Svi dokazi zapisani u knjizi?

N. B

01. 04. 2009. u 20:26

Сви докази записани у књизи?
Hrvatsko tužilaštvo traži istragu protiv 86-godišnjeg majora Sime Dubajića. Navodno je učestvovao u streljanju 13.000 ustaša i domobrana

SIMO Dubajić (86), nekadašnji major Jugoslovenske armije, prvi je protiv kojeg je, zbog sumnji da je počinio zločine kao jedan od partizanskih oficira, zatražena istraga.
Zvaničan zahtev za pokretanje postupka protiv njega zatražilo je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu, koje je nadležnom sudu uz ovo, uputilo i zahtev da se za osumnjičenim raspiše i međunarodna poternica, pošto se nalazi van teritorije Hrvatske, tačnije u Srbiji.
TUŽILAŠTVO navodi da je Dubajić, kao zapovednik motomehanizovanog Četvrtog odreda Jugoslovenske armije, formirao posebnu jedinicu od 70 vojnika, "čiji je jedini zadatak bila egzekucija ratnih zarobljenika". Navodi se da je od 26. maja do 5. juna 1945. godine učestvovao u streljanju 13.000 zarobljenih ustaša i domobrana, na Kočevskom rogu u Sloveniji.
Predistražni postupak protiv Dubajića trajao je nekoliko godina. Najviše, jer je od zločina prošlo mnogo vremena, a trebalo je obezbediti sve dokaze. Potraga za potrebnom dokumentacijom, ali i svedocima vodila se u državama bivše SFRJ, ali i u inostranstvu. Poslednji dokumenti stigli su nedavno iz Mađarske, čime je tužilac kompletirao svoj zahtev.
BROJ ubijenih, tužilaštvo temelji na dokumentima pisanim u štabu Petog britanskog korpusa, gde se spominje evakuacija deset hiljada hrvatskih zarobljenika i još tri hiljade civila. Ta evakuacija je, kako je obrazloženo, zapravo je značila predaju zarobljenika Četvrtoj jugoslovenskoj armiji u dogovoru sa Dubajićem.
Kao jedan od dokaza protiv Dubajića, predloženo je da se izvrši uvid u njegovu autobiografiju "Život, greh i kajanje: Od Kistanja do Kočevskog roga", koja je objavljena pre tri godine, ali i u tekstove i TV emisije u kojima govori o zločinu i priznaje ga. Tako je 1990. godine u intervjuu za jedan beogradski nedeljnik ispričao da je učestvovao u likvidaciji 30.000 ratnih zarobljenika, da bi u svojoj knjizi "priznao da je ranije preuveličavao broj žrtava na nekoliko desetina hiljada".

TEŠKO BOLESTAN
SIMO je teško bolestan i nije sposoban da sa bilo kim komunicira - saopštila nam je u sredu njegova supruga Stana. - Za nas ovo nije ništa novo i nismo iznenađeni. Kad je izašla Simina knjiga, na kuću su nam došli iz Odeljenja za ratne zločine i predali su nam zahtev za njegovo ispitivanje. Posle nekoliko dana su ponovo došli i po službenoj dužnosti su sa njim obavili razgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Bumerang

02.04.2009. 09:39

Ako su u Tužilaštvu pročitali njegovu autobiografiju onda će morati da prošire optužnicu i na one koji su izdali naredbu, a i da istraže povezanost izmedju engleske deportacije zarobljenika (ko ih je zarobio?) i njihovog streljanja. Postoje arhivi, postoje dokumenti. Kako god se to odvijalo, željeno je već postignuto, posle više od šezdeset godina od najkrvavijeg rata, koji su pokrenule države članice fašističkog Trojnog pakta, i javno i zvanično je pokrenut postupak za zamenu uloga žrtava i zločinaca. Za očekivati je da će svi završiti na sudu za ratne zločine, i Dubajić, i svi komandanti NOVJ, i političi komesari, a možda se nakon toga pokrene istraga za dešavanja u Rusiji, bombardovanja i osvajanja saveznika, kako Evrope tako i Dalekog Istoka. Samo po zakonu...i ako može izvučeno iz konteksta rata.

Marko Vucinic

02.04.2009. 13:48

Verovatno su i zasluzili da budu streljani, ako je podatak uopste istinit. Izgleda da hrvati uvecavaju njihove zasluzene zrtve, a istovremeno smanjuju broj brutalno ubijenih nehrvata u Jasenovcu.

slobodan

04.04.2009. 06:11

Pa zasto ovakve stvari nisu pre objavljene i zasto je ovaj heroj bio nepoznat do sada. Njegovu bistu treba postavit na kruznom centru na Slaviji.

kolanac

04.04.2009. 23:34

Pomalo cinično djeluje činjenica da je prva osoba osumnjičena za ratni zločin u Hrvatskoj - Srbin. Dubajić inače živi u Srbiji i mediji tvrde da je državljanin Republike Srbije, međutim Dubajić je rođen i do 90-e godine živio na području Knina i imao je hrvatsko državljanstvo, iz kojega nije brisan na vlastiti zahtjev. Prema tome, Hrvatska ima pravo jurisdikcije nad njim. Postavlja se pitanje zašto nije optužena i Milka Planinc, negdašnja predsjednica SIV-a, a tadašnji politički komesar 11. Dalmatinske brigade. Brigade koja je sprovodila ubojstva, naravno ona tvrdi da tada nije bila tamo. Demantira je fotografija iz knjige o Dalmatinskoj brigadi na kojoj se lijepo vidi njeno nasmiješeno lice među skupinom svojih drugova. Postavlja se pitanje zašto je DORH reagirao tek sada. Vjerojatno zato što je “posebnim diplomatskim kanalima” pribavilo posebni dokument iz britanskih izvora iz kojeg je vidljivo da su Britanci Simi Dubajiću osobno predali 13.000 ratnih zarobljenika koji su zvjerski pobijeni bez suda. Među njima je bio i veći broj crnogorskih četnika.

alex

06.04.2009. 02:29

Boze zar nasi nemaju drugog posla nego da ispituju pobjednike drugog svjeckog rata sta su hrvati uradili u ovom ratu to izgleda nase ne zanima. Dali su ameri kada su bacili dvije atomske bombe i pobili sve od reda trazili ratnog zlocinca?Ne.Oni to slave kao veliku pobjedu"demokratije"itd. Hajde da se jos malo uvlacimo hrvatima mozda ce nas ostaviti na miru jednoga dana.