Ne odustajemo od Velike Srbije

Radoša MILUTINOVIĆ

16. 06. 2004. u 12:43

Не одустајемо од Велике Србије
Bio bih poslednji nikogović i ološ kad bih se odrekao onoga za šta sam živeo ovih 50 godina i za šta ću živeti sledećih 50 godina – izjavio je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj na statusnoj konferenciji haškog tribunala.
PRVI put otkako se u februaru 2002. dobrovoljno predao haškom tribunalu, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u ponedeljak se saglasio sa tužiocima i to o jednoj od temeljnih postavki optužnice koja ga tereti za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Na redovnoj statusnoj konferenciji čija je svrha razmatranje napretka u pripremama sa suđenja, Šešelj je, podstaknut jednim predlogom Tužilaštva, rekao da ni on, ni njegova partija nikada neće odustati od stvaranja „Velike Srbije“ čija bi zapadna granica bila Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica.
Sudija Karmel Agijus sa Malte prekinuo je zatim Šešelja, uz obrazloženje da ne može dozvoliti da optuženi u pretprocesnoj fazi postupka brzopleto izgovori nešto što bi kasnije moglo biti iskorišćeno protiv njega.
Šešelj, koji se brani sam, zimus je tužiteljki Hildegard Uerc Reclaf dostavio spis od 295 rukom pisanih stranica u kojem je izložio osnovu svoje odbrane. Na osnovu tog spisa, koji je nazvala „veoma korisnim“, tužiteljka Uerc-Reclaf je Šešelju predložila da kao nespornu prihvati činjenicu da je cilj SRS i njega samog tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji bilo stvaranje „Velike Srbije“.
SRS i ja lično nikada nećemo odustati od stvaranja „Velike Srbije“ u
kojoj će biti objedinjene sve srpske zemlje istočno od linije Karlobag - Ogulin - Karlovac - Virovitica. SRS i ja lično se zalažemo za bratsko jedinstvo svih Srba u tim srpskim zemljama - Srba pravoslavaca, Srba katolika, Srba muslimana i Srba protestanata...“, rekao je u sudnici Šešelj, odgovarajući na pisani predlog Tužilaštva. Pre nego što ga je sudija Agijus zaustavio, optuženi je stigao još da kaže da je rat u bivšoj Jugoslaviji, shodno tome, bio „rat između Srba“.
„Ja vas prekidam u vašem interesu. Ne želim da sada prenaglite i dajete izjave koje se kasnije mogu upotrebiti protiv vas, doktore Šešelj. Poslušajte moj savet, razmotrite pažljivo ovaj dokument i porazgovarajte sa svojim pravnim savetnicima, a zatim napišite šta su vaši stavovi o svakom od ova četiri predloga Tužilaštva. Vi niste obavezni da na ovaj dokument odgovorite i imate pravo da ostanete nemi“, rekao je sudija Agijus.
„Gospodine sudijo, cenim vašu dobronamernost i brigu da ja ne kažem ništa što bi pogoršalo moj položaj, ali verujte mi ja sam čovek koji misli trezveno i mogu odmah da odgovorim na stavove Tužilaštva u tri rečenice. Verujte mi, to su stvari kojih se ja nikada neću odreći, zato što su one smisao mog života. Bio bih poslednji nikogović i ološ kad bih se odrekao onoga za šta sam živeo ovih prvih 50 godina i za šta ću živeti sledećih 50 godina“, uzvratio je Šešelj.
On je zamolio sudiju da mu omogući da se odmah izjasni i o preostala tri predloga Tužilaštva.
Sudija Agijus ostao je, međutim, odlučan: „Ne, neću vam dozvoliti da nastavite“.

TOMISLAV NIKOLIĆ, ZA ZAGREBAČKI „VJESNIK“
MORAĆE DA PRIZNAJU RSK
ZAGREB - Šešeljeve granice velike Srbije na liniji Virovitica - Karlovac - Karlobag nisu imperijalistička politika, ali će one za lidera radikala ostati večni san koji će jednog dana konačno da dosanja on ili neko drugi, rekao je predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić u intervjuu za zagrebački „Vjesnik“.
Na pitanje kako vidi odnose sa Hrvatskom ako postane predsednik Srbije, Nikolić je odgovorio da između dve zemlje mogu da postoje samo ekonomski odnosi.
- Ali ne na način da Hrvatska nama proda robu u vrednosti od tri, a mi njoj za jedan evro. Mora postojati paritet - rekao je Nikolić.
- Jednog dana moraćete priznati „Republiku Srpsku Krajinu“, vratiti ljude na njihovu imovinu i dati im neki stepen autonomije, jer i mi autonomiju moramo dati na Kosovu - zaključio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije