VEĆINA ZA ALIJANSU

T. MARKOTIĆ

04. 11. 2005. u 19:25

Skupština SCG iz drugog pokušaja ratifikovala sporazum sa NATO. Glasalo se "javnom prozivkom", a "za" bilo 49 poslanika iz Srbije i 19 iz Crne Gore. Radikali i socijalisti bili listom "protiv". Tomislav Nikolić predlagao da se sporazum ne usvaja uoči preg

BEOGRAD - Većinom glasova poslanici parlamenta državne zajednice rekli su "da" Sporazumu SCG i NATO o koridorima za prolazak trupa Alijanse preko naše državne teritorije. Izjašnjavajući se javnom prozivkom, ratifikaciju tog važnog dokumenta podržalo je 49 parlamentaraca iz Srbije, 33 su bila "protiv", a četvoro "uzdržanih". I iz Crne Gore je većina podržala Sporazum - 19 je bilo "za", jedan "protiv", a jedan "uzdržan".
Mada je na prošlonedeljnom delu sednice, šef diplomatije Vuk Drašković - koji juče nije bio u skupštinskoj sali - pokušao da ubedi poslanike da se Sporazumom pravi partnerski odnos sa NATO i da je reč o tipskom dokumentu, i u jučerašnjoj raspravi radikali i socijalisti ponavljali su: da je taj dokument poguban i sraman, da parlament nije o njemu pitan ranije nego je doveden pred svršen čin kada je Sporazum većprivremeno na snazi. Sve u svemu: da je toliko loš da njime Srbija gubi suverenitet i, praktično, pristaje na sopstvenu kapitulaciju...
Takvoj "liniji" poslanika SRS i SPS juče se suprotstavio Bogoljub Belić iz Demokratske stranke (praktično, jedini koji je rekao neku reč u korist tog dokumenta), ističući da je sve što su rekli, trebalo da kažu u junu 1999. godine kada je potpisan Kumanovski sporazum:
- Socijalisti i radikali zaboravili su da su oni, potpisujući kapitulaciju u Kumanovu, potpisali da se sa Kosova povuče Prištinski korpus sa 100.000 ljudi, kao i da se pet kilometara unutar granica uže Srbije ne može naći nijedno uniformisano lice. Tada su o tome ćutali i kapitulaciju proglasili pobedom, a sada pričaju ono što ne stoji - replicirao je Belić.
Ova njegova diskusija otvorila je novu seriju radikalskih, i replika socijalista o tome ko je šta za Srbiju i Kosmet uradio ili propustio da uradi i da li će Sporazum sa NATO pomoći ili odmoći pred predstojeće pregovore u budućem statusu KiM. Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SRS, čak je predložio da se Sporazum ne usvaja u "predvečerje pregovora o budućnosti KiM" i da se ostavi da "visi" smatrajući da će NATO samo pomoći Srbima da se isele na njihovim transporterima, kao što je to činio i 17. marta.
Na zahtev njegovog stranačkog kolege Dragana Todorovića poslanici su se, potom, o Sporazumu izjašnjavali javnom prozivkom. "Za" Sporazum su iz Srbije glasali parlamentarci iz DSS, DS, SPO i G 17 plus, dok su "protiv" bili radikali i socijalisti, a "uzdržani" iz SDP. U crnogorskom skupštinskom delu podršku tom dokumentu dali su DPS, SDP i SNP. Međutim, Momčilo Vuksanović, član SNP koji pripada tzv. Žižićevoj struji, bio je "protiv", a njegov kolega Stojan Tanjević "uzdržan".
STANKOVIĆ BEZ REČI
IAKO je slušao celu poslaničku raspravu o Sporazumu sa NATO, novi ministar odbrane Zoran Stanković - koji je jedini iz aktuelnog sastava Saveta ministara SCG prisustvovao sednici - nije izlazio za skupštinsku govornicu. Za njom nije izgovorio - ni reč.

ODBIJENI RADIKALI
POSLANICI su odbili amandmane SRS da se iz sporazuma briše član 1 odredbe koja se odnosi na suštinu i naziv sporazuma i član 3, kojim se predviđa da će SCG razmotriti mogućnost da NATO po najnižoj ceni dobije od naše zemlje određene olakšice ili usluge.

NATO NAŠI DRUMOVI, VODE, PRUGE I NEBO
SPORAZUM SCG i NATO koji je parlament državne zajednice juče ratifikovao počeće da važi "na dan kada Srbija i Crna Gora obevesti NATO da su ispunjene sve procedure za njegovo stupanje na snagu". Privremeno se, međutim, primenjuje od dana kada je potpisan, a potpise na taj dokument stavili su još 18. jula 2005. šef diplomatije SCG Vuk Drašković i generalni sekretar NATO Jap de hop Shefer.

Ključni članovi Sporazuma su ovi:

SCG dozvoljava slobodan tranzit i prolaz preko svoje teritorije, uključujući vazdušni prostor i teritorijalne vode, kopnenim, železničkim, drumskim ili vazdušnim putem za sve osoblje i bilo koju vrstu tereta, opreme, robe i materijala, uključujući i municiju koji su potrebni NATO za izvođenje operacije podrške miru u regionu Balkana

SCG će razmotriti mogućnost pružanja pomoći ili će pomoći u pružanju, po najnižoj ceni, onih olakšica koje NATO bude smatrao potrebnim

NATO nema obavezu da dostavlja spisak inventara ili drugu rutinsku carinsku dokumentaciju o osoblju, opremi, potrošnom materijalu i zalihama koje ulaze, izlaze ili tranzitiraju kroz SCG u cilju podrške operacije

