BUDVA - Zvezda petokraka jeste ušla u crkvu, ali ne da bi je skrnavila. Naprotiv, cilj je bio da se pokaže da su komunisti bili bezbožnici, da su upravo oni decenijama skrnavili pravoslavne hramove i da im je “vreme odzvonilo”.
Iguman manastira Podmaine u Budvi, koji je nedavno obnovljen od posledica razornog zemljotresa iz 1979. godine, Benedikt Jovanović, ističe za "Novosti" da se neopravdano podigla prašina oko freske u crkvi Uspenja Bogorodice i da su zlonamerne i netačne opaske u crnogorskom nedeljniku “Monitor” da SPC “decenijama po Crnoj Gori skrnavi manastire i crkve”.
Freska oko koje se podigla prašina nalazi se na levom zidu crkve budvanskog manastira i nosi naziv “Lažni episkopi i carevi”. Predstavlja veću kompoziciju i nastala je 2002. godine kada je inače ceo svod crkve oslikan. Radio ju je freskopisac iz Beograda Vladimir Kidišević Bato.
- Na pomenutoj fresci nije lik Josipa Broza, kako se priča, pa eto i piše, već je autor hteo da kroz taj lik partizana sa kapom na kojoj sija crvena petokraka napravi aluziju na komunizam koji je crkvi doneo dosta zla i koji odlazi “u arhivu”. Đavolje uže steglo je i druge koji su to zaslužili, a demonski lik sa freske, ide u pakao - ističe iguman Benedikt.
Nastojatelj manastira Podmaine, inače jednog od najlepših na Primorju, odbija tumačenje da je među lažnim episkopima i lik Miraša Dedeića, poglavara nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.
- U pitanju su opet likovi koji predstavljaju simbolično sve one koji se lažno predstavljaju u pravoslavnoj crkvi. A njih ima i u toj koja sebe naziva crnogorskom, dakle nepriznatom, i u drugima. Pojedince na ovoj fresci, "identifikuje”, verujem, Udba i njeni saradnici - objašnjava Benedikt.
Iguman Jovanović naglašava da nije tačna priča da je “pod budnim okom mitropolita Amfilohija i ostalih velikodostojnika SPC promenjen prvobitni izgled manastira koji je bio omiljeno prebivalište vladika iz dinastije Petrović NJegoš, da je na mestu nekadašnje kule sazidan zvonik”.
- Tu je prvobitno i bio zvonik, kojeg su Austrijanci, koji su vladali ovim krajevima pretvorili u puškarnicu. On je jednostavno vraćen u prvobitno stanje. Dakle, ništa nije menjano i dodavano - rekao je Benedikt Jovanović.

LETNJA REZIDENCIJA
MANASTIR Podmaine je bio letnja rezidencija crnogorskih vladika. U njemu je sahranjen i vladika Danilo (posmrtni ostaci su kasnije preneti na Cetinje, pod Orlov krš), a ovde je boravio često i Petar Drugi Petrović NJegoš, koji je tu pisao “Slobodijadu” i delove “Gorskog vijenca”.