ČEKANjE je ponekad bolnije od bola. Porodica Đorđa Marickog (16) učenika Mitrovačke gimnazije koji je u sredu ujutru, pod nerasvetljenim okolnostima, poginuo na ekskurziji u Budimpešti, čekaće barem do ponedeljka da dečak bude dopremljen kući i ispraćen na večni počinak.

"Novostima" je u petak potvrđeno u Ambasadi Srbije u Budimpešti da će telo u petak biti poslato na obdukciju, a potom će, u zavisnosti od nalaza, mađarska policija "slučaj" prebaciti tamošnjem sudu koji će izdati rešenje o smrti.

Na osnovu tog rešenja, srpska ambasada će pripremiti papire o transportu tela u Srbiju.

- Samo da nam donesu dete... Đole, srećo bakina - polušapatom ponavlja baka Gordana okupljenim komšijama i rođacima u dvorištu Marickih u Martincima.

Roditelji dečaka, Zoran i Zlata, koji su sa direktorkom gimnazije Mirjanom Đorđević još u sredu otputovali u Budimpeštu, tek u četvrtak popodne pozvani su da identifikuju telo svog sina. Mađarska policija najpre je odbijala da pokaže telo. Tek na insistiranje naše ambasade, Zlata i Zoran, skrhani bolom koji ni sedativi nisu mogli da ublaže, pušteni su da uđu u mrtvačnicu. Sve do tog trenutka nadali su se da je njihov sin živ:

- Jeste, to je naš Đole - jedva su izustili nesrećni ljudi od kojih se sve vreme ne odvaja lekar. Oni nisu želeli u četvrtak ni da vide Hotel "Golden park" sa čijeg prozora na petom spratu je palo telo njihovog sina.

Do sada je pouzdano utvrđeno da su 94 učenika svih šest drugih razreda Mitrovačke gimnazije te poslednje noći u Budimpešti bili na žurci u kafeu.

RODBINA: NE BI
SE UBIO
Po opštem utisku rodbine, školskih drugova i profesora,Đorđe nije pokazivao nikakve znake depresije koji su, eventualno, mogli da ga podstaknu na samoubistvo. - Bio je dobar đak, omiljen u društvu, nije imao razloga za depresiju i samoubistvo - kaže dečakova sestra Ivana.

- Otišli su organizovanim prevozom i vratili se svi zajedno oko pola sata posle ponoći - kaže Mirko Panić, direktor marketinga novosadske Agencije "Fantast turist" koja je organizovala putovanje.

Po povratku u hotel, pošto su se profesori uverili da su svi đaci u svojim sobama, i sami su otišli na spavanje. Neki učenici su, izgleda, to jedva dočekali i nastavili žurku po sobama.

Prema svedočenju koje su gimnazijalci rekli mađarskoj policiji, Đorđe je ostao sam u trokrevetnoj sobi. Dečakova dva druga čija imena se kriju zbog istrage, između 3.00 i 3.30 lupali su na vrata, jer su im magnetne kartice za ulazak ostale unutra. Đorđe se nije odazivao. Potom su ga zvali telefonom, ali nije odgovarao.

Spekulisalo se da je u tim trenucima na terasi sobe jednog od nižih spratova bila dr Marija Protić iz Kragujevca i da je videla telo koje je iznenada proletelo kraj nje. Ona, to, međutim, demantuje za "Novosti".

- Ne, ja sam uočila da telo leži ispred hotela - rekla nam je u četvrtak dr Protić koja je još u Budimpešti.

Potom je obaveštena recepcija, pozvani su Hitna pomoć i policija.

SAOPŠTENJE- Tokom noći između utorka i srede oko 3,30 časova, profesori su obavešteni da je jedan učenik pao sa sprata. Jedan profesor je otrčao u prizemlje hotela, gde je već bio lekar, koji je konstatovao tragični ishod. Ubrzo je stigla i Hitna pomoć - navedeno je u kratkom saopštenju koje je izdala Mitrovačka gimnazija.

NIJE MESEČARENJE

Nagađanja da je Đorđe patio od mesečarenja, pa čak i od epilepsije, negira dr Vinka Sekulić koja je imala uvid u Đorđev zdravstveni karton.

- U kartonu nema naznaka nikakve bolesti, Đorđe je bio potpuno zdravo dete - kaže dr Sekulić.

Priču o mesečarenju, inače, lansirali su dečakovi drugovi koji su ranije u šali tvrdili da je on mesečar jer govori u snu.


PROZORI

Spekulacije da je neko iz susedne sobe kroz prozor ušao u Đorđevu sobu, gurnuo ga, a zatim se vratio natrag, mađarska policija je odbacila kao "nemoguću misiju koju ni spajdermen ne bi mogao da izvede". Naime, prozori sobe u kojoj je bio dečak, kao i susednih soba nemaju terase, a razmak između svakog od njih je između tri i 3,5 metara. Đorđeva soba, inače, "gledala" je na dvorišnu stranu hotela.