Svi Milovi prijatelji

Č. PRELEVIĆ

10. 07. 2003. u 19:19

0

PODGORICA - U dokumentima i transkriptima telefonskih razgovora koji su se našli u izveštaju tužilaštva u Napulju, koje vodi istragu o krijumčarenju cigareta preko Crne Gore, našla su se i imena brojnih osoba iz okruženja crnogorskog premijera Mila Đukanovića.
Najčešće se pominje Veselin Barović (51), biznismen iz Podgorice, koga javnost od ranije zna kao predsednika Košarkaškog saveza Jugoslavije. On je svojevremno bio službenik Stambenog preduzeća u Podgorici, a u vreme kada je počeo “tranzit” cigareta postao je direktor preduzeća MTT (Montenegro tobako trejd), koje sada u papirima napuljskog tužioca figurira kao jedna od firmi sa kojom su sarađivali italijanski krijumčari. Barović je Đukanovićev lični prijatelj i često zajedno igraju basket.

OKRENULI LEĐA
U Podgorici se zna da Barović ima dosta novca, što je, recimo, pokazao pre tri godine, kupujući čuvenu “Vilu Manojlović” u Budvi. U javnosti se retko pojavljuje, ali je lani bio akter svojevrsnog skandala. Na dobrotvornoj večeri kojU su u hotelu “Crna Gora” organizovale Lin Montgomeri i Lidija Đukanović izjavio je da “zbog odnosa američkog ambasadora prema Milu Đukanoviću” ne bi trebalo dati “ni žute banke”...
Dušanka Pešić - Jeknić (44) bila je u crnogorskoj javnosti gotovo anonimna sve do smrti njenog supruga Janka Jeknića, crnogorskog ministra inostranih poslova, 1997. godine. On je stradao nadomak Podgorice udarajući svojim vozilom u parkirani autobus. Ostala su podozrenja, koja su sada ponovo aktivirana, da je ministrova udovica odbila da stavi na raspolaganje Vladi Crne Gore novac sa Jankovog računa u inostranstvu (navodno, oko deset miliona dolara!), koji je na ime pokojnog ministra bio otvoren zbog izbegavanja sankcija međunarodne zajednice. Posle toga, iako javnost o tome nije obaveštena, Dušanka Jeknić je postala predstavnik Crne Gore u Milanu, gde ima i stalnu adresu, u ulici Solari 32.
Branko Banja Vujošević (52) takođe važi za uspešnog biznismena i bliskog saradnika premijera Đukanovića. Ranije je bio jedan od direktora podgoričkog Duvanskog kombinata i višegodišnji predstavnik tog preduzeća u Italiji, a poslednjih godina radi privatno i, navodno, uključen je u poslove sa cigaretama koji su mu, verovatno, doneli pozamašno bogatstvo.
Dve ličnosti koje su našle mesto u izveštaju tužioca iz Napulja takođe su nekada bile bliske Đukanoviću, ali danas važe za “insajdere”: Srećko Kestner, ključni čovek za biznis sa duvanom u vreme dok je živeo u Podgorici, i Ratko Knežević, nekadašnji plejboj, kasnije zvanični šef misije Crne Gore u SAD, danas “biznismen negde na Zapadu”. Za njih se, posle izbijanja afere “Nacional”, veruje da su Đukanoviću okrenuli leđa, a Kestner slovi i za ključnog svedoka “duvanske afere”.

“BELI” I “ZORAN”
U transkriptima telefonskih razgovora koje su prisluškivali italijanski istražni organi, pominju se još neka imena, bez prezimena. Pretpostavlja se, recimo, da je “Beli” - Darko Raspopović, visoki funkcioner SDB Crne Gore, koji je ubijen 8. januara 2001. godine u centru Podgorice. Ubica nikada nije otkriven... “Zoran” je Zoran Jovanović, radnik u obezbeđenju Mila Đukanovića.
U najnovijem slučaju pojavljuje se, istina iz drugog plana, Dragan Brković, vlasnik famoznog predzeća “Vektra”, lični Đukanovićev prijatelj i čovek o čijem se brzom bogaćenju i velikim i unosnim poslovima u Crnoj Gori priča u raznim prilikama. Ovog puta, u tajanstvenim razgovorima pomenut je njegov sin koji živi u Italiji, a koji je, sudeći po “kompromitujućim” materijalima italijanskog pravosuđa u bliskom kontaktu sa Dušankom Jeknić...
- Što se tiče gospođe Jeknić i gospodina Barovića, reč je o mojim prijateljima, ljudima koji se bave određenim poslovima. Potpuno sam siguran da će se oni, ako bude pokrenut postupak protiv njih, prema tome odgovorno poneti - kazao je prekjuče Milo Đukanović na ovu temu. - Ne vidim nikakvog razloga da se odreknem bilo koje stranice u svom životu, ponajmanje svojih prijatelja, zato što kod mene i njih postoji pravilo da svako odgovara za svoje postupke...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije