KLINIČKI centar je već dve godine suočen sa morbidnim problemom - u zamrzivačima kapele čuva se tridesetak mrtvorođene dece, koje roditelji nisu preuzeli za sahranjivanje. U međuvremenu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu odlučili da sami sahrane mrtvorođene bebe, jer nisu imali saglasnost roditelja.
Na ovu nesvakidašnju situaciju reagovala je Zdravstvena inspekcija, koja je o velikom problemu obavestila i gradsko rukovodstvo Niša. Dr Blagoje Bradić, gradski većnik zadužen za koordinaciju između gradskog rukovodstva i niških zdravstvenih ustanova, za "Novosti" kaže da je odmah po obaveštenju inspekcije razgovarao sa predsednikom Okružnog suda i sa tužilaštvom u Nišu, kako bi zajedno sagledali zakonsku proceduru oko sahranjivanja mrtvorođenih beba.
- Preporučeno nam je da uputimo zvanični dopis Kliničkom centru i zatražimo sve podatke o nesahranjenim mrtvorođenim bebama - kaže dr Bradić. - Potom ćemo obavestiti roditelje ili rodbinu da u roku od osam dana preuzmu bebe koje su mrtvorođene, ili da daju saglasnost da gradska vlast to uradi umesto njih. Priča je dosta degutantna, ali o tome više ne sme da se ćuti, a problem se mora rešiti kako i zakon nalaže.
Dr Bradić kaže da pretpostavlja da je, pored nepostojanja zakonskih uslova, među zdravstvenim radnicima u niškom porodilištu i Kliničkom centru postojala i neka doza straha zbog afere "krađa beba", pa mrtvorođene bebe nisu sahranjivane u poslednje dve godine. Jer, upravo su beživotna tela beba glavni "dokaz" za eventualne optužbe sumnjičavih roditelja o "nestajanju" dece.
Većina majki mrtvorođene dece odmah napušta porodilište i najveći broj njih nikada se više ne raspituje o sahrani, niti daje saglasnost da takav čin organizuje Klinički centar. Mali broj, tek desetak odsto roditelja, dao je pristanak.
- Detaljno ćemo obraditi svaki slučaj mrtvorođene bebe i, ako se dogodi da opet nema odziva roditelja na naš poziv, komisijski će se sahraniti svako dete koje je mrtvo rođeno, a koje se sada nalazi u kapeli Kliničkog centra - ističe dr Blagoje Bradić.

PRIMEDBE
SUMNJIČAVI roditelji su u aferi "krađa beba" najviše primedbi imali na činjenicu da nikada nisu videli svoje, kako kažu, navodno mrtvorođene bebe, niti su ikada dali bilo kakvu saglanost za njihovo sahranjivanje, jer im takvo odobrenje niko nije ni tražio.