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj imao istetoviranog velikog orla. Heraldički znak preko celih grudi. Rodbinski odnosi sa pruskom vladarskom kućom

Kralj Aleksandar Karađorđević, ubijen u atentatu u Marselju 1934, imao je preko grudi istetoviranog velikog krunisanog orla, po izgledu najsličnijeg germanskim heraldičkim motivima koji su krasili pruske plemićke grbove.
Ono o čemu se do sada samo spekulisalo otkrio je đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.
- Malo je poznato da je viteški kralj ujedinitelj imao prilično veliku tetovažu izrađenu preko čitavih grudi - kaže đakon Jovanović. - Prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, s mačem u jednoj i šarom u drugoj kandži. Orao je krunisan heraldičkom krunom, nalik na krunu Svetog rimskog carstva nemačke nacije. Naša heraldička nauka se ovim pitanjem nije bavila i verujem da će naredna istraživanja dati verodostojan odgovor.
On kaže da je upotreba ovakvog heraldičkog znaka bez presedana kod jednog srpskog vladara.
- Posebno ako imamo u vidu da su upravo Karađorđevići vodili slavan i pobedonosni rat koji je značio i kraj nemačkog carstva i silazak doma Hoencolerna sa nemačkog prestola - objašnjava Jovanović.
Moguće objašnjenje ove tetovaže pojedini heraldičari vide u rodbinskim odnosima pruske vladarske kuće sa Karađorđevićima.
- Supruga kralja Aleksandra, naša kraljica Marija, bila je rumunska princeza iz doma Hoencolern-Zigmaringena - kaže Jovanović.
Sekretar Društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” Marko Dražić podseća da drevne korene ovog simbola.
- U drevnoj grčkom politeizmu, još od sedmog veka pre Hrista, vrhovni bog je bio Zevs. Vladao je na prestolu na vrhu Olimpa sa svežnjem munja u levoj, i skiptrom, na kome je stajao orao, u desnoj ruci. I njegov rimski pandan, Jupiter, imao je vernog saveznika u jednoglavom orlu, koji je postao simbol rimske države i elitnih legija - podseća Dražić.
Sagovornik “Novosti” ističe da se i pored Konstantinovog stega, u Romejskom carstvu u početku koristio jednoglavi orao, kao simbol stare rimske državne vlasti.
- U hrišćanskoj teologiji orao je simbol svetog Jovana Bogoslova i predstavlja duhovne visine do kojih se vinuo ovaj pisac Jevanđelja i Apokalipse. Njegovu predstavu možemo videti i na stubovima crkve Svetog Marka u Beogradu - zaključuje Dražić.

I ATENTATOR SA BELEGOM
I ubica kralja Aleksandra, terorista Vladimir Černozemski, imao je tetovažu ispod miške - lobanju sa ukrštenim butnim kostima i inicijale VMRO, odnosno organizacije koja je, za račun ustaškog pokreta, organizovala i izvela atentat na prvog jugoslovenskog kralja.

GLAVA ZMIJE
Početkom 20. veka tetoviranje je bilo veoma popularno među kraljevskim porodicama. Ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova tetovirao je japanski majstor. Poznato je da je i austrougarski prestolonaslednik Ferdinand imao veliku tetovažu sa zmijama na grudima. Nalazi sa autopsije, posle atenatata 1914, pokazali su da je jedan od metaka koje je ispalio Gavrilo Princip, a koji je usmrtio princa, prošao tačno kroz glavu zmije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Nidza

25.04.2010. 16:08

Opšte je poznato koliko truda i volje Sveti Vladika Nikolaj Velimirivić uložio da nesretnog kralja otrgne iz ruku masonerije kojoj je dotični pristupio.Kada ga je konačno ubedio i dotični napustio masoneriju...nastradao je u Marseju.

Komunist

28.03.2011. 20:11

Neka je ubijen u Marseju i zasluzio je to unistio je nekoliko drzava , nekolko naroda , nekoliko nacija i unistio je prije svega ugled svih ljudi .

Aleksandar Marković

24.02.2012. 23:24

@Komunist - Ne želim da budem nepristojan ali Vi nemate elementarno znanje gospodine Komunisto.

Velja

16.05.2013. 14:35

@Komunist - Koliko nacija, koliko naroda i koliko država je uništio? I koje su to nacije, države i narodi? Inače, ovakav komentar je mogao da potpiše i ustaša, ne samo komunista...

Pejka

01.06.2014. 16:53

@Komunist - Tito je taj sto je unistio nas narod !!! Kralj je hteo da ga ujedini !!!!!!!!

fridrih

30.03.2012. 14:48

jedan od razloga tetoviranja bio je i da ga se prepozna u slučaju otmice ili nedobog protjerivanja s prijestolja. sam kralj aleksandar bio je vazal niza kapitalista i sam je bio poprilično učen čovjek, ali previše pod utjecajem Nikole Pašića i kriminalaca koji su kasnije poubijlai nekoliko Hrvata u parlametnu. Isti je bio u dobrim odnosima s Meštrovićem i čak mu ponudio mjesto predsjednika vlade, što je ovaj srdačno odbio s obzirom da nije znao ništa o politici

Jad I Beda

31.01.2019. 16:20

@ nidža ti nisi masoneriju video ni na filmu. Nije dovoljno pročitati dva tri članka jeftine teorije zavera i par populističkih komentara pa dati ozbiljan komentar na temu slobodnog zidarstva. Po tvojoj logici Živojin Mišić, Mokranjac, Vuk, Njegoš, Dositej, Pupin npr su bili izdajnici srpstva, jer svi su bili masoni. U teškoj si zabludi, posebno u vezi sa Vladikom.