Vozila, plovila i vazduhoplovi u tranzitu ne bi trebalo da podležu propisima o izdavanju dozvola ili registraciji niti o siguranju. NATO ne zahteva da bude izuzet od plaćanja razumnih cena za tražene i pružene usluge

Osoblje NATO, njegova imovina i sredstva uživaju privilegije i imunitete u skladu sa Konvencijom UN o privilegijama i imunitetima iz 1946. godine

Svi članovi osoblja NATO koji uživaju privilegije i imunitete, poštuju zakone SCG u meri u kojoj je poštovanje propisa u skladu sa poverenim zadacima. Eksperti u misijama NATO, kao i osoblje, ne mogu biti uhapšeni ili držani u pritvoru. Oni koji se greškom uhapse, odmah se predaju NATO

Vojno osoblje obično nosi uniformu, a osoblje NATO može posedovati i nositi oružje ako je za to ovlašćeno naredbom

NATO može da ističe svoju zastavu ili zastave njegovih članica na uniformama, vozilima ili objektima zapadne vojne alijanse.

SCG dozvoljava NATO sopstvene telekomunikacione veze, a tu spada i pravo da se koriste ona sredstva i veze koji su potrebni da bi se obezbedila puna mogućnost komunikacije te pravo besplatnog korišćenja celokupnog elektromagnetskog spektra

Dodatni aranžmani sa NATO mogu biti zaključeni kako bi se razradili dalji detalji, a odredbe ovog Sporazuma ostaju na snazi do okončanja podrške miru u regionu Balkana ili kako se strane drugačije dogovore.

JAP DE HOP SHEFER CEO BALKAN U NATO
GENERALNI sekretar NATO Jap de hop Shefer izjavio je u Beču da je članstvo balkanskih država u NATO jedini sigurni recept za stabilnost na Balkanu.
Posle susreta sa austrijskim kancelarom Volfgangom Šiselom, Shefer je rekao da se nada da bi drugi krug proširenja Alijanse mogao biti sproveden na samitu u leto 2008. godine.
U ovom trenutku, šanse za uključenje u NATO imaju Hrvatska, Makedonija i Albanija, naveo je Shefer.
On je isključio mogućnost daljeg povlačenja NATO iz Bosne, gde je Alijansa predala komandu EU, ili sa Kosova, na kojem je razmešteno 17.000 vojnika NATO.

MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA SCG PROTIV NOVOG 17. MARTA
MINISTARSTVO spoljnih poslova ocenilo je da je Sporazumom o tranzitu NATO snaga preko teritorije Srbije i Crne Gore naša država učinila veliki korak ka "Partnerstvu za mir" i ubrzanim evroatlantskim integracijama.
U slučaju da albanski politički ekstremisti i teroristi na Kosovu i Metohiji krenu u ma kakvo nasilje nad Srbima ili međunarodnim snagama, NATO trupe će biti u prilici da intervenišu mnogo odlučnije i brže nego 17. marta prošle godine, istaknuto je u saopštenju Ministarstva.
"Sličan sporazum potrebno je da potpišemo i sa snagama Eufora u Bosni i Hercegovini. Veoma brzo neophodno je i potpisivanje sporazuma sa NATO o uzajmnoj razmeni svih bezbednosnih informacija", smatra MPS.

POSLANIK SRS DRAGAN TODOROVIĆ "OKUPACIJA SRBIJE"
POSLANIK Srpske radikalne stranke u Skupštini SCG Dragan Todorović ocenio je da ratifikovanje sporazuma sa NATO o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama u regionu Balkana predstavlja "okupaciju Srbije".
- SCG će biti dovedena pod okupaciju Sjedinjenih Američkih Država i NATO - rekao je Todorović novinarima u Skupštini.
Prema njegovim rečima, naši državni organi neće moći da utiču ni na jednu aktivnost NATO u našoj zemlji.
Todorović je kazao da je srpskoj strani obećano da će se pooštriti uslovi za referendum u Crnoj Gori, što će dovesti da referendum ne uspe, a Crnogorcima je rečeno da od toga nema ništa, tako da obe strane misle da će dobiti nešto ukoliko sporazum sa NATO bude usvojen.
On je zatražio da se građani referendumom izjasne o ulasku SCG u "Partnerstvo za mir", a ne na ovakav način.

VOJNO-POLITIČKI ANALITIČAR ZORAN DRAGIŠIĆ "DOBAR POSAO ZA NAROD"
RATIFIKACIJA sporazuma o tranzitu NATO trupa kroz SCG iskazuje čvrstu rešenost zemlje da se priključi evroatlantskim integracijama i ojačaće pregovaračku poziciju Srbije u razgovorima o statusu Kosova, ocenio je vojno-politički analitičar Zoran Dragišić.
Dragišić je za Betu rekao da ne bi trebalo očekivati da će NATO zbog tog sporazuma vratiti Kosovo u suverenost Srbiji, ali je naglasio da je za pregovaračku poziciju Beograda najvažnije da taj sporazum nije odbijen, čime bi bila načinjena velika greška.
- Poslanici Skupštine SCG za ovaj narod su uradili dobar posao - rekao je Dragišić.
On je naglasio da će zbog prihvatanja sporazuma biti ojačana ukupna politička pozicija zemlje, jer se njime SCG "značajno približila NATO i `Partnerstvu za mir`" i da ka tom cilju samo ostaje da se reši pitanje haškog begunca Ratka Mladića.
Dragišić je istakao i da tehnička sadržina sporazuma omogućava NATO trupama da, u slučaju ponovnog izbijanja nasilja na Kosovu, brzo stignu u Pokrajinu i omoguće veći nivo bezbednosti i za kosovske Srbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije