Optužnica za ćutanje

Đ. VUKMIROVIĆ

23. 07. 2009. u 20:15

Rušenje staparskog groblja povod za novu knjigu Miroslava Josića Višnjića, čijom prodajom pomaže obnovu groblja. Pisac ogorčen mukom koji je pratio zločin i neotkrivanje počinilaca

NAMEREN da, onoliko koliko to mogu reč i slika, ubrza otkrivanje rušitelja 713 spomenika na Pravoslavnom groblju u Staparu, odnosno pomogne njihovu obnovu, jedan od najvećih savremenih srpskih pisaca Miroslav Josić Višnjić, i sam rodom Staparac, štampao je ovih dana knjigu “Optužujem”.
- Želeo sam da, još jednom, skrenem pažnju javnosti na ćutanje najviših državnih i pokrajinskih zvaničnika, kao i velikodostojnika eparhije bačke, zbog vandalizovanja groblja na kojem su mi svi preci. I na sporost policije koja, to je moj utisak, a nisam usamljen, one koji su to počinili kao da traži s namerom da ih nikada ne privede sudijama - objašnjava on razloge za objavljivanje knjige pomenutog naslova.
Pored oporog dnevnika koji je vodio od trenutka kada je, 1. juna, saznao šta se, prethodne noći, desilo na groblju na kojem su porušeni ili polomljeni spomenici gotovo svih njegovih predaka, Josić Višnjić je u knjizi nevelikog obima, ali velike poruke, objavio i protesno pismo kojim se, povodom zločina na staparskom groblju, oglasilo sedamdesetak istaknutih srpskih intelektualaca.
- I mojim Staparcima, i meni znači saznanje da je neko uz nas. Nešto se, čini se, ipak malo pokrenulo, ali na otkrivanju vandala mora da se radi brže i ozbiljnije - kaže svakako najpoznatiji Staparac u 257 godina dugoj istoriji tog bačkog mesta.
Josić Višnjić je knjigu štampao u 500 primeraka, cena joj je 200 dinara, a sav prihod otići će za obnovu groblja.
- Nije reč o velikom novcu, ali će i to biti deo želje da se groblje, u meri u kojoj je to moguće, vrati u pređašnje stanje - kaže on.

ISTINA U UTORAK
OPŠTINSKI javni tužilac u Somboru Bogdan Jovanović najavio je u izjavi za naš list da bi u naredni utorak, najzad, moglo da se sazna ko je porušio spomenike na staparskom groblju.
- Policija na terenu vrši još neke provere, u utorak ćemo imati zajednički sastanak i posle toga najverovatnije sa svim detaljima izaći u javnost - rekao je Jovanović.

SAMO “NOVOSTI” NISU ĆUTALE
RUŠENjE staparskog groblja je, rezignirano navodi Miroslav Josić Višnjić u knjizi “Optužujem”, pratio i svojevrstan medijski muk. Izuzetak su, konstatuje on, bile samo “Večernje novosti”, kao i lokalni nedeljnik “Somborske novine”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije