Kuća “zlatnih truba“

N. J. - V. I

10. 08. 2009. u 20:50

 Dar „Novosti“ Dejan Petrović (24) posvetio legendi „pleha“ ocu Miću. Suze krenule same od sebe. Naučiće i stranci da se vesele kao Srbi

 „ZLATNU trubu“, dar „Novosti“, u rukama su držali samo odabrani majstora „pleha“, oni najbolji. Primio je Užičanin Dejan Petrović (24) prestižnu nagradu očiju punih suza, noseći u naručju ćerkicu Jovanu, a priznanje je posvetio svom pokojnom ocu Miću, legendi Guče.
- Kada su na bini izgovorili moje ime, setio sam se oca. Krenule su suze same od sebe. Dali bismo sve, moj brat Darko i ja, da je otac mogao da nas vidi sa „Zlatnom trubom“ - kaže najmlađi vlasnik „majstorskog pisma“ u istoriji Guče, ovogodišnji dobitnik i „Zlatne trube“, i „Prve trube“, i nagrade za najbolje izvođenje izvorne pesme.
U domu Petrovića je šest „Zlatnih truba“, tu su i dve „Prve trube“, brojna priznanja za najbolji orkestar... Priseća se Dejan početaka, očevim stopama, zajedno sa bratom, krenuo je kao dečačić, imao je pet godina, a bubanj je bio veći od njega. Učitelj je, kaže, bio strog.
- Izgrdio bi nas propisno, ako ne bismo savladali „domaći zadatak“, ali je govorio da trubu ostavimo ako je ne volimo. Njegova prerana smrt nas je presekla, čak i danas traje taj osećaj preranog gubitka. Možda baš sećanje na oca, „daje ton“ našem muziciranju, čini ga posebnim - dodaje Dejan, prisećajući se čoveka, čije se ime u Srbiji uvek izgovara sa dubokim poštovanjem, a koji je proslavio užički kraj. Umeo je Mićo Petrović da radost i suze, dušu svoje zemlje, pretoči u zvuke, govorio je kako je to „Božji dar“.
Pravo iz Guče, posle trijumfa, orkestar se zaputio kući i probudio pola Užica.
- Stan je bio pun prijatelja, šta smo drugo mogli nego da zasviramo iz sve snage. I naša kuća u Dubokom bila je krcata, dolazili su ljudi da čestitaju dedi, babi, prababi, spontano je napravljeno pravo narodno veselje - radostan je neumorni Era.
Guča Dejana obožava. Njegova truba pred desetinama hiljada saboraša, filigranski precizno, prefinjeno spaja staro i novo. Kaže Dejan da je dobro, što sabor postaje svetski, ali mu nedostaje ona stara atmosfera.
- Lepo je što Guča doživljava „invaziju“ stranaca. Samo oni se ne vesele kao Srbi. Možda smo im zadali pretežak zadatak? Navići će se valjda stranci na lumpovanje pod šatrama do zore, kada im truba otkrije sve naše tajne - osmehuje se mladić koji je „pokorio“ Guču.

PUBLIKA REKLA: NAJBOLJI JE DEJAN
„ZLATNA truba“ je najvrednija, jer najboljeg bira publika, glasanjem koje traje svega nekoliko minuta. Orkestar Dejana Petrovića je dobio 1.410, Orkestar Dejana Lazarevića 1.002, a Orkestar Veljka Ostojića 510 glasova. Svi su oni iz užičkog kraja.
I stručni žiri sabora je procenio da je Dejanova truba u Guči ove godine bila najbolja i prva.
- Mi ocenjujemo muzikalnost i virtuoznost. Čoček ne sme da liči na džez, mora biti izvoran. Opet, srpska izvorna pesma ne sme ličiti na kolo. Petrović je to dobro razumeo i zato je najbolji - kaže dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog i predsednik saborskog žirija.
N. J. - V. I.

49. SABOR TRUBAČA NAJPOSEĆENIJI U ISTORIJI GUČE
ŽURKA ZA 600.000 DUŠAPojelo se 6 tona pečenja, popilo 800.000 litara piva. Svinjskog gripa nije bilo

OVOGODIŠNjI, 49. sabor trubača u Guči, oborio je sve dosadašnje rekorde. Petodnevnu trubačku feštu, prema proceni organizatora, posetilo je oko 600.000 saboraša, od čega je oko 35.000 njih došlo iz 36 zemalja sa svih kontinenata. Broj učesnika u programu sabora bio je najveći do sada - više od 1.600, a ponoćni koncert, održan u subotu uveče, na stadionu kraj Bjelice, pratilo je oko 30.000 ljubitelja trube, a dragačevskom varošicom tog dana prošlo je čak 200.000 posetilaca.
Rekordan broj saboraša u Guči sigurno je doprineo da dan posle sabora mnogi ugostitelji trljaju dlanove od dobre zarade. Pojedini, koji na saboru imaju šatre i po tridesetak godina unazad, pričaju da ne pamte kada su ovako „dobro prošli“, a nije malo ni onih koji tvrde da će samo da pokriju troškove.
Prema grubim procenama, samo u pet šatri u blizini reke Bjelice, za pet dana, saboraši su slistili oko šest tona jagnjećeg i prasećeg pečenja, odnosno ispečeno je više od 600 jagnjadi i prasadi. U Guči je, prema nezvaničnim podacima popijeno blizu 800.000 litara piva. Sigurno je da su najviše zaradile roštiljdžije, jer se omladina, uglavnom, odlučivala za pljeskavicu, pa je poznato da je na samo jednom mestu u toku jednog dana prodato više od 6.000 pljeskavica.
Zdravstveni bilten sa najveće trubačke fešte je, po oceni dr Duška Šuluburića, direktora Doma zdravlja u Guči, i više nego povoljan. Ekipe su imale ukupno 514 intervencija, od čega 125 na terenu, a ozbiljnijih povreda i intervencija nije bilo, sem u dva slučaja.
- Uglavnom se radilo o teškim pijanstvima. Pijane pacijente bismo dovozili u bolnicu, a posle prospavane noći i primljene infuzije oni bi nastavili saborovanje - kazao nam je dr Šuluburić. - Sve vreme sabora imali smo dežurne epidemiologe. Za pet dana nije bilo čak nijednog pacijenta kod koga se i posumnjalo da je zaražen svinjskim gripom.
Saobraćajna policija je u dane sabora imala pune ruke posla. Kontrolisano je 10.890 vozila. U strukturi prekršaja koji najviše ugrožavaju saobraćaj najbrojniji su bili: upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola - 534 prekršaja, prekoračenje brzine kretanja - 223 i nepropisno i nedozvoljeno preticanje - 135 prekršaja. Evidentirane su četiri saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom u kojima nije bilo povređenih lica. Uzrok ovih saobraćajnih nezgoda nije bila vožnja pod dejstvom alkohola.
Dan posle sabora u trubačkoj prestonici vladala je neverovatna tišina, nigde ni zvuka trube. Ulice umivene, a njima prođe tek poneki stranac sa šatorom na leđima, iscrpljen od ludovanja do jutra. Odlazi kući udaljenoj, možda, i više hiljada kilometara.      

KRAĐE
POLICIJA je u vreme sbora evidentirala 24 krivična dela, od kojih je najveći broj krivičnih dela - sitna krađa i krađa (12), po tri krivična dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i uništenje i oštećenje tuđe stvari, dva krivična dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, po jedno krivično delo razbojništva, izazivanje opšte opasnosti i učestvovanje u tuči, a evidentirano je i jedno krivičnno delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava. V. ILIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

radojcic zvezdana

11.08.2009. 07:44

iako otac nije vise stobom znaj da bi se ponosio stobom,bravo majstore.

NJ

11.08.2009. 17:14

Poznati trubac se zvao Mico Petrovic, a ne Mica Petrovic. Dakle, u tekstu je napisano ispravno.