Narodu kredit duplo skuplji

S. M

18. 02. 2010. u 20:58

 Zašto bankari građanima zaračunavaju daleko veće kamate nego privredi? Iako pojedinci revnosnije otplaćuju svoj dug, banke ih ucenjuju čak i trostruko većim nametom nego preduzeća

 IAKO su građani revnosniji u otplati kredita, banke im zaračunavaju znatno veću kamatnu stopu na odobrene kredite, a i naplaćuju značajno skuplje naknade nego privredi. Tako se za kratkoročne pozajmice stanovništvu naplaćuju dvostruko, pa ponekad i trostruko veće kamatne stope nego firmama.
Na kraju prošle godine kratkoročne pozajmice u dinarima stanovništvu su odobravane uz prosečnu kamatnu stopu od čak 36 odsto, dok su se kratkoročne pozajmice u dinarima privredi odobravale uz prosečnu kamatnu stopu od 10 do 18 odsto, zavisno od svrhe korišćenja kredita. Vidljivo je, prema istraživanju portala “Kamatica” i to da su kamatne stope na pozajmice privredi imale pad tokom 2009. godine, dok su kada je u pitanju stanovništvo, zabeležile porast.
Jasno je da poslovne banke imaju znatno veće troškove pri plasmanima stanovništvu, ali ovakva razlika između kamatnih stopa sigurno ne može biti opravdana samo time.
U istom desetogodišnjem periodu je primetno da su kamatne stope poslovnih banaka na kredite privredi imale blagi trend pada. Vrlo je interesantan podatak da je tokom 2009. godine privreda u proseku poslovnim bankama plaćala korišćenje kratkoročnih pozajmica po dvostruko nižim kamatnim stopama nego što je to slučaj sa građanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

aksentije

18.02.2010. 21:28

Zelenashi, kamata na kamatu, pa ko ce izdrzati toliki broj stranih banaka, menjachnica ,,to su zelenashi uz pomoc NBS

Pera

19.02.2010. 07:56

Pa krediti za stanovnistvo su skuplji zato sto su manji, vise se trose resursi banke kada se obradjuju krediti na puno malih iznosa.

mladen

19.02.2010. 13:13

ja uvek kazem bolje uzeti od djavola kredit nego od banaka manje ce da kosta.