Maja jača od vatre

B. BALETIĆ

15. 02. 2009. u 19:23

Požar uništio dom i svu imovinu Vrbašanke Ane Major. Devetogodišnja devojčica spasla sestre i brata od sigurne smrti

IAKO je vatrena stihija gotovo do temelja uništila trošni dvorišni stan i celokupnu imovinu Ane Major i njene petoro dece, uzrasta od tri do 15 godina u Vrbasu, samo zahvaljujući pukoj okolnosti izbegnute su kobne posledice.
Tako je ova familija ostala bez ikakvih uslova za život. Već nekoliko dana je prepuštena milostinji komšija i rodbine. Sreća je što je devetogodišnja Maja bila dovoljno prisebna i hrabra, pa je u poslednjem trenutku iz dima i vatre izvukla sestre Marijanu (8), Nadicu (5) i brata Andreja (3).
Požar se dogodio u jutarnjim satima prošlog utorka u predgrađu Vrbasa u Miletićevoj ulici. Izazvan je najverovatnije iz peći na čvrsto gorivo, dok je majka bila odsutna, a deca još spavala u stančiću od 25 kvadrata. Nemanja, najstariji Anin sin bio je u školi.
- Probudio me je gust dim. Shvatila sam da je izbio požar, probudila sestre i brata, odmah ih izvela u dvorište i otrčala kod komšinice, koja je pozvala vatrogasce. Nisam se uplašila, mislila sam samo kako da ih spasem, jer vatra se brzo širila iz kuhinje ka sobi gde smo spavali. Jedva sam uspela da nađem izlaz u onom gustom dimu... Sve je izgorelo za pola sata i nameštaj, naša garderoba, igračke, knjige, sve. Nemamo više ništa - s tugom priča mala junakinja Maja Major.
Vatrogasci su stigli u rekordno kratkom roku i lokalizovali požar. Nažalost, u stanu je sve izgorelo.
Samohrana majka Ana, skrušena od tuge i bola, priča da je, pre nego što će krenuti u obližnju prodavnicu podložila vatru, da deci bude toplo kada se probude. Jedva čujnim glasom objašnjava kako je i do sada vrlo teško živela. Bez stalnog zaposlenja je, nema nikakvih redovnih primanja izuzev socijalne pomoći od 7.000 dinara mesečno, tek povremeno ponešto zaradi radeći sezonske poslove u poljoprivredi:
- Ne znam sada šta ću ni kuda ću. Deca nemaju više šta ni da obuku, boravimo uglavnom kod moje sestre, koja sa šestoro dece i minimalnom muževljevom platom, takođe živi teško. Prihvatila nas je od srca komšinica Stana, koja nam je i ranije uvek pomagala. Hvala bogu da su deca ostala živa i zdrava.
Dolazili su, kako nam je rekla, iz Centra za socijalni rad i procenili da je izgoreli stan za rušenje, a dodala je i da je išla i u opštinu da od predstavnika vlasti traži pomoć. Obećali su joj nešto novca, a uskoro će joj, nada se, obezbediti i nekakav smeštaj.
- Žalosna je sudbina ove žene i njene dečice. Ipak, da nije bilo male Maje, ko zna šta bi se desilo. Ionako su živeli u teškoj oskudici, češće gladni nego siti. Sevap bi bilo pomoći im. Valjda će se naći dobrih i plemeniti ljudi, koji neće dopustiti da ostanu na ulici - nada se i Stana Lalatović, penzionerka, koja se prva našla pri ruci unesrećenoj porodici Major.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dijana

17.02.2009. 12:51

ima li kakav ziro racun za ove ljude. Molim vas napisite ga ili mi ga poslajite na -e mail. Ili dajte neki kontakt telefon ili adresu doticne familije. Hvala

zoja

17.02.2009. 17:16

Ova prica je sama po sebi tuzna, ovoj djeci treba pomoci i da nije bilo ovog pozara, hvala bogu da su spaseni, ali ovakve neodgovorne roditelje treba kazniti i naravno spreciti da i dalje postaju roditelji i stvaraju sirotinju kojoj nemaju sta dati da jedu.."samohrana majka petero djece" pa kako neko moze "postati" majka petero djece a samohrana je i prima socijalnu pomoc u drzavi u kojoj nema nade ni za one malo bolje stojece ... strasno ... zao mi je ove nesretne djece gladne , gole i bose zbog nepromisljenosti i neodgovornosti ljudi, odakle im pravo da stvaraju zivot kojem nisu u stanju obezbediti ni osnovne uvjete... rodis ih i odmah osudis da se muce, pate ... licno bih rado pomogla ovoj djeci ali bez ove i ovakve majke... koja verovatno ima toliko pameti da ubrzo rodi jos koje .. pa nema veze ...