NA vojnom aerodromu Batajnica u petak je bilo sve u znaku američko-srpskog prijateljstva i vojne saradnje između dve zemlje.
I slika na aerodromu doskora nezamisliva: na jarbolu, na ulazu u aerodrom, lepršale su srpska i američka zastava. A na samoj pisti dva američka F 16 između srpskih "migova 21" i transportnih aviona A 26. Pored aviona, srpski i američki piloti ćaskaju na engleskom jeziku, kao da se godinama znaju. U pauzi, strpljivo odgovaraju na pitanja novinara.
Major Endrju Vuls priznaje da je učestvovao u vazdušnoj kampanji 1999. godine, ali sa smeškom dodaje da je to bilo davno i da je sve zaboravio. Do novinara stižu neproverene informacije da su na avionima F 16 skinute oznake kojima su, navodno, američki piloti registrovali broj pogođenih meta u NATO bombardovanju. Major Vuls to demantuje tvrdeći da ovi avioni nisu iz sastava vazduhoplovnih jednica koje su učestvovale u bombardovanju. Zajedno sa njim je i pilot Brajan Perksin, kapetan-pilot.
Pored njega su i naši piloti: major Beli Gertmajer, koji je zajedno sa kapetanom prve klase Novakom Đurđevićem svojim "migovima 21" dopratio dva američka pilota do Batajnica.
- Bio je to profesionalni izazov, pomešan sa ličnim emocijama. U praćenju američkih pilota do našeg aerodroma, nije smela da se dogodi nijedna greška.
Njegov mlađi kolega kapetan Đurđević kaže da je i ovaj susret sa američkim vazduhoplovcima shvatio "kao izlečenje rana."
Priznali su nam da su odahnuli kada su sa svojim američkim kolegama bezbedno aterirali. Za svoj trud nagrađeni su džentlmenski od svojih kolega: flašom viskija.
Ubrzo su na pistu stigli ministar odbrane Srbije Zoran Stanković, sa najbližim saradnicima, i američki ambasdor Majkl Polt sa suprugom i strani vojini izaslanici.
U njihovu počast u stavu mirno, pored srske i američke zastave, su bili postrojeni po jedan srpski gardista i američki marinac.
Ministar Stanković je ocenio da je ovo istorijski trenutak u srpsko-američkim odnosima.
- Srbija jeste i treba da bude partner SAD u regionu i neophodna nam je njena pomoć. A oružane snage Srbije će biti garant mira u regionu i kredibilan partner - rekao je on, ističući da je naš cilj reforme stvaranje efikasne vojske, integrisane u evroatlantske strukture.
Američki abasador Majkl Polt nije krio oduševljenje.
- Ovo je poseban dan u bezbednosnim odnosima između Srbije i SAD. Ovo je predivan prizor. Sada su to dve oružane snage koje rade zajedno. To je istinski odraz dugotrajnog i istorijskog prijateljstva naše dve zemlje. Danas naše dve vojske ponovo počinju da sarađuju u novoj vrsti borbe protiv terorizma, trgovine narkoticima i ljudima.
Na kraju svečanosti razmenjeni su i prigodni pokloni: američki piloti su poklonili srpskim kolegama litografiju aviona F 16 sa potpisima pilota, a srpski piloti oznake svoje jedinice 205. lovačkog puka, i 126. i 127. lovačke eskadrile.

ŠKOLOVANJE
NAŠA Vazduhoplovna akademija "Kolorado prins" je sada otvorena za vaše pilote. Nadam se da će naredne godine prvi studenti iz Srbije početi školovanje za pilote borbenih aviona - rekao je ambasador Polt.