BEOGRAD - Regruti JNA - Zoran Ješić, Goran Maletić i Antonio Šimunović stradali su na Holmecu. To jasno dokazuju njihove umrlice koje su izdate u Sloveniji - izjavila je u četvrtak "Novostima" Neva Milavčič-Preden, predsednica Helsinškog monitora.
     Kako se navodi u izvodima iz matične knjige umrlih, sva tri vojnika su poginula 28. juna 1991. godine, na graničnom prelazu Holmec, između 4.00 i 13.00 časova. Umrlice su potpisane i overene mesec dana kasnije, 31. jula u opštini Ravne na Koroškem.     
     Sve to, prema njenim rečima, pokazuje da je izjava Zorana Stankovića, ministra odbrane SCG, koji je tvrdio da su vojnici živi, "preuranjena i nepromišljena".
     - Ministar Stanković je rekao da vojnici koji se vide na snimku austrijske televizije nisu ubijeni, da su dvojica ranjena, a da je treći ostao nepovređen - podsetila je Miklavčič-Preden. - Možda je njegova izjava posledica pritisaka iz Slovenije, jer nikom drugom nije u interesu da zataška ovaj slučaj.
     Predsednica slovenačke nevladine organizacije rekla je da na osnovu dokaza koje poseduje, može da se zaključi da "Holmec nije bio greška, već sistem slovenačkog osamostaljivanja". Prema njenim rečima, Slovenija će "na kraju morati da se suoči sa svojom prošlošću".