OSMORICA bivših policajaca dobili su zajedno 209 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja likvidacije Vuka Draškovića u Budvi pre pet godina, što je, po nalazu suda, naredio Slobodan Milošević. Na ove kazne pravo žalbe Vrhovnom sudu Srbije u roku od 15 dana imaju i tužilac i osuđenici.
Milorad Ulemek Legija, Radomir Marković, Branko Berček, Leonid Milivojević, Nenad Bujošević, Duško Maričić, Milorad Bracanović i Nenad Ilić ćutke su, u stavu mirno, bez ikakve grimase ili gesta propratili javno saopštavanje presude koju su doneli Dragoljub Albijanić, predsednik veća, i sudije Zoran Tatalović i Radmila Dragičević Dičić. Izuzev što je Ulemek salutirao kad je čuo svoju kaznu, dok se Milivojević preksrstio.

DA VRATE MARKE
PRESUDA je izrečena posle 50 sudskih radnih dana, izvođenja raznih dokaza i saslušavanja svedoka, veštaka, optuženih i drugih procesnih radnji koje su zabeležene na više od 2.000 stranica, rekao je sudija Albijanić.
Milorad Ulemek Legija dobio je 40 godina zatvora za oba dela, Branko Berček takođe 40 godina, kao i Duško Maričić Gumar i Nenad Bujošević. Leonid Milivojević je kažnjen sa 15 godina zatvora, koliko su dobili i Nenad Ilić i Radomir Marković. Najbolje je prošao Milorad Bracanović kojem sledi četiri godine robije, i to zbog devet teških bolesti koje ima, kako je obrazložio sudija Albijanić.
Uz to, Berček treba da vrati 30.000 nemačkih maraka dobijenih posle izvršenja krivičnih dela, što važi i za Milivojevića. Po 20.000 DEM moraju da vrate Maričić i Bujošević, a Ilić duguje 10.000 DEM. Sve to ukupno iznosi 110.000 DEM, i biće obračunato u dinare pa uplaćeno u republički budžet, zato što su novac dobili kao nagradu za kršenje zakona.
Kad je o zatvorskoj kazni reč, neki su dobili i više. Ulemek je za stvaranje zločinačkog udruženja unutar JSO kojom je komandovao dobio pet godina zatvora, za učešće u pokušaju ubistva Draškovića 15 godina i za likvidaciju Stambolića 40, ukupno, dakle, 60 godina. Kako je kod nas moguće izreći najviše 40 godina ztavora, sud mu je odredio jedinstvenu kaznu od 40 godina.
Zakonski maksimum od 40 godina probio je i Branko Berček, koji je za ubistvo Stambolića dobio 40 godina robije, a za pokušaj likvidacije Draškovića 15, pa je i njemu izrečena umanjena jedinstvena kazna od 40 godina.
Leonid Milivojević je za pokušaj budvanskog atentata dobio 13 godina i za učešće u ubistvu Stambolića 15, ali mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zbog teškog zdravstvenog (psihičkog) stanja i zato što je svojim izjavama pred sudijama znatno pomogao rasvetljavanju oba krivična dela.

JASNI DOKAZI
SUDIJA Albijanić kazao je, čitajući presudu, da su svi optuženi za ubistvo Stambolića izvršili to krivično delo što je tokom procesa nesporno dokazano, pa su zato i dobili maksimalnu kaznu jer su pokazali naročitu svirepost i surovost i da kod njih nema olakšavajućih okolnosti. Kad je o pokušaju ubistva Draškovića reč, izrečeno je po 15 godina zatvora samo zato što je lider SPO, na sreću, ostao živ.
- Kao sud ne možemo da prihvatimo deo završene reči tužioca u kojem je rekao da ovo nije obično suđenje jer se sudi režimu Slobodana Miloševića - rekao je Albijanić u obrazloženju presude. - Ako bi tako bilo ovo bi bilo političko suđenje, što sud ne može da prihvati. Važnost ovog suđenja je u nečem drugom, a to je težina krivičnih dela - posredi su najteža, a mi smo se bavili samo krivičnom odgovornošću optuženih. Sud ne obraća pažnju na pitanje da li će ovakva presuda imati političke konotacije. Činjenica da su ovde optuženi Slobodan Milošević i Nebojša Pavković, protiv kojih je razdvojen postupak, Radomir Marković i Milorad Ulemek Legija i Milorad Bracanović ne može da bude osnov da neko ovo suđenje okarakteriše kao političko.
Činjenica da je jedna žrtva bila lider opozicije (Drašković), a druga predsednik predsedništva Srbije (Stambolić) objašnjava sudu razlog za povećanu pažnju javnosti, dodao je Albijanić, ali sud "čude komentari u medijima da je optuženima presuđeno mnogo ranije i to je za nas neprihvatljivo". Albijanić je odbacio i tvrdnju odbrane da će ovo biti "sud potrebe, a ne zakona" ako ne oslobodi optužene, jer "sud postoji da utvrdi ko je u pravu, javna tužba ili odbrana".
Odluka oko pokušaja atentata u Budvi doneta je prevashodno na bazi izjave Vuka Draškovića, pisane dokumentacije, otisaka prstiju, policijskih zapisnika, izveštaja Ministarstva odbrane, veštačenja, potvrde o povredama, saslušanja admirala Milana Zeca i drugih svedoka iz VSCG, kao i drugih svedoka i veštaka - obrazložio je sudija Albijanić. - Takođe, na osnovu priznanja u istrazi koje su dali Nenad Ilić i Radomir Marković. Tako je nesumnjivo utvrđeno ko je kad i šta uradio vezano za Budvu.

NIJE SPREČIO
PRESUDA u delu koji se odnosi na ubistvo Ivana Stambolića zasnovana je, po sudijinim rečima, na veštačenju DNK uzoraka ostataka nađenih na Fruškoj gori, Stambolićevog sina Veljka i pokojne kćeri Bojane. Zatim, zapisniku o pokazivanju lica mesta koji je potpisao svedok saradnik Nenad Šare, istražnoj dokumentaciji, saslušanjima brojnih svedoka i veštaka... Najzad, i na policijskim priznanjima Leonida Milivojevića i Duška Maričića.
- Milorad Ulemek Legija je u Beogradu i Kuli kao komandant JSO organizovao kriminalnu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu, radi sticanja dobiti i moći i da bi po nalogu Slobodana Miloševića vršili ubistva u okviru ovog zločinačkog udruženja - rekao je u izreci presude sudija Albijanić. - Po Miloševićevom nalogu je na više sastanaka u Beogradu izdao naređenje da ubiju Vuka Draškovića i Ivana Stambolića.
Bracanović je od Ulemeka saznao za pripreme ubistva Ivana Stambolića, ali nije sprečio, pa odgovara za neprijavljivanje pripreme krivičnog dela. Radomir Marković je od maja do juna 2000. kao načelnik RDB MUP Srbije (dana BIA) po zahtevu Miloševića pomogao u ubistvu Stambolića tako što je dao karton sa njegovom fotografijom i ličnim podacima Ulemeku, i u pokušaju ubistva Draškovića tako što je dao izvršiocima atentata lažne lične karte i telefon admirala Milana Zeca, komandanta ratne mornarice VSCG (Zec nije znao koji zadatak ovi imaju - dodao je sudija).
Prema tome, za ubistvo Ivana Stambolića juče su osuđeni Milorad Ulemek, Branko Berček, kao neposredni izvršilac, Duško Maričić, Nenad Bujošević, Radomir Marković i Milorad Bracanović. A, za pokušaj likvidacije Vuka Draškovića Milorad Ulemek, Branko Berček, kao neposredni izvršilac, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

ULEMEK "REKOREDER"
POSLE 65 (zapravo 40) godina zatvora koliko je dobio u Specijalnom sudu za borbu protiv organizovanog kriminala, i 15 godina zatvora koji su mu izrečeni zbog ubistva četvorice pripadnika SPO na Ibarskoj magistrali, Milorad Ulemek Legija već je postao rekorder u istoriji srpskog pravosuđa po dužini zatvora koji mu se nadvio nad glavom.
Zna se da je on optužen i u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i za organizovanje zemunskog kriminalnog klana. Ako u ta dva odvojena procesa bude osuđen, ukupno izrečena zatvorska kazna preći će 100 godina, ali će on iza rešetaka moći da provede "samo " 40 godina jer je to najduža vremenska kazna koja se u Srbiji može ikome dati.

ŠARE BEZ KAZNE
SUDIJE su prihvatile iskaz tužiočevog svedoka saradnika Nenada Šarea, zvanog Škene, u kojem je do detalja opisao kako je praćen, otet i likvidiran, gde je zakopan Ivan Stambolić.

Zato mu juče nije izrečena kazna zatvora, iako je u ovom zločinu učestvovao, što je u skladu sa Zakonom o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

PROPALA PRAVNA DRŽAVA
- OČEKIVAO sam ovakvu presudu, ničem boljem nisam se ni nadao jer je pravna država odavno propala - kaže Dušan Mašić, branilac Radomira Markovića.
- Ova presuda ne služi pravu već Vojislavu Koštunici i vlastima - dodaje on najavljujući žalbu na presudu.
Goran Petronijević, drugi Markovićev advokat, tvrdi da se presuda zasniva na "nevalidnim dokazima" i da nijedan sud na svetu takve dokaze ne bi prihvatio. Kad politika uđe u sudnicu, pravo iz nje izlazi, komentariše presudu Petronijević.

POLITIČKA PRESUDA
- NADAMO se da ćemo žalbom na presudu dobiti pravednu presudu - izjavio je Slobodan Milivojević, branilac Milorada Ulemeka Legije.
Po njegovim rečima, ovo je politička presuda koju je "sud sigurno doneo pod određenom dozom pritiska". Pita se kako je pre 15 dana u procesu za Ibarsku magistralu maksimalna kazna za događaj iz 1999. godine bila 15 godina, a sada za događaje iz 2000. maksimalna kazna je 40 godina, a da je pri tom zakon - isti.

OČEKIVALI
- OVO smo i očekivali, drugi komentar nemam - jedino je što je rekala Katarina Stambolić, supruga pokojnog Ivana Stambolića, koje je izricanje presude propratila sa svojim advokatom Nikolom Barovićem.
Po mišljenju Barovića, sud je imao razumevanje za Markovića i Bracanovića kad ih je osudio kao pomagače, a ne kao saizvršioce u zločinačkom udruženju na čelu sa Slobodanom Miloševićem (saizvršilaštvo se strože kažnjava - prim. aut). To, po njegovim rečima, pokazuje da nismo stali na kraj zločinima koje je izvršila Služba. Milošević je u Hagu, a i to je neka pravda, zaključuje Barović.

ZASTARELO
ZBOG zastarelosti krivičnog gonjenja za pripadništvo u zločinačkom udruženju kojeg je osnovao Milorad Ulemek nisu osuđeni Branko Berček, Duško Maričić, Leonid Milivojević, Nenad Bujošević i Nenad Ilić, bivši pripadnici JSO.
Tako je objasnio sudija Dragoljub Albijanić.

POLITIČARI I SVEŠTENIK
VUK Drašković nije prisustvovao izricanju presude. U publici su bili Dragan Kojadinović, ministar za kulturu, Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu, Anđelko Tripković, direktor Beogradskog sajma i Aleksandar Čotrić - svi iz SPO.
U publici, pored Ulemekove supruge i majke, bio je i njegov brat, inače sveštenik, Petar Ulemek.
Dragica VELjKOVIĆ
Nataša BIJELIĆ


REAGOVANjA

NEKI I PREBLAGO
MINISTAR spoljnih poslova SCG i lider SPO Vuk Drašković izjavio je da su počinioci atentata na njega i Ivana Stambolića juče dobili zakonom predviđene kazne, ali da su Radomir Marković i Milorad Bracanović preblago kažnjeni.

JEDINA MOGUĆA
IZREČENA presuda neposrednim izvršiocima ubistva Ivana Stambolića i onima koji su pokušali da ubiju Vuka Draškovića u Budvi zaslužena je i jedina moguća. Ova presuda je korak napred u rasvetljavanju prirode prethodnog režima - kaže Srđan Srećković, potpredsednik Srpskog pokreta obnove.
Međutim, on navodi da sud nije poštovao zakon u slučaju presude Nenadu Iliću, koji je kamionom na Ibarskoj magistrali namerno ubio četiri čoveka.
B. S. P.

VRATILI VERU
SPECIJALNI sud, izrekavši maksimalne kazne zatvora optuženima za ubistvo Stambolića i pokušaj ubistva Draškovića, dokazao je svoju profesionalnost i vratio veru u mogućnost da nezavisno sudstvo kao institucija u Srbiji ipak može da postoji, kaže se u saopštenju Centra za razvoj građanskog društva "Milenijum".