Tesne francuske klupe

Violeta TALOVIĆ

04. 12. 2009. u 20:39

 U četiri strane osnovne i srednje škole u Beogradu gotovo polovina đaka su naša deca. U ruskoj školi uglavnom deca naših diplomata i ekonomskih predstavnika

 Od oko hiljadu i po dece koja uče u stranim osnovnim i srednjim školama u Beogradu, polovina tog broja su srpska.
Francuska i ruska škola su među onima za koje vlada najveće interesovanje, verovatno i zbog dugogodišnje istorijske bliskosti i naklonjenosti ovim dvema velikim kulturama.
Slični razlozi su opredelili i Žarka Obradovića, ministra prosvete, da svoju kćerkicu Minu, sada predškolca na Vračaru, prvo upiše u francuski vrtić.
- Ja sam u osnovnoj i srednjoj školi učio francuski i želim da ga i moja deca nauče. Smatrao sam da će im se taj divni jezik najbolje „primiti“ ako krenu da ga uče od malih nogu, pa sada u taj vrtić ide i moja mlađa ćerka Isidora. Mina je od ove godine prešla u naš vrtić, jer treba da se pripremi za prvi razred u koji kreće od jeseni, a ista pravila važiće i za Isidoru - kaže srpski ministar prosvete. On istovremeno tvrdi da bi njegova deca obrazovanje sticala u našoj školi i da on nije ministar prosvete.
Francuska škola ima jedinstven program - deca već sa tri godine uče „malu školu“, a srednju završavaju sa 18. Francuske škole po svetu upisuje od 350 do 400 dece, a beogradska je zbog velikog interesovanja Srba, proširila kapacitete. Od 440 učenika 51 odsto su Srbi, među kojima su većinom deca imućnih, jer školarina je 3.500 evra.
- Srpski jezik je obavezan predmet, a u kući naša ćerka Nela uči srpsku istoriju i kulturu - kaže istoričar Svetlana Petrović.
Sanja Matković, mama Mie (10) i Lane (7), koje pohađaju rusku školu u Beogradu, zadovoljna je što njena deca uče po ruskom programu.
- Ruski program je ozbiljan, učitelji se predano bave decom - kaže ona. - Roditelji i profesori su motivisani istim ciljem - što boljim uspehom deteta, tako da nema „gledanja kroz prste“.
Od 173 dece u ruskoj školi, koja od 1970. radi pod pokroviteljstvom ruske ambasade, od prvog do jedanaestog razreda, polovinu čine srpski mališani. Većina su deca naših diplomata i ekonomskih predstavnika koji su živeli u Rusiji.
Porodica Gmijović u Moskvi je živela tri godine. Deca Sonja (15), Aleksandar (12) i Sandra (10) po povratku su upisala rusku školu, a njihova mama Ljiljana kaže da dilemu nisu imali.
- Ruski učitelji učestvuju i u svakoj dečjoj dilemi i nemotivisanosti. Zato, u ruskoj školi nema loših đaka.
Srpski jezik je alternativan, nije obavezni predmet, ali se tokom školovanja deca upoznaju sa našom književnošću. Deci koja sa odličnim uspehom završe rusku školu otvorena su vrata najvećih ruskih univerziteta.

“PODELILI“ DECU
U Ruskoj školi na Novom Beogradu uči i Milica (7), ćerka Aleksandra Vučića. U javnosti se dosta spekulisalo o odluci poznatog političara i njegove supruge Ksenije da dete upišu u stranu, a ne u srpsku školu.
- Rusiju volimo, poštujemo njihovu kulturu i tradiciju - kažu Vučići. - Osim predanosti i brige koju pokazuju ruski učitelji, sigurni smo, jer je dete na bezbednom - u školi u kojoj nema nasilja i agresije. Naš stariji sin ide u srpsku školu. Roditeljska dužnost je da deci omoguće adekvatno školovanje, a izbor budućeg zanimanja biće njihova odluka koju ćemo podržati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije