Za streljanja 20 godina

N. B.

25. 11. 2005. u 20:18

Knežević: Hrvatski ratni zarobljenici vođeni na kilometar od "Ovčare" i ubijani. Glavnu reč vodili Miroljub Vujović i Stanko Vujanović

BEOGRAD - Zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević juče je u završnoj reči zatražio maksimalne kazne za optužene za zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru "Ovčara" u novembru 1991. Najviša zaprećena u ovom slučaju je kazna od 20 godina zatvora.

Knežević je kazao da je tokom sprovedenog dokaznog postupka, koji je otpočeo pre više od godinu i po utvrđeno da su optuženi počinili krivično delo koje im se stavlja na teret i da je njihova krivica utvrđena.

- Svedoci smo pokušaja optuženih i njihovih branilaca da opovrgnu dokaze i da predstave da im je sve ovo namešteno, da su oni žrtve, kako bi se time skinula odgovornost sa Jugoslovenske narodne armije i države - naglasio je tužilac. - Međutim, izvedeni dokazi nedvosmisleno potvrđuju suprotno.

Prema tvrdnji tužilaštva glavnu reč vodili su optuženi Miroljub Vujović, komandant TO Vukovara, i njegov zamenik Stanko Vujanović.

- Njih dvojica su u hangaru naredili da se odvoji prva grupa od 30 do 40 zarobljenika, da uđu u prikolicu traktora - kazao je tužilac. - Traktor je tako odlazio pet-šest puta. Zarobljenici su vođeni na oko kilometar od "Ovčare", gde su ubijani. Major JNA Vukašinović je Vujoviću rekao: "Mi vam nismo dali ratne zarobljenike da ih ubijate, već da ih čuvate i ispitujete", na šta mu je odgovoreno da to nije njegova briga. Kad je jedan iz pratnje Vujovića uperio oružje u majora, posle čega se on povukao, prestala je nada zarobljenika da će izbeći likvidaciju.

Završne reči juče su dali punomoćnici oštećenih koji su se pridružili tužiočevim rečima. Od 5. decembra počeće završne reči optuženih i advokata odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

savka

26.11.2005. 00:00

trebalo je tu gamad dovesti pred iskopane rakei ostaviti ih par dana da gladuju i onda ih pobiti.to su zvjeri i neka im se stide majke koje su ih rodile.ja sam rodila sin i kcerku koji su ljekari ipomazu onima kojima su potrebni.ja sam ponopsna majka jer sam cjeli zivot provela savjetujuci ih sta je humano i sta nije.te majke susret ce se sa svojim sinovima zivim pa makar i u zatvoru.majke pobijenih nikada.opet kazem majke tih idiota stidite se.odgoj dolazi iz kuce. dipl.pravnik.

Dapcevic

26.11.2005. 00:00

Treba svi da se stide!! Prvo hrvati za sve sto su ucinili pocevsi od 1919 do dans, a po tom srbi zbog osvete (zapisano je :Osveta je Moja"). Zloocin na Ovcari i Grabovu, osim sto je vanrazumski zlocin, jeste i glavni politicki adut protiv srba u celini (uz Srebranicu). Prvo je, gubitnike i zlocince, hrvate, od totalno porazenih, vratio na scenu, a drugo posledice ce se osecati dugo, a srbi ce zbog toga placati velike cene. Tome su se zlocinu najvise obradovali, upravo hrvati, posebno Tudjman i njegova klika jer, da nije bilo Ovcare, danas ne bi bilo ni Hrvatske, ili bi bila, kako rece Krleza: "ono sto se sa Sljemena vidi!" Dvadeset godina je mala kazna! Streljanje bi bilo primerenije, ili dozivotna robija. Plejada svedoka odbrane koja je prodefilovala kroz sud, su takodje saucesnici zlocina, sto zbog direktnog ucestvovanja, sto zbog prikrivanja, sto zbog laznog svedocenja. Gospodji Savki preporucijem da prouci bar jednu gramatiku - Vukovu, Gajevu ili ovu novogovrnu, jer pravniku ne prilici da pise tako kako je ona napisala.

Dragan

27.11.2005. 00:00

Ne nije u redu samo sto su toliko trosili naftu na traktor mislim 5-6 puta odlazis i vracas se ,za to posebno da se utvrdi gde je otislo jer ratno je stanje bilo a ti se vozikas