Uspeh po tradiciji

S. JANJIĆ

16. 10. 2007. u 18:13

“Večernje novosti” proslavile su u utorak 54. rođendan. I ove godine slavlje su dočekale sa najvećim tiražom u Srbiji. Početkom oktobra, u proseku je dnevno štampano 245.000 primeraka "Novosti", što je milion čitalaca svakog dana!

NOVOSTI su u utorak proslavile 54. rođendan. I ove godine slavlje su dočekale sa najvećim tiražom u Srbiji. Početkom oktobra, u proseku je dnevno štampano 245.000 primeraka "Novosti", što je milion čitalaca svakog dana!

Kako je na svečanosti rekao direktor i glavni i odgovorni urednik Manojlo Vukotić, prethodnih 12 meseci radili smo "kapitalistički", u privatnom vlasništvu, prvi put po planu koji je neprestano pod lupom vlasnika.

- Rigorozni plan ispunjavamo i prebacujemo. Tiraž će biti veći od plana, remitenda manja. Za devet meseci čitaocima smo ponudili 80 miliona primeraka izdanja Kompanije. Marketing je prošle godine za prvih devet meseci zaradio 7,4 miliona evra, a ove godine za isti period tri miliona evra više. Prosek zarada je iznad 50.000 dinara.

Vukotić je rekao da je "iza nas vrlo teška i izazovna godina". Tržište nikada nije bilo tako sito, zatrpano, preopterećeno kao što je sada. Javljaju se domaća i strana izdanja, tabloidi žuti i crni, novine za 10 dinara, besplatne, svakakve, svačije. Za deset dana u Beogradu će se pojaviti čak četvore dnevne novine! Bez obzira na taj pritisak, "Novosti" nisu ugrožene. "Novosti" imaju zadatak da i dalje budu najtiražnije, najčitanije, najautoritativnije, najozbiljnije novine u Srbiji, iako su najskuplje.

I ostali listovi Kompanije "Novosti", kvalitetom i zanimljivošću, našli su put do čitalaca. Od devet revija, pet je sa tiražom većim od planiranog. Pre dve nedelje pokrenuli smo nedeljnik "Nekretnine", a za koji dan, na radost mnogih, pojaviće se i specijalizovano izdanje "Simpsonovi".

Prvi čovek kuće obećava da "Večernje novosti" neće menjati uređivačku politiku niti će postati "žute", "plave", "crne" ili "crvene".

- Ostaćemo svoji, nezavisni, jasno opredeljeni, bez obzira na vlasničku strukturu. Visokoprofesionalne, moderne novine, a čuvajući svoju tradiciju, proevropske a patriotske i nacionalne. Naravno, dograđivaćemo koncept u duhu vremena i prema zahtevima čitalaca. Zajedno sa najboljim partnerom Štamparijom "Borba", ove godine u tehnologiju će se uložiti gotovo tri miliona evra.


OBRAZOVANI ČITAOCI

Pre šest godina, 6,3 odsto čitalaca "Večernjih novosti" bilo je fakultetski obrazovano. Istraživanja pokazuju da je taj broj prošle godine bio 34 odsto.

Pre šest godina, 50 odsto čitalaca bilo je starije od 48 godina, a sada je 48 odsto njih mlađe od 40 godina.

IZDAVAČKA KUĆA

"Novosti" su se u poslednje tri godine iskazale i kao ozbiljna izdavačka kuća. Za to vreme izdato je 100 knjiga, a prodati tiraž se primiče futurističkoj cifri od blizu četiri miliona primeraka.

Ove godine štampali smo, primera radi, 40.000 primeraka knjige "Putin" i prodali sve. Za koji dan će se pojaviti drugo izdanje od 10.000 primeraka. Za one koji ne znaju i koji nas ogovaraju, dodajem da smo štampali i prodali 30.000 primeraka "Kastra", "Sveti Sava" je prodat u više od 50.000 primeraka. Pre neki dan lansirali smo i "Metu" Vuka Draškovića u tiražu od 50.000 i za nekoliko dana polovina tog tiraža je razgrabljena - istakao je Vukotić.


