Nevin robijao 357 dana

N. BIJELIĆ

petak, 25. 02. 2005. u 18:46

Невин робијао 357 дана
Sud u Strazburu prihvatio slučaj Velibora Rapaića koji je tužio SCG. Kad je nepobitno utvrđeno da nije ubica, dosuđeno mu dva miliona dinara nadoknade za pretrpljene duševne bolove, ali drugostepeni sud ukinuo ovu odluku i dodelio 450.000 dinara. Suđenje u
GODINU dana Velibor Rapaić (30) bezuspešno je dokazivao svoju nevinost. Cena kojom je platio tuđe greške je visoka i niko je neće nadoknaditi. Ali postoji ona druga strana u čoveku, koja na čistac želi da istera pravdu i na neki način kazni sistem koji ga je nestručnim radom obeležio za ceo život.
Nedužan je proveo u pritvoru subotičkog istražnog zatvora 357 dana zbog optužbe da je silovao, a zatim i ubio Helgu Čevari (23), studentkinju iz Malog Iđoša. Posle obustavljanja postupka protiv njega, jer je uspeo da dokaže da nije kriv, savio je papir i tužio državu zbog pretrpljenih duševnih bolova. Prvostepena odluka glasila je da treba da dobije dva miliona dinara. Ali, nedugo zatim ovu odluku je ukinuo drugostepeni sud, koji je našao da je Veliboru dovoljno 450.000 dinara. Ne želeći da ponovo trpi nepravdu odlučio je da pomoć potraži izvan granica naše zemlje. Celokupan predmet poslao je Sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je prihvatio da postupa po ovom slučaju, a suđenje bi trebalo da počne u aprilu.
Sve je počelo 5. oktobra 1998. godine kad je nastradala Čevari. NJeno telo pronađeno je u dvorištu kuće u Ulici Gavrila Principa 7 u Subotici, gde je živela kao podstanar. Policija je imala samo jedan trag ka ubici - cedulju sa citatom iz Kurana: „Za sreću, za nafaku“ i potpisom Skender Memeti. Zašto policija nije proveravala da li postoji osoba sa takvim imenom i prezimenom i kako su uopšte došli do Velibora ne zna se. Na njegovu žalost svi prikupljeni dokazi ukazivali su da je on počinio zločin.
Analiza DNK uzorka uzetog iz vaginalnog brisa, poklapala se sa Veliborovim genetskim materijalom. Čak su i grafološke analize rukopisa na cedulji bile protiv njega. Međutim, njegov advokat Edita Der Šeregelj nije gubila nadu. DNK materijal poslala je u Budimpeštu na Institut za veštačenje, a nalaz koji je odatle stigao isključio je svaku sumnju da je Velibor počinio zločin. Na osnovu toga zatraženo je superveštačenje od beogradskog Biološkog fakulteta, odakle su stigli isti rezultati kao iz Mađarske. Velibor je oslobođen optužbe.
Ako je i postojala najmanja sumnja da se ovaj Subotičanin možda izvukao, ona je razbijena dve godine kasnije. Silovana je još jedna devojka, koja je na svu sreću ostala živa. Opisala je napadača, a policija je posle izvesnog vremena uhapsila Skendera Memetija! Ispitivanje uzoraka uzetih od napastvovane devojke i upoređivanjem sa rezultatima DNK rađenim u superveštačenju, ustanovljeno je da se oni poklapaju sa DNK osobe, koja je silovala i ubila Helgu. Memeti je osuđen na 15 godina zatvora.

STRAH
VELIBOR Rapaić je uhapšen 18. decembra 1998. godine, a na slobodi se posle prave golgote našao godinu dana kasnije, 10. decembra. Medicinskim veštačenjem utvrđeno je da je za to vreme pretrpeo teške psihičke šokove, da je neprekidno strahovao za svoj život, jer je zbog etikete silovatelja i ubice u pritvoru bio ponižavan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije