Četiri smrti u pećini

VN

01. 05. 2007. u 18:19

Четири смрти у пећини
Nezapamćena tragedija beogradskih speleologa u vrletima u okolini Ravanice. Udavili su se roneći u jednom od kanala pećine: Boško Madžarević (23), Bojan Borokić (25), Saša Čolić (35), iz Beograda, i Filip Avramović (24), iz Mladenovca. Uzrok tragedije: pr
STUDENTI Geološko-rudarskog fakulteta u Beogradu Boško (Predraga) Madžarević (23), Jurija Gagarina 275/23, Beograd, Bojan Mladena Borković (25), Gornjačka 26, Beograd, Filip Radana Avramović (24), Mladenovac, Slavka Manojlovića 80, i njihov asistent Saša Čolić (35), iz Beograda, Višnjički venac 99, članovi Asocijacije speleologa Srbije, nastradali su u noći između subote i nedelje u Ravaničkoj pećini, koja se nalazi na nekoliko desetina metara od manastira Ravanica.
Mladići, članovi devetočlane ekipe, koja je i ranije istraživala ovu pećinu, preksinoć oko 21 čas sišli su do prostora koji su označavali kao “Sifonsko jezero 1”, na oko 1.200 metara od ulaza, da bi pripremili teren za dalje istraživanje.
Kako se nisu u predviđeno vreme vratili, jedan od članova ekipe krenuo je da vidi šta se njima događa.
- Prizor je bio užasan. Trojica naših drugova ležali su nepomični, jedan uz drugoga, a četvrti desetak metara dalje. Pozvao sam ostale iz ekipe. Pokušali smo reanimaciju, ali pomoći nije bilo. Ovo je strašna tragedija. Svi imamo iskustvo u ovakvim i sličnim ekspedicijama, čak i međunarodnim - rekao nam je ovaj mladić, koji nije želeo da mu pominjemo ime.
Mirjana Vržina, predsednik Opštinskog suda u Ćupriji, u ulozi istražnog sudije, rekla nam je da, uprkos blagovremenom reagovanju spasilačkih i sanitetskih ekipa, pomoći mladićima nije bilo.
- Po svoj prilici, uzrok tragedije je koncentracija ugljen-monoksida, ali to će se pouzdano znati posle rezultata analize uzoraka vazduha, koje će uraditi laboratorije u “Rembasu” i u Beogradu, kao i rezultati obdukcije nastradalih - kaže sudija Vržina.
Radenko Cvejić, tehnički direktor “Rembasa” i vođa spasilačke ekipe rudnika, kaže da su poziv o nesreći dobili dva časa posle ponoći i da su već posle sat vremena bili na mestu tragedije.
- Ovo je jedan od najstrašnijih i najtužnijih momenata u mojoj dugogodišnjoj karijeri člana ekipe spasilaca. Gledaš tu decu kako leže i shvataš da si nemoćan da im pomogneš - govori, više za sebe, Radenko Cvejić.
On veli da su spasilačke ekipe, među kojima i Gorska služba za spasavanje i Žandarmerija iz Beograda, i vatrogasci iz Ćuprije i Jagodine, takođe radili požrtvovano, ali da je izvlačenje nastradalih trajalo vrlo dugo, jer kroz pećinu do mesta gde se tragedija dogodila, vode uzani prolazi, često sa dubokim vodenim jezerima. I ovaj stručnjak uveren je da su mladići nastradali od posledica trovanja ugljen-monoksidom, koji je, pretpostavlja, stvorio “čep” u mešavini sa izduvnim gasovima motorne pumpe, koja je prethodnog dana crpla vodu iz jednog od “jezera-prepreka” za napredovanje u istraživanju.
I drugi članovi spasilačkih ekipa potvrdili su nam da su prilikom njihovog boravka u pećini, na mestu tragedije, juče aparati merili desetostruku zagađenost vazduha ugljen-monoksidom.
Kompletna ekspedicija u Ravaničkoj pećini imala je kod sebe vrhunsku opremu, a, kao što nam rekoše, imali su i solidno međunarodno iskustvo u ovakvim istraživanjima. Da li su se pridržavali i svih pravila, kao i koje su druge okolnosti mogle da utiču na ovu tragediju, utvrdiće istraga.LEGENDA I STVARNOST

MEŠTANIN Saša Pajić kaže da je nebrojeno puta silazio u Ravaničku pećinu, baš do mesta na kome se dogodila tragedija, na oko od 1,2 do 1,5 kilometara od ulaza, ali da nikada nije bilo problema “sa vazduhom”.
Istina, pre dvadeset godina, pećinu su “ispitivala“ još dva njegova Senjanina i nije ih bilo dva dana. Ispostavilo se da su zaspali, a kada su se naspavali, bez problema su izašli iz pećine.
Pajić veli da je za ravaničku pećinu vezana i jedna legenda. Navodno, u toj pećini skriveno je blago kneza Lazara.
Uoči polaska u Kosovski boj, po toj priči, knez je u pećinu istovario desetak sanduka blaga, a na oko 300 metara od ulaza pećine nalaze se u kamenu uklesana vrata, koja je na rod nazvao “Lazareva riznica”.NA LICU MESTA
VELIMIR Ilić i Zoran Stojković, ministri za kapitalne investicije i pravde, kojima je juče, povodom Dana opštine Ćuprija, predsednik prof. dr Ljubomir Marić uručio “ključeve grada”, obišli su juče manastir Ravanicu, gde ih je istražni sudija Mirjana Vržina upoznala sa onim što se u pećini dogodilo.
Ministar Ilić, kako je rekao, kao čovek koji je u Vladi Srbije zadužen za vanredna stanja, obećao je pomoć porodicama nastradalih speleologa i zahvalio spasilačkim ekipama na požrtvovanom radu.
Inače, protokol svečane sednice SO Ćuprija povodom Dana opštine zbog jučerašnje tragedije potpuno je izmenjen. Počela je odavanjem pošte nastradalim speleolozima, a potom su podeljena priznanja “ključevi grada” ministrima Stojkoviću i Velji Iliću i Ćupričaninu, akademiku Hadži-Milutinu Stojkoviću, profesoru Univerziteta u Novom Sadu. Svečani deo sednice je otkazan.


LOŠE STRUJANjE


MINISTAR pravde Zoran Stojković, povodom nesreće u pećini kod manastira Ravanica, izrazio je saučešće roditeljima stradalih mladića.
On je potvrdio Tanjugu da su oni "išli u istraživanje pećine i hteli da idu dalje".
- Naišli su na mesto gde je izgleda bilo loše strujanje vazduha ili se tu nakupilo previše ugljen-monoksida - rekao je Stojković.
On je napomenuo da su spasilaške ekipe Rudnika mrkog uglja "Rembas", specijalne policije i vatrogasaca vrlo brzo reagovale "ali je, nažalost, koncentracija ugljen-monoksida izgleda, bila veoma velika".

POZNATA

RAVANIČKA pećina nalazi se svega oko 30 metara od manastira Ravanice i nije nepoznata speleolozima, a ni stručnjacima Zavoda za zaštitu prirode, pa ni članovima AUSS koji su dobri poznavaoci Kučajskih planina, kojima pripada i ova pećina, ali je veoma neistražena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije