Šamari zbog maserke(2)

Dijana DIMITROVSKA

09. 02. 2007. u 19:50

Aleksandar Matunović, lični lekar Josipa Broza, o bračnim sukobima Tita i Jovanke: Pošto je u Kolombu fizički napala maserku Darijanu, Jovanka je od maršala zaradila šamar. Poslednji čin bračne drame u Igalu. Jovanka postavila uslov: One ili ja. Tito odgov

JOVANKA Broz imala je snažne napade ljubomore u kojima je bila gruba, teška na rečima pa i "fizički aktivna", ali ideja da bi zbog dve maserke, sestre Grbić, koje je Tito neobično voleo, mogla i bukvalno da ubije svog muža, i maserke, naravno - sasvim je preterana. Prva dama bivše Jugoslavije bila je na njih ljubomorna ne samo zbog povređene ženske sujete, nego i zbog ugroženosti svog mesta u Titovom životu.
A razloga za ljubomoru, kako dalje svedoči dr Aleksandar Matunović, lični lekar "najvećeg sina svih naroda i narodnosti", i te kako je bilo.
- Sestre Grbić bile su mlade i veoma lepe, imale su i povlašćeni status u odnosu na sve drugo osoblje, i Tito je sa njima provodio mnogo vremena - navodi doktor Matunović. - Kada su one počele da ga masiraju, govorio je da mu je dan bez masaže - izgubljen dan. Starija Radojka bila je vitka, šarmantna, uglađena i obrazovana. Mlađa Darijana bila je malo nižeg rasta ali skladne figure, lepih crta lica i manje inteligentna. Upotrebljavala je u komunikaciji često i vulgarne izraze.
Masaže su bile obavezan, svakodnevni tretman i sestre su Tita naizmenično masirale. Jednom prilikom, kada Radojka nije stigla na vreme na Vangu, Tito je napravio veliku galamu, iako je maserka kasnila iz opravdanih razloga.
- Svi su se čudili - navodi dr Matunović - otkud tolika jarost kada je Darijana već bila na Vangi. Mogla je ona da ga masira. Tada sam stekao utisak da se njih dve u svemu nadopunjuju.
Drugi događaj koji potvrđuje njegovu vezanost za obe sestre dogodio se na Bajkalskom jezeru. Matunović to ovako opisuje:
"Tito je u depresivnom stanju što Bil, njegova pudlica, nije pored njega, i predložio da "sestra Radojka dovede Bila". Dolanc, koji je bio veliki dušebrižnik, rekao je da piloti pale motore i dovedu smesta iz Beograda pudlicu i maserku. Ja sam se usprotivio. Ona je istrčala plačući, a Tito mi je sutradan rekao da sam dobro postupio, samo da ubuduće budem prema njoj blaži, jer je ona "osetljiva devojka".
Jovaka Broz nije bila na Bajkalu, gde se ovo dešavalo, ali je sa Titovom delegacijom putovala u Kolombo, na Samit nesvrstanih. Još u avionu, kada je spazila Darijanu, pitala je doktora Matunovića: "Šta će ova osoba ovde?" i " Da li Tito ide u Kolombo da rešava probleme nesvrstanog pokreta ili da se masira?"
Tito i uži deo pratnje bili su smešteni u Kolombu na osmom spratu hotela "Interkontinental". Oko ponoći, hitno je pozvan doktor Matunović kod Tita.
- Kada sam ušao, u dnevnoj sobi zatekao sam Jovanku uplakanu i tužnu - priseća se Matunović. - Samo mi je rekla da je Tito u spavaćoj sobi. Zatekao sam ga u krevetu, zajapurenog lica. Rekao mi je da je drugarica Jovanka pogrdnim rečima izbacila fizioterapeutkinju Darijanu. Htela je da se fizički obračuna s njom, a on je morao da se postavi između njih da bi zaštitio Darijanu. Kada sam video da je u Titovoj spavaćoj sobi smešten sto za masažu, rekao sam mu da moramo da nađemo bolje rešenje. On me je ukorio da prilikom izbora smeštaja nisam imao u vidu da Jovanka "loše reaguje na masažu". Onda je doneo odluku: "Rešenja u ovom apartmanu nema", rekao je Tito, "sutra idemo na `Galeba`".
Doktor Matunović izašao je iz spavaće sobe, a u dnevnoj dočekala ga je Jovanka pitanjem: "Kako je Tito?" Ponudila je Matunovića pićem i kazala:
"Tito vam je rekao razlog svađe, a da li vam je rekao da me je ošamario! Zamislite, doktore! To nije bio običan šamar. U tom šamaru su bili sva njegova mržnja i jed. Zamislite da on meni opali šamar zbog maserke koja nije dostojna ni da mi ime spomene, zbog jedne protuve!"
Dok su odnosi Jovanke i Tita bivali sve hladniji, to su odnosi Tita i maserki, posebno Tita i mlađe Darijane, bili sve topliji. Doktor Matunović kaže da je Darijana sve jasnije pokazivala želju da u ime Tita nastupa, predlaže i donosi odluke. Posebno se to videlo krajem 1977. godine, u Igalu, kada je izrazila želju da postane član lekarskog konzilijuma!
"Niko Tita tako dobro ne poznaje kao ja. Poznajem svaku njegovu boru, svaku njegovu dlaku, svaki mladež, svaku bradavicu. Ja Tita mnogo volim. Volim ga ludački. On to zna. I vi ste mogli da zapazite da on prema meni nije ravnodušan. Vrlo je pažljiv, osećajan, iskren i neposredan. Sve što ga tišti ili što mu smeta, on meni otvoreno kaže. Između nas nema tajni. Znam kad mu nije dobro i kad to vama neće da kaže."
Doktor Matunović našao se u čudu. Shvatio je da Darijana hoće da bude Jovanka, ili "mala Jole", kako ju je Matunović zvao.
- Pokušao sam da joj objasnim da je nemoguće da maserka, pa makar bila i Titova ljubavnica, postane deo tima u kome sede profesori, doktori i znalci. Rekao sam joj da ću morati da se pozabavim njenim psihičkim stanjem. Ona je na to kriknula i pala u histeričan plač. Tito je čuo galamu i ušao u sobu. Pošto je od nje čuo da sam "ja hteo da je napravim ludom i pošaljem u ludnicu", uzeo ju je za ruku i izveo. Mene je samo prostrelio očima.
Sutradan, doktoru Matunoviću je rečeno da može da se vrati na svoj stari posao na VMA. Tito se sa njim oprostio hladno, a te godine uobičajena novogodišnja korpa mandarina koju je dobijao od Tita - nije stigla. Ubrzo, sestre Grbić dobile su još jednu bitku. "Otišla" je i Jovanka, pošto je konačno, u Igalu, postavila Titu uslov: "One ili ja!"
Maršal, hedonista do kraja, odgovorio je: "I ti i one."
Jovaka nije prihvatila. Ubrzo, povukla se u samoizolaciju. A sestre Grbić, koje je Tito neobično voleo, bile su najbliže maršalu sve do poslednjeg daha.ZAŠTO LjUBLjANA

- KADA je 1980. godine došlo do prekida cirkulacije u jednoj Titovoj potkolenici, odlučeno je da se on hospitalizuje - navodi doktor Matunović. - Dileme tu nije trebalo da bude, jer su svi odranije znali za namenski apartman u VMA. To je trebalo reći, ali pošto je profesor Kičić ćutao, mlađi lekari nisu smeli ništa da kažu. Posle duže tišine, profesor Košak, kao vaskularni hirurg, verovatno misleći da s apartmanom nešto nije u redu, čim Kičić ćuti, predložio je da to bude Ljubljana. Posle sam saznao da je smeštaj u Ljubljani bio tesan i neudoban.SKLEKOVI

DOKTOR Matunović svedoči da je Tito i u 85. godini radio sklekove, što nije bilo dobro za njegovo zdravlje i da je razvlačio ekspondere sa četiri žice. Pošto mu je skinuo tri žice sa ekspondera i ostavio jednu, koliko je bilo primereno za njegovo stanje, Tito se naljutio, zafrljačio spravu i rekao: "Ko je vama dao pravo da mi uništavate stvari po kući?"

"JOVANKA BROZ - TITOV SUVLADAR"

PROFESOR dr Aleksandar Matunović bio je ne samo Titov lični lekar nego i jedno vreme čovek od izuzetnog poverenja bračnog para Broz. On je od 1975. do 1979. bio u prilici da izbliza posmatra ličnu dramu Jovanke i Tita, kao supružnika, čije se žarište zatim prenosilo na društvene tokove Jugoslavije. Sticajem okolnosti, Matunović je bio čak i akter u rešavanju nekih njihovih dramatičnih bračnih i statusnih problema. Deo svojih zapažanja objavio je u knjizi "Enigma Tito", čija su dva izdanja vrlo brzo rasprodata.
Dr Matunović je pripremio rukopis nove knjige "Jovanka Broz - Titov suvladar", koja će ovih dana biti štampana. Autor u ovom delu prvi put kod nas osvetljava fenomen Jovanke Broz kao suvladarke. Na osnovu mnogobrojnih primera i autentičnih svedočenja on govori o dvorskom miljeu Brozovih u kome mlada Ličanka uspeva da osvoji suvladarsku poziciju. Taj put je bio vrlo dramatičan imajući u vidu da je Tito bio neprikosnoven vladar i da je svakog ko je na bilo koji način pokušao da uskrati njegovo samovlašće najsurovije uklonio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ajdukovic

11.02.2007. 22:20

Dragi moji, ovo su neistine što dr. Matuović iznosi. Moj stric je takođe bio lični lekar Titu i na sve pikantne navode šta govori dr. Matunović je govorio da su neistine i laži.

turcin sa kosova

19.02.2007. 18:20

DANAS SVAKO MOZE NESTO NAPISATI O LIKU DRUGA TITA. A SVI ZNAMO DA IMA PUNO NEISTINITIH VERZIJA.TITA SVI SMO GA VOLELI,CENILI ,TO JE I SVET DOKAZAO, DOBIJAOJE DAROVE IZ CITAVE ZEMALJSKOG GLOBUSA BILI SMO POSTOVANI U SVETU ,SA TITOVIM PASOSEM (SFRJ) PUTOVALISMO PO SVETU(skoro) BEZ VIZA. IMALISMO SOLIDAN ZIVOT.TO JE TITOVA POLITIKA STVORILA . U OSTALOM U TO VREME DOK JE BIO ZIV PREDSEDNIK SFRJ JOSIP BROZ TITO MALO SE ZNALO O NJEGOVOM PRIVATNOM ZIVOTU.A DANAS SE OBJAVLJUJU SENZACIONALNE KNJIGE O TITU SA PUNO NEISTINITIH I LAZNIH SVEDOCENJA .ONI ISKORISCAVAJU TO STO SU JEDNO VREME IMALI KONTAKT SA TITOM SAMO DA BI PROFITIRALI NISTA DRUGO.(ili su promenili partiju pa su presli u ravnu gorsku)

TOM

20.02.2007. 16:45

Sto god iko pisao o Titu - ostaje cinjenica da je on za zivota bio jedna od najpostovanijih osoba na svijetu. Bio je i ostao jedini i poslednji Jugoslovenski Gentleman.

marlen

17.08.2007. 07:55

Da li neko zna,sta se desilo sa titovim maserkama,Radojkom i Darjanom Grbic,nakon njegove smrti ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I gde li su one sada?!

AleksaSimić

30.12.2012. 10:50

@marlen - Ne znam koliko ima svrhe odgovarati na komentar posle 5 godina ali znam šta je sa jednom od njih 2. Starija Radojka se udala i uzela prezime Kovačević i zaposlila se kao predavač kineziterapije na Višoj medicinskoj školi u Zemunu a od nedavno je i u penziji (bila mi je profesorka) a za mladju Darijanu ništa ne znam.

ranko75

23.10.2013. 18:36

Jadan je to lekar, koji sebi dozvoli da pise o svojim pacijentima,iznoseci intimne strane njihovog zivota.Postoje u svetu lekarska tajna,advokatska tajna,tajna ispovedi,gde cak da se radi o zlocinu,oni ne smeju da je razglasavaju. Za ovoga doktora izgleda da ne postoji etika,sram ga bilo.