HAVANA - Ministri spoljnih poslova Kube i Srbije Bruno Rodriges i Vuk Jeremić ocenili su u Havani da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje, posebno u oblasti nauke i ekonomije, objavljeno je danas na sajtu kubanske agencije ACN.
Rodriges je takođe zahvalio Srbiji na solidarnosti i na podršci u UN kubanskoj rezoluciji kojom se osuđuje američka ekonomska, trgovinska i finansijska blokada Kube.
On je takođe izrazio zadovoljstvo odnosima Kube i Srbije i ocenio da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti nauke i ekonomije.
Jeremić koji je boravio u jednodnevnoj poseti Kubi, izrazio je zahvalnost srpske vlade Havani zbog njenog stava prema nezavisnosti Kosova.
On je takođe rekao da je ponosan što je prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti Kubi.
Jeremić je izrazio zadovoljstvo i jačanjem odnosa dve zemlje i u tom smislu naveo da je razgovor koji je imao sa kubanskim ministrom za spoljnu trgovinu i ulaganja Rodrigom Malmierkom, samo uvod za sastanak međuvladine komisije, planiran za 6. jul.
Srpski ministar je obišao i Memorijalni centar Hose Marti koji je bio borac za nezavisnost Kube.
Kubanska agencija podseća da je Jeremić boravio na ostrvu u aprilu 2009. kada je predvodio srpsku delegaciju na ministarskom sastanku koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih.