Pastor ne miri Bačku

J. SIMIĆ

12. 02. 2010. u 15:50

Posle Subotice, Demokratska stranka traži nove partnere u Senti i Kanjiži. Bojan Pajtić: Ne postoji odluka o promeni partnera

POVLAČENjE Saveza vojvođanskih Mađara u opoziciju u ”svojoj bačkoj prestonici” Subotici potvrđuje da je ozbiljno uzdrman koalicioni zid koji su DS i najuglednija mađarska stranka deceniju i po gradile u Vojvodini.
Pošto su u Subotici demokrate započele pregovore sa Andrašem Agoštonom o zameni kadrova Ištvana Pastora, ”uzdrmala” se i Senta, gde se o popunjavanju upražnjenih mesta SVM-a, već pregovara sa četvrtom po snazu mađarskom strankom GSVM, koju predvodi Laslo Rac Sabo.
Potresa, doduše manjih, bilo je i u Kanjiži, pa se nameće logično pitanje da li demokrate planiraju da i u ostalim opštinama u kojima su na vlasti sa predstavnicima SVM traže zamenu.
Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade, to, međutim, negira:
- Ne postoji strateška odluka DS da se na bilo kojem nivou menja koalicioni partner - rekao Pajtić za ”Novosti”. - Prema mojim informacijama, u Senti su predstavnici SVM pokrenuli inicijativu za isključenje DS iz lokalne samouprave.
Pajtić dalje ističe da ne veruje da će se ovi lokalni problemi preneti i na više nivoe koalicije, naročito ne na vrh pokrajinske vlasti.
Sa nešto manje optimizma na stanje u koaliciji gleda lider SVM Ištvan Pastor, za koga se ”priča u Senti odmotava po subotičkom scenariju”.
- Nije dobro to što za partnera u Senti DS uzima jednu revizionistički i krajnje desno orijentisanu stranku. Na delu je očigledno politička odmazda zbog izostanka naše podrške budžetu.
A Jožef Kasa, koji je iz SVM isključen pre nekoliko dana, krivicu za pucanje koalicije vidi u pogrešnim potezima Pastora:
- Zamenom teze, SVM pokušava da svoj debakl prikaže kao pokušaj DS da izbaci Mađare iz vlasti.

ŠANDOR JOŠ BEZ SIGNALA
ŠANDOR Pal, predsednik DZVM, treće po snazi mađarske partije, vrlo pažljivo prati razvoj događaja na relaciji DS - SVM. To što su demokrate u koaliciju pre njega pozvale Agoštona, a zatim Rac Saboa, predvodnika male stranke, ne želi da komentariše, ali priznaje da od demokrata još nije dobio nikakav signal o mogućoj saradnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ДИМИТРИЈЕ 2

12.02.2010. 18:00

G-dine docentu dr Bojane Pajtiću, Molim Vas za pomoć: ako one "Nedine" JAT-ove karte za (ili iz) Bodrum (koje ste pokazivali na TV prenosu u Skupštini Srbije) nisu čekirane (i pod uslovom da ih Vi niste iskoristili ili bacili) stavite mi na raspolaganje ili prodajte ispod cene (može i po ceni). Hitno su mi potrebne, jer sam se uverio da mnogo pomažu (kao i svaka očigledna laž) za dalje napredovanje kako u DS tako i u državnoj vlasti pa i u pravničkoj-profesorskoj karijeri!? Račun od taksija (za preko 800 km brze vožnje) ste verovatno odmah realizovali-naplatili Vi ili Neda, tj. Skupština Srbije. Inače su tada poslanici imali besplatan prevoz na sednice-pogotovo one važne i hitno zakazane. Stvarno ste sposobni da sve relativizujete-saradnja na prvom i trećem nivou NE, na drugom DA?