Crkva čisti zakon

R. DRAGOVIĆ

utorak, 10. 03. 2009. u 20:34

Црква чисти закон
Verske zajednice Vladi dostavile svoje primedbe na sporni zakon. Traže brisanje člana 18. i izmenu još nekoliko članova

VLADI Srbije stiglo je u utorak pismo Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnih verskih zajednica sa primedbama na Predlog zakona o zabrani diskriminacije - potvrđeno je "Novostima" u Nemanjinoj 11. Dopis je u ime svih konfesija potpisao i lično predao episkop bački Irinej (Bulović).
U Vladi, takođe nezvanično, navode da će pismo s primedbama svih tradicionalnih verskih zajednica odmah biti upućeno nadležnom ministarstvu - za rad i socijalnu politiku, koje je radilo i na osnovnom tekstu zakona. A, pominje se mogućnost da se čitav "slučaj" nađe na sednici Vlade u petak.
Kako "Novosti" saznaju, SPC i ostale tradicionalne verske zajednice zatražile su brisanje člana 18, izmenu još nekoliko članova, među kojima im najviše "bode oči" 21. Verske zajednice, uglavnom, traže da se preciziraju ili izmene pojedine formulacije u prvobitnom zakonskom tekstu.
- Diskriminacija postoji ako se postupa protivno načelu slobodnog ispoljavanja vere ili uverenja - kaže se u spornom članu 18. - Ona postoji ako se licu ili grupi lica uskraćuje pravo na sticanje, održavanje izražavanje i promenu vere ili uverenja, kao i da, u skladu za zakonom, privatno ili javno iznese svoja uverenja.
Kako se nezvanično govori, iza zahteva za ukidanjem člana 18. i ostalih intervencija u tekstu zakonskog predloga stoji želja crkvenih zajednica da se zaštite od mogućih optužbi za diskriminaciju zbog propovedanja tradicionalnih vrednosti. Primedbe crkvenih zajednica trebalo bi da spreče kolizije između prava na slobodno posedovanje i izražavanje verskih uverenja, propovedanje učenja i zaštite moralnih vrednosti.
U obrazloženju inicijative koja je izazvala buru reakcija u domaćoj javnosti ocenjeno je da se predloženim formulacijama, pored ostalog, "ugrožavaju Ustavom i državnim vrednostima garantovane slobode i prava".
Upućivanju primedbi na Predlog ovog zakona prethodilo je zasedanje Svetog arhijerejskog Sinoda SPC. Sednici je prisustvovao i epsikop bački Irinej koji je bio među potpisnicima saopštenja o povlačenju zakona iz skupštinske procedure. Na dnevnom redu ovog tela bili su i sporni delovi zakona, koji su kasnije usaglašeni sa predstavnicima drugih konfesija.
Predstavnici SPC, Katoličke crkve, islamske i jevrejske zajednice izrazili su očekivanje da će, posle dostavljanja predloga izmena u zakonu, biti pozvani na razgovore u Vladu, gde bi trebalo da se još jednom usaglase svi sporni detalji.

JEREMIĆ SA SINODOM
MINISTAR spoljnih poslova Vuk Jeremić sastao se u utorak sa članovima Svetog Sinoda SPC. Tema sastanka sa crkvenim velikodostojnicima bili su njegovi susreti u sedištu UNESKO i drugim međunarodnim forumima sledeće nedelje, koji za cilj imaju podsećanje na pet godina od martovskog pogroma na KiM u kojem je uništeno 35 crkava i manastira.
Tokom susreta sa članovima Svetog Sinoda potvrđeno je čvrsto opredeljenje SPC i Vlade Srbije da se nastavi obnova spaljenih crkava i manastira na Kosovu, što je u skladu za odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije