Pripremali ubistvo policajca

Z. USKOKOVIĆ

utorak, 08. 05. 2007. u 18:58

Припремали убиство полицајца
U spektakularnoj policijskoj akciji uhapšena "dvojka" koja je pripremala ubistvo policajca. Mirku Maksiću i Branku Ćurguzu određen jednomesečni pritvor
SAMO zahvaljujući operativnom radu i brzoj akciji svojih kolega, policajac iz Stare Pazove Gojko R. izbegao je smrt. Njegovu likvidaciju isplanirali su Mirko Maksić (55) iz Beograda i Branko Ćurguz (50) iz Nove Pazove, protiv kojih je vodio istragu za iznuđivanje novca.
Operativci Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u sinhronizovanoj akciji uhapsili su ovu dvojicu u restoranu "Železničar" u Batajnici. Kod njih je tom prilikom nađena velika količina oružja i municije.
Kako je utvrđeno, arsenal je dvojac skrivao u dvorištu Ćurguzove vikendice na Avali, kod mesta Pinosava. Policijski operativci su istog dana na mestu Avalski rudnik nastavili da kopaju, jer su imali podatak da ima još sakrivenog oružja.
Tada su pronađene dve ručne bombe M52 i M94, automatska puška kineske proizvodnje, kalibra 7,62 milimetra... Interesantno je da su pripadnici MUP Srbije kod ove dvojice pronašli i trotilski metak od 200 grama, tri milisekundne električne detonatorske kapisle i detonirajući štapin.
Maksić i Ćurguz su u poslednje vreme pokušavali da nabave sredstva za izradu eksplozivne naprave kako bi zastrašivali Milana L. iz Nove Pazove. Od njega su od kraja 2006. godine iznuđivali novac, a sve na ime navodnog duga njegovog sina.
Ucenjivani je sve prijavio policiji, a slučaj je pripao policajcu Gojku R. da ga rešava. Vrlo brzo je sve bilo rasvetljeno i 13. februara ove godine protiv njih je podneta krivična prijava zbog iznude. Pre nekoliko dana je podneta i dopuna ove prijave.
Tada su rešili da uklone, kako su mislili, glavnu prepreku za ostvarenje svog cilja - policajca Gojka R. Srećom, operativci MUP Srbije su ih na vreme sprečili.

SKRIVALI ARSENAL
TOKOM hapšenja, kod Maksića i Ćurguza nađene su dve automatske puške CZ M70, automat "škorpion", tromblonski nastavak za automatsku pušku, 630 metaka kalibra 7,62 milimetra za automatsku pušku, kao i 100 komada municije različitog kalibra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije