KONAČNO su u sredu počele sahrane 68 beba, koje se već godinama čuvaju u zamrzivaču Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Nezapamćena neodgovornost Porodilišta u Višegradskoj, opštine Savski venac i nadležnih inspekcija Ministarstva zdravlja dovela je do toga da neke od ovih beba večni mir čekaju od 2002. godine!
Rešenje problema čekalo bi se ko zna još koliko da naš list pre oko mesec dana nije otkrio ovu "crnu priču" i napokon probudio savest odgovornih. Tek onda su se nadležni iz preduzeća "Pogrebne usluge", Kliničkog centra Srbije i opštine Savski venac sastali i dogovorili kako da reše problem.
Po rečima Dragana Baltovskog, direktora beogradskog komunalnog preduzeća "Pogrebne usluge", bebe se sahranjuju u četiri grobnice na groblju Lešće. Na svakoj će stajati nadgrobna ploča sa prezimenima dece. Sahrane su počele u sredu, a nastaviće se u četvrtak i u ponedeljak.
Ostaje nejasno zašto je Porodilište u Višegradskoj držalo ovako dugo bebe u zamrzivaču ne tražeći rešenje problema i hoće li Ministarstvo zdravlja sada pokrenuti ispitivanje odgovornosti za nečuveni javašluk.
Prve informacije koje su stizale iz Porodilišta u Višegradskoj, ukazivale su da je problem nastao jer su roditelji, koji su po zakonu bili dužni da organizuju sahranu svoje dece, verovatno zbog šoka, zanemarili tu obavezu. Opština Savski venac, koja je u tom slučaju, po zakonu, trebalo da preuzme brigu, kako tvrdi sadašnji predsednik Tomislav Đorđević - nije ni znala za problem. Iz "Višegradske" tvrde da su obaveštenje poslali.
Istovremeno, predsednik opštine Savski venac Tomislav Đorđević optužio je "Pogrebne usluge" da su se oglušile o zakon, jer je trebalo da odmah sahrane decu.
Dr Đorđe Bajec, direktor KCS, rekao nam je da je za problem saznao tek nakon tekstova u "Večernjim novostima" i da ne zna zašto njegovi prethodnici nisu ništa uradili. On kaže da je zakon jasan. Ako roditelji sami ne sahrane dete, "Pogrebne usluge" su dužne da to obave o trošku opštine Savski venac na čijoj teritoriji su bebe rođene.

KONTROLA RODITELJA
Nikola Šegrt, predstavnik beogradske grupe roditelja, koja već godinama pokušava da dokaže da su im deca ukradena iz porodilišta od šezdesetih godina do 2003. godine, rekao nam je da će prisustvovati sahranama da ne bi došlo do propusta. Dr Bajec tvrdi da opasnosti od nove afere krađe dece nema, jer osim kompletne dokumentacije uz svaku bebu ide i parafinski kalup, koji nesumnjivo svedoči o njenom identitetu.