BEOGRAD - U Srbiji deluje 9. 597 nevladinih organizacija, a prosečna mesečna plata zaposlenih u tim organizacijama iznosi 25.500 dinara, izjavio je dr Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku.
On je na okruglom stolu "Finansijsko poslovanje organizacija civilnog društva i njihov doprinos ukupnom blagostanju Srbije" kazao da su samo 843 neprofitne jedinice imale stalno zaposlene radnike, a 3.943 su bez stalno zaposlenih.
Prema rečima Kovačevića, skoro sve NVO mogu se okarakterisati kao "mikro preduzeća" koja ili nemaju zaposlene ili imaju do devet zaposlenih radnika.
Na osnovu istraživanja "Analiza ekonomskih performansi neprofitnih institucija u Srbiji od 2006. do 2008", koje je sproveo stručni tim Zavoda za statistiku, od 4.786 ispitanih NVO, samo su 72 imale više od deset zaposlenih.
Kovačević je rekao da prihode NVO čine prilozi i pokloni sponzora i donatora, kao i sredstva iz fondova ministarstava i pokrajinskih i lokalnih organa vlasti. On je naveo da ti finansijski izvori čine 74 odsto njihovih prihoda.
Prema njegovim rečima, iznos primljenih donacija iz inostranstva koji su te organizacije iskazale u završnim računima iznosi 1,3 milijarde dinara i precenjen je, jer je posledica nepravilnosti pri popunjavanju završnih računa.
"Ovaj iznos predstavlja polovinu sredstava dobijenih putem donacija", rekao je Kovačević, napominjujući da davanja iz republičkih i lokalnih budžetskih fondova za podršku porodici i deci, invalidima i NVO, iznosi oko 3,5 milijardi dinara.
Interesantno je pomenuti da su prošle godine NVO zajednici vratile oko 245 miliona dinara u vidu različitih bespovratnih davanja i poklona, istakao je on.