IAKO su građani revnosniji u otplati kredita, banke im zaračunavaju znatno veću kamatnu stopu na odobrene kredite, a i naplaćuju značajno skuplje naknade nego privredi. Tako se za kratkoročne pozajmice stanovništvu naplaćuju dvostruko, pa ponekad i trostruko veće kamatne stope nego firmama.
Na kraju prošle godine kratkoročne pozajmice u dinarima stanovništvu su odobravane uz prosečnu kamatnu stopu od čak 36 odsto, dok su se kratkoročne pozajmice u dinarima privredi odobravale uz prosečnu kamatnu stopu od 10 do 18 odsto, zavisno od svrhe korišćenja kredita. Vidljivo je, prema istraživanju portala “Kamatica” i to da su kamatne stope na pozajmice privredi imale pad tokom 2009. godine, dok su kada je u pitanju stanovništvo, zabeležile porast.
Jasno je da poslovne banke imaju znatno veće troškove pri plasmanima stanovništvu, ali ovakva razlika između kamatnih stopa sigurno ne može biti opravdana samo time.
U istom desetogodišnjem periodu je primetno da su kamatne stope poslovnih banaka na kredite privredi imale blagi trend pada. Vrlo je interesantan podatak da je tokom 2009. godine privreda u proseku poslovnim bankama plaćala korišćenje kratkoročnih pozajmica po dvostruko nižim kamatnim stopama nego što je to slučaj sa građanima.