Blokiran parlament

J. SIMIĆ

24. 06. 2007. u 20:00

Vojvođanske političke partije zaoštrile borbu oko izbornog sistema. DS i SVM optužuju koalicionog partnera Bojana Kostreša (LSV) da namerno oteže sa zakazivanjem sednice Skupštine o izbornom sistemu

ZA političke stranke u Vojvodini izborna kampanja zahuktavala se već ovih vrelih junskih dana, čak pola godine pre očekivanih pokrajinskih izbora.
Krenulo je odmah od najvažnijeg - od izbornog sistema. I, to je ponovo razjedinilo aktuelnu vladajuću koaliciju. Tako su DS, SVM i PSS ostali na jednoj, a LSV na suprotnoj strani. Prvi se, naime, zalažu za kombinovani većinsko-proporcionalni sistem i 12 zagarantovanih mandata manjinama, a LSV isključivo za proporcionalni model, "jer je najpošteniji i usklađen je sa izbornim sistemom Srbije".
Višednevni zategnuti odnosi rezultirali su blokadom Skupštine Vojvodine, koja je trebalo da se održi prošlog utorka. Na toj sednici trebalo je i da se poslanici opredele za jedan od dva navedena izborna sistema. Predsednik Bojan Kostreš, međutim, dan uoči zasedanja, otkazao je sednicu, a potpuno je neizvesno kada će se steći uslovi da se ona ponovo zakaže i održi.
- Sednicu ću zakazati najverovatnije tokom naredne nedelje. Zahtev koji su mi DS i SVM uputile, nije ispoštovao proceduru po dva osnova - nije stigao blagovremeno i potpisala su ga 23, umesto 24 poslanika - rekao je Kostreš i demantovao da on zloupotrebljava položaj predsednika SAPV i tako blokira rad pokrajinskog parlamenta.
Izvršno veće Vojvodine, predvođeno Bojanom Pajtićem, u petak je apelovalo na Kostreša da zakaže zasedanje na kojem osim izbornih pravila treba da se nađe još 26 tačaka vezanih za funkcionisanje studentskih centara i najznačajnijih preduzeća u Vojvodini. Apel se odnosi i na izborni sistem, koji, kako je pokrajinska vlada zaključila, treba što pre da bude usvojen, kako bi saveti nacionalnih manjina i pokrajinska izborna komisija imala vremena da obave neophodne pripreme uoči pokrajinskih izbora.
- Očigledno je da se LSV ne bira sredstva u nastojanju da obezbedi prelazak cenzusa - kaže za "Novosti" prof. dr Dragoslav Petrović, šef vladajuće koalicije u SAPV i dodaje:
- Verujem da Kostreš nastoji da odugovlači do godišnjih odmora kako mi ne bismo imali 61 glas koliko je potrebno za kombinovani sistem. Izborne ambicije su razumljive, ali nikako nije shvatljivo blokiranje rada skupštine zarad stranačkih interesa.
Zanimljivo je da su se u borbi za proporcionalni sistem na istoj strani našli LSV, G17, i SRS sa ukupno 47 poslanika, što znači da im u ovom trenutku nedostaje još 14 glasova da proguraju svoj izborni model. Sa druge strane, inicijativu DS i SVM o kombinovanom sistemu i zagarantovanim manjinskim mandatima, podržava trenutno 61 poslanik, taman koliko je neophodno da bi inicijativa prošla u Skupštini. Pod uslovom da bude uskoro - odblokirana.

MORA ILI MOŽE
INICIJATIVA DS i SVM da se manjinama garantuje 12 poslaničkih mandata na osnovu biračkih spiskova koje će sačinjavati nacionalni saveti, podelila je javnost. Ima mišljenja da je to protivno republičkom zakonu koji predviđa jedinstven birački spisak. Šandor Pal (DZVM), međutim, kaže:
- Ako bi se kazalo da su obavezni da se izjasne po nacionalnoj osnovi, to bi mogla biti svojevrsna diskriminacija, ali ako se kaže da "mogu" da se tako izjasne, to je već prihvatljivo - kaže Pal, ne krijući zadovoljstvo što će mađarske partije prvi put zajedno izaći na izbore. To bi, umesto sadašnjih 11, moglo da im obezbedi 17 mandata u SAPV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije