Nevidljivi Šengen popust

A. KRSMANOVIĆ - I. MIĆEVIĆ

03. 02. 2008. u 18:40

Vizne olakšice u praksi - uslovi za građane Srbije na papiru povoljniji, ali nevolje čekaju na šalterima ambasada. Sa preprekama susreću se i povlašćeni: kulturni radnici, studenti, novinari. Minut razgovora ili čekanja na operatera košta 29 dinara

VIZNE olakšice za određene kategorije državljana Srbije počele su da se primenjuju od prošlog meseca, a kako tvrde u ambasadama, to nije bitno povećalo broj zahteva, niti gužve.
Ali, nije ih ni smanjilo, kako je obećano. Nije značajnije promenilo ni sliku o tome da je građanima Srbije i dalje teško da dođu do šengenske vize.
Na neobične prepreke i dalje nailaze novinari, kulturni radnici, studenti, naučnici, koji su uz diplomate i državne službenike uvršteni u spisak povlaštenih za vizne olakšice.
Od njih se za izdavanje vize traži „samo“ dokaz da su to što tvrde da jesu, zatim prosek plate, popunjen formular i putno osiguranje. To, ipak, ne znači da će i dobiti ono čemu su se nadali.
- Rečeno mi je da ukoliko građanin Srbije, koji pripada grupi osoba sa olakšicama (novinar, umetnik, pisac, student) želi multi šengensku vizu na šest meseci mora da u pasošu već ima vizu te zemlje - kaže novinarka Dragica B. - Ni to, međutim, nije bilo dovoljno: morala sam da donesem pozivno pismo da ću ponovo putovati u martu. Ni tu nije bio kraj nevoljama, jer nemam visoka primanja, pa se službenik u ambasadi Austrije nije libio da mi kaže: „Kako neko sa platom od 400 evra može da putuje u Evropsku uniju?“ Odobrio mi je multivizu (za nekoliko ulazaka), ali na samo tri dana!
I TURISTIČKI novinar Goran K. susreo se sa neobičnom zamkom koja je izgleda smišljena samo za Srbe.
- U pasošu imam tri grčka multišengena na šest meseci, kao i važeću američku vizu - kaže naš sagovornik. - Pre dve nedelje odobrili su mi vizu na godinu dana, ali isključivo za Grčku! Za to vreme ne mogu da dobijem drugu šengensku vizu, jer u kompjuteru piše da imam vizu, iako ona važi samo za Grčku! Rekli su mi da je razlog to što sam rođen u Skoplju. Inače, državljani Makedonije automatski dobijaju multi grčku vizu.
Na Sporazum o viznim olakšicama zaboravili su, izgleda, i u ambasadi Španije. Za izdavanje šengena, i povlašćenim kategorijama, njihovi službenici i dalje traže brojne potvrde.
- U Španiju putujem poslovno, ali su mi ipak tražili sve papire kao i prethodnih godina. Morao sam da donesem fotokopiju radne knjižice, potvrdu o uplaćenim doprinosima iz PIO fonda, prosek plate i sve ostale izvode - kaže ovaj novinar, koji je pre desetak dana podneo zahtev za grupni šengen.
NA Internet stranama većine evropskih ambasada u Beogradu nema obaveštenja o viznim olakšicama. Ovakvo obaveštenje istaknuto je, na primer, na sajtu ambasade Holandije. Oni daju detaljno obrazloženje koje kategorije građana su povlašćene.
Ovi građani, osim potvrda da imaju dovoljno novca za odlazak i na koji način putuju, treba da imaju samo pozivno pismo organizacije ili institucije u koju idu.
Ovaj dokument trebalo bi, bar u teoriji, da važi i u ostalim ambasadama. Navedeno je, ipak, da je to minimim dokumentacije. Znači, službenici imaju pravo da zatraže još koji „papir“.
DIREKTOR vladine Kancelarije za pridruživanje Evroskoj Uniji Tanja Miščević, koja često putuje u Brisel, ne daje izjave pre zvaničnih rezultata izbora, a veruje da je pravo mesto za odgovor zašto je procedura za dobijanje viza otežana, Kancelarija Evropske komisije u Beogradu.
- Prvi put čujemo da postoje nacionalne vize - kažu u ovoj kancelariji na pitanje zašto novinari ne dobijaju šengenske vize već važeće samo za, recimo, Grčku. Ni ovde se ne daju izjave bez odobrenja iz Brisela, ali nezvanično nam je rečeno - konzuli bi morali da se ponašaju na osnovu mišljenja koje dobijaju iz šengenskog sistema“.
Ipak, dobili smo odgovor bar na jedno pitanje: zašto procedura za izradu viza više ne traje tri nego 10 dana? Odgovor glasi: Zato što EU sada ima 24 članice i moraju da provere svakog podnosioca prijave, da li ima čistu prošlost u svim tim zemljama.
ZAKAZIVANJE termina u konzulatima prekinulo je praksu čekanja u redovima ispred ambasada. Minut razgovora ili čekanja na operatera košta 29 dinara, a slobodan termin u nekim ambasadama čeka se mesecima.
- Od septembra zovem konzulat Italije i svakog puta mi kažu da su svi termini popunjeni i da se za mart otvaraju prvog februara - kaže Stevan Anđelković. - Tog dana zovem rano ujutru i kada ih dobijem kažu da su u roku od sat vremena popunili sve termine za mart!

DILERI JOŠ AKTUELNI
„CRNO“ tržište viza nikada nije zamrlo. Najlakše se kupuju vize upravo onih ambasada koje su najrigoroznije, a dileri sami prilaze ispred „spornih“ ambasada. Šengenska viza košta 35 evra i osiguranje, a kod dilera 70 evra. Vize kupljene od dilera nisu lažne, već su nabavljene uz malu „nadoknadu“ šalterskim radnicima.

VELIKI NOVAC NA ŠALTERIMA
NOVAC koji naši građani ostavljaju na šalterima konzularnih odeljenja - ogroman je.
Podaci za, na primer, 2006. godinu kažu da su samo ambasade Austrije, Holandije, Danske, Finske, Francuske i Portugala srpskim državljanima izdale gotovo 80.000 viza, što ih je koštalo gotovo tri miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Danijel

04.02.2008. 05:52

Pa sta se plasite Tadic vodi nas ka evropi to su olaksice koje smo dobili sto se viznog rezima tice za srbiju u beli sengen d anam skinu vize necemo uci nikad to treba da vam bude jasno

dana

04.02.2008. 18:52

Ranije sam bila ponosna sto sam srpkinja,sada se stidim toga! Zelim da pobegnem odavde!