Porodični dar

N. JANKOVIĆ

23. 09. 2009. u 20:30

 Poklon Dejana Petrovića košarkaškom magu Željku Obradoviću. Truba Petrovića, trofej kome pripada posebno mesto

 UŽICE - Pred novu sezonu u kojoj će sa Panatinaikosom braniti trostruku krunu, Željko Obradović, najveći zaljubljenik u zvuk srpskog “pleha” među sportistima, dobio je na Zlatiboru poseban poklon - trofej, draži od drugih. Od najmlađeg majstora trube u istoriji dragačevskog sabora, ovogodišnjeg apsolutnog šampiona Guče Dejana Petrovića, strateg “zelenih” primio je trubu na kojoj su svirale generacije iz poznate muzičke “dinastije”.
- Reč je zaista o najdražem poklonu, to je duboko intimni trofej. Ova truba je simbol ličnih emocija - kaže Obradović, trener koga su obaveze selile po celoj Evropi. - Neobično je što u ovim godinama, ja ne znam gde će konačno biti moj dom. Medalje, pehari i priznanja rasuti su po svetu, od Čačka, preko Beograda do Barselone i Atine. Za ovu trubu ću odmah pronaći počasno mesto.
Za veliko prijateljstvo majstora košarkaške lopte i maestra trube, “kriva” je muzika.
- Dejana, naslednika legendarnog Miće Petrovića, upoznao sam na njegov 18. rođendan. Bio je klinac, a počeli smo da se družimo kao da smo vršnjaci - dodaje Željko, bez čijeg se prisustva u Guči saborovanje ne može ni zamisliti.
Trubu je veliki trener zavoleo uz sada pokojnog strica Vučka.
- Dobro, voleo sam u početku više rok muziku, odrastao sam na “novom talasu”. Otkrio sam kasnije da je truba čista emocija - ističe strateg “zelenih”, pripisujući limenom instrumentu deo zasluga za velike uspehe na parketu.
Dejan Petrović je inače, vlasnik i dve “Zlatne trube”, koje svake godine najboljem među najboljima dodeljuju “Večernje novosti”. Njegov otac, prerano preminuli Milovan - Mićo Petrović, legenda limenog instrumenta, osvojio je četiri prestižna odličja “Novosti”.
- Danas živim, doslovce, u kući “Zlatnih truba”. Njih ljubomorno čuvamo, to su praktično muzejski eksponati posvećeni mom ocu. Druge instrumente na kojima sam svirao ja, ali i moji preci, odlučio sam da “poverim na čuvanje” najboljima među nama.
- Zato jedan instrument poklanjam upravo Željku - kaže Dejan.

SPEKTAKL UZ “NOVOSTI”
Na užičkom gradskom trgu, 9. oktobra, Dejan Petrović će sa svojim “Big bendom” pod medijskim pokroviteljstvom “Novosti” održati veliki Memorijalni koncert posvećen legendi trube, njegovom prerano preminulom ocu Mići Petroviću.
- Specijalni gost biće Miroslav Ilić - kaže Dejan. - Zahvalan sam gradu Užicu, Turističkoj organizaciji i “Novostima” na velikom trudu u organizaciji pravog spektakla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije