Uhapsili Ramba

26. 09. 2003. u 12:21

0

Specijalne snage srpske policije uhapsile su u četvrtak uveče u okolini Malog Crnića penzionisanog pukovnika VJ Vladimira Kovačevića zvanog Rambo koga ga je Haški tribunal okrivio za ubijanje civila, razaranje i pljačku Dubrovnika 1991. Prema izvorima **Novosti** pukovnik je pružao otpor ali pucnjave i oružja nije bilo. Uz neviđene mere bezbednosti Vladimir Kovačević priveden je istražnom sudiji u Palatu pravde u Beogradu.
Ovaj oficir optužen je pred Haškim tribunalom zajedno sa generalom Pavlom Strugarom i admiralom Milanom Zecom za razaranje Dubrovnika 1991. godine.
Vladimir Kovačević je inače 2002. godine razgovarao u istražnom odeljenju beogradskog Okružnog suda sa sudijom Branislavom Todićem o svojoj predaji Tribunalu, gde je i saslušan ali je u zadnjem trenutku odustao od dobrovoljne predaje.
Optužnica u Hagu protiv Kovačevića dignuta je 27. februara 2001. godine. Po njoj zajedno sa dvojicom generala on je odgovoran za ubistvo najmanje 43 civila, ranjavanje većeg broja i razranje i uništavanje kulturno-istorijskih spomenika.
Inače, Vladimir Kovačević kao Rambo, rođen je 15. januara 1961. Kao kapetan prve klase u jesen 1991. imenovan je za komandanta Trećeg bataljona trebinjske brigade JNA koja je tada predpočinjena komandi Devetog vojnog podmorskog sektora i na čelu ovog bataljona kapetan Rambo je vodio juriš pešadije na Srđ iza Dubrovnika odakle je potisnuo jedinice Zbora narodne garde i utvrdio položaje JNA koja je tada imala Dubrovnik na dlanu.
Kapetan Kovačević bio je izuzetno popularan oficir u to vreme i brzo je napredovao u službi. Svoje srpstvo nikad nije krio i već 1997. godine, po svađi između Miloševića i Bulatovića sa jedne, a Đukanovića, i Marovića sa druge, biva optužen da je sa grupom Beograđana i Novosađana planirao nerede uoči drugog predsedničkih izbora u Crnoj Gori za račun Beograda. Godine 2001. Viši sud u Podgorici ga je oslobodio optužbe i praktično od te godine Rambo je bio u penziji.

UCENJEN NA PET MILIONA
Sa imenom Vladimira Kovačevića Ramba i neophodnosti njegovog hapšenja Međunarodna zajednica ucenjivala je bivšu SRJ više godina. Ovaj oficir iako nije bio na položaju da komanduje nekom značajnijom formacijom bio je trn u oku Haškog tribunala, a za njegovu glavu, svojevremeno FBI je raspisao potrernicu od pet miliona dolara. Da li je ta poternica još na snazi - nema podataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije