Ulica sećanja na heroja

Sl. PEŠEVIĆ

29. 07. 2009. u 20:08

 U italijanskom gradu Jezolu jedna ulica nazvana po Draganu Ciganu koji se utopio spasavajući dvojicu dečaka. Draganove ćerke i supruga na ceremoniji

 DA se herojski čin, koji se po Dragana Cigana iz sela Branešci kod Čelinca (RS) okončao tragično ne zaboravlja, svedoči još jedan gest ljudske zahvalnosti. U italijanskom gradu Jezolo (regija Veneto) već treći dan jedna od najlepših ulica nosi ime ovog velikana hrabrosti i dobročinstva. “Strada Dragan Cigan” se nalazi u blizini plaže gde je ovaj hrabri čovek 23. jula 2007. godine ostavio svoj život spasavajući braću Taskin, stare sedam i deset godina, iz talasa uzburkanog mora. Svečanoj ceremoniji proglašenja ulice koja će ubuduće nositi Draganovo ime prisustvovali su Draganova supruga Dijana Cigan sa ćerkama Milicom i Mirjanom. One se nalaze još u Jezolu. Kući se vraćaju u petak.
- Moja osećanja su pomešana. Od ponosa na Dragana do tuge što sam ga izgubila. Ulica je predivna i vodi prema plaži i mestu gde je moj muž okončao život. Zahvalna sam svima koji su dali doprinos da Dragan, preimenovanjem ove ulice, ode u večnost.
Kaže, još razmišlja o njegovim poslednjim trenucima. - Sigurna sam da je pomislio na naše ćerke. Zato se i odlučio na čin koji ga je stajao života, a imao je samo 32 godine.
Draganova sestra Zorica Regojević koja sa suprugom Svetom radi i živi u regiji Veneto nije prisustvovala činu preimenovanja ulice koja sada nosi naziv njenog brata.
- Svaki put se uzbudim kada se pominje ime mog hrabrog brata. Ponosna jesam, ali nisam imala snage da budem na toj ceremoniji. Moja je je jedina želja da pomoć humanih ljudi dospe tamo gde je najpotrebnija - Draganovim ćerkama, kaže ona za “Novosti”.
Hrabrog mladića posthumno je odlikovao italijanski predsednik Đorođo Napolitano medaljom “D' oro al Valor Civile”, dok je grupacija građevinskih preduzeća “Union Lavoro” uz novčanu pomoć opština gde je Dragan stanovao, radio i gde je okončao život kupila porodici Cigan novi stan u Banjaluci. Za namešten stan od 63 kvadratna metra uloženo je oko 80.000 evra i u njemu će, nadamo se, devojačke dane dočekati Draganove ljubimice.


PRIZNANjE “NOVOSTI
NAŠ list prošle godine Draganu Ciganu je posthumno odao priznanje za “Najhumaniji podvig godine” za prethodnu godinu. “Novosti” su porodici dodelile i značajnu novčanu pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije