Na tri želje - jedan stan

Lj. M. V.

23. 04. 2007. u 20:02

U najnovijem broju "Službenog glasnika", obelodanjen je predlog rang-liste za dodeljivanje 222 stana, namenjena ratnim vojnim invalidima i članovima porodica palih boraca. Ovih dana predloženi spisak trebalo bi da se nađe i na oglasnim tablama svih 11 opštin

BEOGRAD - U najnovijem broju "Službenog glasnika", obelodanjen je predlog rang-liste za dodeljivanje 222 stana, namenjena ratnim vojnim invalidima i članovima porodica palih boraca. Ovih dana predloženi spisak trebalo bi da se nađe i na oglasnim tablama svih 11 opština u kojima su stanovi izgrađeni.
Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je da su objekti čija je gradnja počela prošle godine, uglavnom, završeni, da je većina i tehnički primljena, kao i da su izgrađeni u okviru projekta "Socijalno stanovanje za ratne vojne invalide", koji je značajnim delom donirao Obrtni fond Vlade Japana, dok je jedan deo sredstava obezbeđen iz Nacionalnog investicionog plana.
- U toku je tehnički prijem za stanove u Pančevu, Kragujevcu i Beogradu - rekao nam je Nikola Žujović, predsednik prvostepene stambene komisije. - Predlog liste je sačinjen, sledi period od 15 dana za ulaganje žalbi. Inače, za 222 stana, veličine od 28 do 48 kvadratnih metara, konkurisale su 693 porodice ili pojedinci. Nažalost, 342 nisu zadovoljili uslove konkursa.
Pomenuti stanovi u Kikindi (16), Inđiji (14), Novom Sadu (24), Kruševcu (23), Nišu (24), Leskovcu (10), Kragujevcu (20), Pančevu (15), Beogradu (50), Smederevu (15) i Loznici (11) su u državnoj svojini i budućim stanarima će se dati u zakup na deset godina po povlaćenim cenama, objasnio je Žujović.
- To ne znači da posle toga roka neće moći u njima da žive ili, u slučaju smrti zakupca, da će ostali članovi morati da napuste stan. Naprotiv, država samo pokušava na ovaj način da spreči eventualnu preprodaju tih stanova, koji su sagrađeni humanitarnim novcem. Istovremeno, već se razmišlja o tome kako i na koji način da se po isteku desetogodišnje zakupnine, tim istim ljudima tj. stanarima, omogući da po povlašćenim cenama otkupe stanove u kojima će živeti.
Inače, u Srbiji ima oko 2.500 ratnih vojnih invalida i članova porodica palih boraca, ali nije realno da svima njima do kraja 2010, godine bude rešeno stambeno pitanje, izjavio je Božidar Dakić, rukovodilac projekta "Socijalno stanovanje za ratne vojne invalide".
- Iz Nacionalnog investicionog plana u ovaj projekat su uložena četiri miliona evra - istakao je Dakić. - Od tog novca za sada se grade stanovi u Somboru, Kuli, Aranđelovcu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Čačku, a uskoro bi trebalo da započne i gradnja u Raškoj i Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije