Istraga o trgovini organima pod okriljem UN

D. MILINKOVIĆ

20. 06. 2011. u 20:58

"Novosti" saznaju: Srbija pripremila tekst Rezolucije o trgovini organima, koji bi mogao da bude prihvatljiv za sve članice SB
SRBIJA ne odustaje od zahteva da u istragu o trgovini organima na Kosovu budu uključene i Ujedinjene nacije. Poslednjih dana vode se dinamične neformalne konsultacije kako bi se pronašla formula uključivanja Saveta bezbednosti u ceo proces, a kojom bi bili zadovoljni najveći igrači u međunarodnoj areni.

Glavna bitka vodi se na Ist Riveru, gde Srbija pokušava da obezbedi podršku za tekst rezolucije o istrazi.

Kako je za ”Novosti” potvrdio Feodor Starčević, ambasador u Misiji pri UN, iza prvog nacrta rezolucije stali su Moskva i Peking, ali su protiv njega, na sastanku stalne petorke SB, koji je organizovala Rusija, bile SAD, Francuska i Velika Britanija. Ove tri zemlje smatraju da je Euleks sposoban da sam sprovede istragu.

- Upravo smo napravili drugi nacrt, gde smo pokušali da izađemo u susret stavovima ove trojke, ali i da zaštitimo naše interese. Mi nemamo ništa protiv da Euleks, ili bilo ko drugi, sprovede istragu, ali da između njega i SB postoji čvrsta veza - kaže nam Starčević.

Ta veza podrazumevala bi da misija EU na Kosovu bude glavna za sprovođenje istrage, ali da SB ima uvid u njen rad. Euleks bi svoje izveštaje podnosio i Ujedinjenim nacijama.

- U tekstu koji smo predložili, insistira se i na uspostavljanju dobrog sistema zaštite svedoka. Teritorijalna nadležnost Euleksa, koji je ograničen samo na Kosovo, bila bi rešena formulacijom u kojoj SB ”naređuje svim zemljama da sarađuju u istrazi trgovine organima” - objašnjava ambasador Starčević.

On kaže da zvanični Beograd čini sve kako bi se na Ist Riveru postigao konsenzus oko srpskog zahteva i on narednih nedelja našao na nekoj od sednica SB. Tada će, kaže Starčević, biti odlučeno da li će on biti izglasan u formi rezolucije ili predsedničkog saopštenja, ali u oba slučaja imaće obavezujući karakter.

TRI ZAHTEVA

Beograd prihvata da istragu o organima vodi Euleks, ali u tekstu rezolucije insistira da se odredi specijalni izvestilac ili osnuje nezavisni mehanizam UN koji će moći tri stvari:

1. da u svakom trenutku prati i kontroliše istragu

2. da daje savete

3. da po potrebi i sam preduzima određene mere

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mali bata

20.06.2011. 21:50

To je sve uredu, jedino sta nedostaje je zbog cega amerikanci, franzuzi, i englezi misle drugacije, nekako prevladjuje neki cudan osecaj da nije sigurno ko treba da sprovede istragu to sta je osnova na osnovu srpskog zakona protiv zakonito i za krivicno gonjenje.

Anđelko Anđelić

20.06.2011. 21:55

Baš čudno da je ova ekipa protiv. Oni bi da sprovedu "istragu" pa da kažu ništa nismo našli, nije se dogodilo. Istrage neće biti pod okriljem UN, zveknuće Veto sve tri.

Boro Manjaca

20.06.2011. 21:59

Nista od toga. Martijev izvestaj ce da se zaboravi jer Eulex je dobio legitimitet i od vlade Srbije a svi znamo da je je to organ koji stiti albance i zeli da nametne nezavisno Kosovo

SLAVUJ

20.06.2011. 23:49

Nezaintersovast vlade srbije je potpuno nerazumna ,nerovatno je da jednu takvu cinjenicu iznetu sa argumentima neznaju da iskoriste,toliko o njihovoj sposobnaosi a i zelji da se dokaze jedna velika istina.

Mex

21.06.2011. 04:17

A zasto bas te tri ne zele , da nemaju mozda koji Bubreg viska ?? Svasta moze biti !!!!

Nadajmo se pravdi

21.06.2011. 07:08

Logicna stvar da se ne slazu USA,Engleska koji su i glavni krivci pa im ne odgovara da istina izadje na videlo ali me cudi za Francuze.Ma da Sarkosi ima neke osobine ratnicke(to je pokazao u Libiji) slicne njima pa se zato i oni ne slazu.Ali me cudi da Ujedinjene nacije tolerisu i ne preduzmu istragu jer mislim da bi bili u vecini.USA ima momentalno 10,7 bilijardi dugova,Englezima ne ide dobro jer nema vise kolonija iz kojih je crpila sve sto im treba,aFrancuska ima velikih problema sa strancima

Indijanac iz Paracina

21.06.2011. 20:46

Nista tu nema cudno oni koji se protive da istraga o tim zverstvima bude pod okriljem UN, u isto vreme podrzavaju sve ono sto je upereno protiv Srbije, za sve one koji imaju bar malo mozga sve je jasno, setimo se Bernara Kusnera i njegovog bolesnog (citaj demokratskog) smeha u Pristini. Takodje nisam cuo da se u Srbiji povodom ovog oglasila i jedna nvo, posebno Kandicka !!!