Iz iksa u bolje sutra

P. JANjATOVIĆ - M. PRELEVIĆ

19. 03. 2009. u 20:22

Sportske kladionice širom zemlje "izvor" nade za više od pola miliona građana Srbije. Jedna kladionica na 4.300 ljudi. Sve izneveri samo jedna utakmica. Kockaju se i osnovci

HILjADU dinara na Juventus. Liverpul - čista dvojka, Boka Juniors "kec kao vrata". Miki iz Kupinova sigurno pobeđuje u "Velikom bratu". Evo, tri "soma" da Kejt Vinslet dobija Oskara.
Ovakve dileme muče više od pola miliona Srba koliko ih, prema procenama, mesečno uplati bar po jedan tiket u nadi da će baš taj biti - dobitan! Teška vremena, u džepu retko više od 100 dinara, pa zašto ih ne baciti "u vatru" - sa pet precizno odabranih ishoda fudbalskih utakmica, "suvarak" će se uvećati i za nekoliko desetina puta. Doduše, najčešće samo u teoriji. Jer, uvek se nekako ispreči baš taj jedan par, baš taj jedan tim koji nesrećno postigne autogol duboko u sudijskoj nadoknadi...
Prema podacima Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija, u Srbiji je registrovano 27 preduzeća koja pružaju usluge klađenja, a uplatnih mesta ima više od 1.500. Ima ih na svakom koraku, čak i u blizini osnovnih škola, pa dvanaestogodišnjaci nose u rukama liste parova umesto užine. Iako zakon propisuje da maloletnici ne mogu da se nalaze u kladionici, retki su objekti koji se striktno pridržavaju propisa. A i kad je tako, na scenu stupa ono: "Čiko, uplati mi tiket".
Poslednja istraživanja kladionice "Mocart" kazuju da gotovo 43 odsto punoletnih muškaraca u Srbiji bar jednom mesečno uplati tiket. Računica je jasna: broj aktivnih igrača približava se milionu, a gotovo da nema odraslog građanina Srbije koji se bar jednom u životu nije oslonio da će ga iz nemaštine izbaviti - kvote. Ulozi u kladionici variraju neretko od 30, pa do nekoliko desetina hiljada dinara, a maksimalna isplata je pola miliona dinara.
- Tržište kod nas je stabilno, a uočen je čak i blagi porast - kaže Bojan Sovilj, iz tima za istraživanje i razvoj ove sportske kladionice.
Psiholozi ocenjuju da je klađenje posebno opasno, jer mnogi koji ga redovno upražnjavaju uopšte ne smatraju da je posredi - igra na sreću.
- Oni su ubeđeni da je stvar u fudbalskom znanju, pa se bave statistikom, dojavama, procenama... - objašnjavaju stručnjaci. - Spremni su da ulažu sve više novca, da trče do kladionice i po nekoliko puta dnevno, da kriju tikete od rodbine. A kada ne dobiju ništa, za to okrive "nameštaljke". Nikada sebe.
Fondu za prevenciju patološkog kockanja "Herc" godišnje se obrati i do 800 građana. Najmlađi je imao samo 11 godina i - problem sa klađenjem. Za poslednjih pola godine primećen je porast kockanja među mladima do 23 godine, čiji broj iznosi čak oko 70 odsto! Kažu da u Srbiji postoji oko 200.000 patoloških kockara.
- Kod nas u proseku jedna kladionica dolazi na oko 4.300 ljudi, dok u Velikoj Britaniji taj broj iznosi 7.000 - kaže Jelena Manojlović, psiholog ovog fonda. - Kladionice regrutuju potencijalne kockare, koji će već sutra igrati rulet. Istraživanja govore da se više od polovine Srbije kocka, a da svaki peti "preti" da postane patološki kockar.

POZIV U POMOĆ
FOND za prevenciju patološkog kockanja "Herc" ima i SOS telefon, na koji građani mogu da se obrate za savet ili eventualnu pomoć. Ljudi iz ovog fonda mogu se dobiti na broj telefona 063/786-15-30.

POREZ
NAJVIŠE novca država danas prikupi od kladionica (37 odsto od ukupnog prihoda od igara na sreću). Kladioničari plaćaju naknadu od 100 evra po uplatnom mestu, da bi dobili pravo da se bave ovom delatnošću u roku od tri godine. Dužni su da državi isplate i deo mesečnog prometa, koji ne može biti manji od 500 evra po uplatnom mestu. Dobitnici igara na sreću plaćaju porez od 20 odsto na iznose veće od 16.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

20.03.2009. 09:46

Drzava svesno zamajava narod kako bi politicari mogli da rade sta hoce. Tolika ekspanzija kockanja, reklamiranje na svim tv stanicama je neizdrzivo. Pitanje je sta ce se desiti za godinu-dve? Za fond Herc sve pohvale. Pratim njihov rad i knjiga ULOG je prava prevencija i odgovor na ovo zlo koje su nam posejali. Pozdrav od profesora u penziji.