Opozicija brani stavove Crkve

P. VASILJEVIĆ

ponedeljak, 16. 03. 2009. u 20:45

Опозиција брани 
ставове Цркве
Primedbe verskih zajednica na antidiskriminacioni zakon biće pretočene u amandmane na sednici parlamenta u sredu. Radikali, naprednjaci i narodnjaci tvrde da ne zastupaju interese crkve, već vlastite političke programe

SUŠTINSKE predloge crkava i verskih zajednica koje Vlada nije unela u Zakon protiv diskriminacije pokušaće u sredu u parlamentu da proguraju u dokument radikali, naprednjaci i narodnjaci.
Iako u SRS, SNS, DSS i NS ne priznaju da će da zastupaju stavove crkava već “isključivo svoj politički program”, kažu nam da već pripremaju amandmane koji se umnogome podudaraju s mišljenjem verskih poglavara.
Izvesno je da će vladin predlog antidiskriminacionog zakona imati većinu u parlamentu Srbije, iako za njega neće glasati tri vladajuća poslanika iz Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, koji takođe spremaju listu amandmana.
Očekuje se da za kontroverzni propis podignu ruku i poslanici LDP, koji će u utorak da saslušaju mišljenje nevladinih organizacija i sa njima formulišu amandmane. Zakon već ima podršku poslanika ZES, G 17 plus, SPS i manjina (oni neće podnositi amandmane).
Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS, kaže za “Novosti” da oni ne zastupaju crkve u parlamentu, ali da su mnoge primedbe tradicionalnih verskih zajednica - na mestu:
- Zakon je očajan i on se ne može popraviti amandmanima. Mnogobrojne odredbe propisa su kontradiktorne, pravnički nemušto napisane i neupodobljene našoj zemlji. Podnećemo nekoliko suštinskih amandmana i glasaćemo protiv zakona.
I u klubu Tomislava Nikolića “Napred Srbijo” pišu amandmane koji su na liniji sa stavovima crkve. Jorgovanka Tabaković, poslanik SNS, kaže za “Novosti”:
- Nije prihvatljivo da se pod okriljem jednakosti i sloboda afirmišu i javno izražavaju “lične sklonosti”. To otvara vrata da jednog dana i sodomija i pedofilija budu zaštićene kao lične sklonosti.
Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS, ističe da slučaj antidiskriminacionog zakona dokazuje da Vlada po nalogu stranih sila konstantno anatemiše SPC:
- Taj zakon u suštini razara srpsko društvo i borićemo se žestoko protiv njegovog usvajanja - rekao nam je Todorović.

DALJE OD STRANAKA
NE verujem da će tradicionalne verske zajednice narušiti odnos s vladajućim establišmentom posle usvajanja Zakona protiv diskriminacije - kaže nam Živica Tucić, religijski analitičar.
- Dobro je što crkve ne traže saveznike među političkim partijama, i toga treba strogo da se čuvaju, bez obzira na to koliko im se stavovi poklapaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zoki

17.03.2009. 01:25

Pozdrav braco srbi ja zivim u NJemackoj vec duze vremena i navikao sam na te pojave da muskarci se drze za ruke i ljube ali je to rijetko vidjeti post oni imaju svoje lokale i svoje lokacije.Ali kao sto Radikali kazu pedovili su veliki problem i u NJemackoj ovde pedovila ima na svakome cosku .Ja imam cetverogodisnjeg sina i nesmijsm da ga ostavim ni sekunde da se igra sam bilo gdje.A pedovl ima vise prava nego obicni kradljivac ,oni imaju specijalne zatvore gdje sjede svi zajedno i pricaju o svemu i svacemu i ond ih puste napolje.Puno pozdrava iz NJemacke .

Serafim

17.03.2009. 11:44

Citat: Istoricar Jovan Pejin: Новим националним програмом треба повести одлучну борбу за очување српског идентитета, одбрану од лажних вредности, стране, односно међународне масовне културе која се обично манифестује кроз афроамеричку музику, дроге, сексуалну изопаченост, секте и остало…На националном нивоу спречити одлив мозгова стварањем повољних услова за живот младих – станове за младе, обновити села њиховом урбанизацијом, направити мале вароши повезане са великим центрима, такође извршити преурбанизацију градова, обновити школски систем који неће бити супротан српској духовној традицији и традиционалној култури. Kompletan tekst mozete naci na :Vidovdan.org

goran

17.03.2009. 16:25

Da li sam dobro razumeo,ovaj zakon omogućiće i pedofilima da se bore za svoja prava ,jer ovaj zakon podržava različitost i bori se za svačija ljudska prava.Ovaj zakon ako sada ne podržava pedofile za par godina će i to biti normalno .