U sobi hotela "Seminol hard rok" na Floridi, pre nešto više od dve godine, pronađena je mrtva En Nikol Smit. Platinasta plavuša koja je slavna postala 1992. godine, kada je osvanula na naslovnoj strani "Plejboja", umrla je sa 39 godina od smrtonosne kombinacije lekova. En je, verovali ili ne, jedna od čak 38 zečica čiji se život završio naprasno i - tragično. Većina nije dočekala 50. rođendan, a njena smrt ponovo je probudila duhove i pokrenula priče o prokletstvu "plejmejta".
- Prokletstvo je biti lep. Tužno je koliko smo devojaka izgubili - izjavio je Piter Gaulend, fotograf pred čijim su objektivom pedesetih i šezdesetih godina pozirale devojke za duplericu kultnog muškog magazina.
Pre više od tri decenije Gaulend je snimio Pejdž Jang, zečicu koja je nekoliko godina kasnije umrla od "overdoza". Tako je umrla i Merilin Monro, seks-simbol i holivudska zvezda koju je u decembru 1953. lansirao upravo "Plejboj". Iako je službeni uzrok smrti najslavnije plavuše svih vremena nenamerno predoziranje tabletama, mnogi nikad nisu poverovali u to objašnjenje.
Do danas je samo u američkom izdanju "Plejboja" objavljeno više od 600 devojaka na duplerici. Mnoge od njih postale su ne samo uspešne glumice ili pevačice, nego i poslovne žene. Ali, buran život i poroci često su išli u paketu s lepoticama s čuvene naslovne strane ili sredine časopisa.
Od predoziranja je u 28. godini umrla Ilajza Bridžiz ("Plejbojeva" duplerica za decembar 1994. i septembar 1996.), a Vili Rej (duplerica u februaru 1971.) imala je 23 godine kada je 1973. pronađena mrtva. Prošle godine od "overdoza" je umrla i 35-godišnja Tifani Meri Sloun (duplerica u septembru 1992.), koja je za "Plejboj" pozirala još kao tinejdžerka.
Iv Majer, zečica iz 1955. godine, stradala je u avionskoj nesreći na Tenerifama. Tanja Kruz, Kerol Vilis i Klodia Dženings, sve 20-godišnjakinje, poginule su u automobilskim nesrećama. Sa samo 34 godine na isti način umrla je i holivudska ikona Džejn Mensfild. Strašna nesreća dogodila se nedugo nakon što je objavila svoju odluku da će prekinuti vezu s obožavateljima, sledbenicima kulta koji su je smatrali božanstvom. Fanatici su verovali da je na njenu odluku uticao njen dečko, Sem Brodi, a nakon tragične nesreće javio se i unuk vođe kulta obožavalaca i podgrejao misteriju. Ispričao je kako je njegov deda tog jutra kada je Mensfild poginula izrezao njenu glavu sa slike iz novina...
Tragičnu smrt doživjela je i Doroti Straten, "plejmejt" u februaru 1979. i duplerica 1980, koju su smatrali devojkom pred kojom je sjajna filmska karijera kada ju je s nepunih 20 godina angažovao slavni Piter Bogdanović. No, samo nekoliko meseci docnije ubio ju je ljubomorni suprug od kojeg je odlučila da se razvede. Njena životna priča pretočena je u čak dva filma, a prvi čovek magazina Hju Hefner zna da kaže kako nikada nije preboleo njenu smrt.
Kanadski model i glumica u pokušaju karijeru je počela još kao maloletnica, kada je njene gole fotografije snimio Pol Snajder, vankuverski promoter i fotograf sumnjive reputacije, i poslao ih u "Plejboj". Čim je 1979. izabrana za duplericu, udala se u Las Vegasu za Snajdera, a godinu kasnije postala je i "zečica" godine. Kako je munjevito postajala slavna, jednakom brzinom propadao je njen brak sa Snajderom, koji je u nju pucao nakon što su se našli da porazgovaraju o finansijskim uslovima razvoda.
U TV-filmu slavnu "zečicu" glumila je Džejmi Li Kurtis, a koju godinu kasnije - i to u kući u kojoj se dogodilo ubistvo - reditelj Bob Fos snimio je o njoj film "Zvezda osamdesete". Istovremeno je o smrti (i životu) Doroti Piter Bogdanović napisao knjigu. Režiser se kasnije oženio njenom sestrom Luiz.
Jednako tragično, ako ne i gore, završio se i život Elen Luis Maligo, "zečice" koja je 1997. pronađena ubijena u Koral Springsu. Pretpostavlja se - kao žrtva serijskog ubice. Nesrećna lepotica se nakon slave s duplericom, družila s članovima benda "Kis", no, kako je tonula u svet droge i alkohola, tako je ispala iz fokusa paparaca i završila kao - prostitutka.