NAJUSPEŠNIJI U KOMPANIJI DOBILI NAGRADE

"GLUMAC" MIRI GOLUMBOVSKI


KOMPANIJA "Novosti" u utorak je dodelila i tradicionalne nagrade svojim najuspešnijim saradnicima. Nagrada za životno delo, koja nosi ime osnivača "Novosti" Slobodana Glumca, ove godine pripala je Mirjani Popović-Golumbovski, dugogodišnjem uredniku TV strane.

- Tri decenije je svojim profesionalnim radom stvarala prepoznatljivi imidž televizijskih strana, a više od 20 godina i TV dodatka, koji je petkom "vukao" na desetine hiljada tiraža više. Odlazeći u penziju, ostavila je mlađima jasnu smernicu kako se treba boriti da "Novosti" budu onakve kakve ih je Glumac zamišljao - istakla je Miljana Aksić-Kralj, predsednik žirija.

* Nagradu za ekskluzivni prilog ili uređivački potez dobio je urednik sportske rubrike Jovan Sekulić, jedan od najtrofejnijih sportskih novinara u Srbiji.

* Nagrada za jednogodišnji novinarski rad pripala je Biljani Radivojević, koja je svojim ozbiljnim, stručnim i profesionalnim odnosom prema oblasti koju prati, uvrstila rubrike o zdravstvu u najkompetentnije u domaćim medijima.

* Nagrada za najbolju fotografiju stigla je u ruke Alekse Stankovića i to za fotografiju "Legija".

* Najbolji honorarni saradnik "Večernjih novosti" je Marina Mrđen-Petrović iz beogradske rubrike.

* Nagrada iz Fonda "Mihajlo Rašić", koja se dodeljuje mladom i talentovanom novinaru, pripala je Milanu Baboviću iz političke rubrike. Svojim svežim i pitkim jezikom čitaocima je približio stranački život, a često dosadne događaje pretočio u zanimljive novinske tekstove.

* Za nenovinarski doprinos radu redakcije nagrađen je Zoran Kešelj, šef računovodstva.


BOJIČIĆU "JOVAN HADŽI-KOSTIĆ"

OVOGODIŠNJI dobitnik tradicionalne nagrade "Jovan Hadži- Kostić" je Radivoje Bojičić, književnik iz Beograda. U užem izboru bili su i Dragan Rajičić, Milan Beštić i Raša Papeša.

Radivoje - Lale Bojičić je jedan od najplodnijih i najprisutnijih satiričara, kako u srpskoj književnosti, tako i u našem novinarstvu. Njegovi napisi su aktuelni, inspirisani svakodnevnim životom običnog čoveka, ali sadrže i univerzalne pouke i poruke, a sasvim u duhu tradicije pisanja Jovana Hadži - Kostića - rekao je predsednik žirija Aleksandar Čotrić.


POKLON OD VLADIKE

ROĐENDANSKI poklon, sliku manastira Morača, kompaniji "Novosti" poslao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović. Dar je u njegovo ime direktoru kompanije Manojlu Vukotiću uručio otac Radomir Nikčević, šef kabineta Mitropolije. Naša kompanija sa izdavačkom kućom "Svetigora" crnogorsko-primorske mitropolije ima sjajnu saradanju i do sada smo zajedno objavili dve monografije - "Sveti Sava princ i prosvetitelj" i "Knez Lazar i kosovski zavet".


ZLATNI BEOČUG

KULTURNO-PROSVETNA zajednica Beograda prestižnu nagradu Zlatni beočug dodelila je Kompaniji "Novosti". Priznanje je zapravo nagrada za izdavačku delatnost, a uručila ga je Olja Ivanjicki, predsednik žirija.

- Štampali ste mnogo knjiga. Sada vam predlažem da objavite i neku monografiju slikara 20. i 21. veka. I oni su dali doprinos umetnosti. Ne moraju biti skupe, ali bi sigurno bile značajne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)