Za status u EU popravni do jeseni

S. S. ROVČANIN

20. 05. 2011. u 20:58

За статус у ЕУ поправни до јесени
Evropa poručuje da moramo da požurimo sa reformama, vlast skrojila plan rada. Đelić: Merimo učinak 10. juna. Đukić Dejanović: Radićemo i vanredno
EVROPSKI zvaničnici napustili su Beograd i ostavili poruku: odgovor o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata zavisi isključivo od uspešnosti reformi koje sami sprovodimo!

Plan evropskih obaveza kaže da parlament mora da usvoji zakone o izboru narodnih poslanika, finansiranju partija, javnoj imovini i restituciji. Visoki savet sudstva treba da odmakne u reviziji reforme pravosuđa i reši na desetine slučajeva sudija koji nisu reizabrani. Najbolje bi bilo da se na ove obaveze stavi tačka do kraja juna, ali je poslednji rok septembar.

Prvi čovek EK Žoze Manuel Barozo razjasnio je i da priznanje Kosova nije uslov koji nam EU postavlja, ali da se saradnja sa Hagom nalazi na vrhu liste zadataka.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić objašnjava da moramo da se fokusiramo na reformsku agendu, a ”merenje učinka će biti 10. juna”:

- Tada ćemo u Beogradu održati plenarnu sednicu Unapređenog dijaloga sa Evropom. Pripremićemo i sledeći izveštaj o sprovođenju Akcionog plana Vlade. A onda, ako zatreba, popravni je do početka septembra.

Predsednik parlamenta Slavica Đukić Dejanović najavljuje za ”Novosti” da su poslanici spremni na radno leto:

- Sa evropskim zvaničnicima smo razgovarali o aktivnosti Skupštine, ali i o tome da je naš posao da građanima objasnimo šta zakoni koje treba da usvojimo, kao i kandidatura, nose sa ekonomskog i socijalnog aspekta. Plan je da 25. ili 26. maja glasamo o izmenama akta o izboru narodnih poslanika. Kako se u maju završava redovno zasedanje, za 6. jun spremamo vanrednu sednicu na kojoj će tema biti zakon o finansiranju partija. Tokom juna treba da stigne akt o imovini, a tokom leta bi se krojio zakon o restituciji.

U narednim danima pred skupštinom će se naći izmene Krivičnog zakona, koje će se odnositi na suzbijanje lažnih azilanata.

Predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga objašnjava za naš list da su evropski zvaničnici doneli dve poruke: status kandidata je realan, a naredna dva, tri meseca ključna za reforme i saradnju sa Hagom.

- EK predstavlja izveštaj o napretku naše zemlje 12. oktobra. Ukoliko bude pozitivan, moramo da damo ”gas2 na polju saradnje sa Hagom, jer je bitna za kraj novembra kada će Savet EU donositi konačnu odluku o kandidaturi - objašnjava Varga.

Na evropskom putu veliki posao čeka i VSS, koji što pre mora da donese pravilnik sa kriterijumima za rešavanje slučajeva sudija koje su ostale bez posla. I njihov učinak biće spakovan u kofer za Brisel.

KALENDAR

26. maj - skupština donosi izmene Zakona o izboru poslanika

6. jun - poslanici počinju vanrednu sednicu o aktu o finansiranju stranaka

jun - u proceduru stiže zakon o imovini

jul - izjašnjavanje o zakonu o restituciji

septembar - krajnji rok za usvajanje evropskih zakona

12. oktobar - EK saopštava izveštaj o napretku Srbije

novembar - Savet EU donosi odluku o kandidaturi i eventualno saopštava datum početka pregovora o članstvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Mali bata

20.05.2011. 21:38

Postoji neko bilo kakvo objasnjenje iz kog razloga u nasem drustvu vlada nesigurnost. Srbija ima apsolutno sve sta je potrebno da ostvari maksimalne demokracke standarde zagrizimo i prevazidjimo te gorke okove neizvesnost.

Pjotr Cibukov

20.05.2011. 23:42

@Mali bata - Batice, nema nikakve neizvesnosti. Srbija je vec ostvarila "maksimalne demokratske standarde". Ne znam sta ti pred spavanje citaju, verovatno neke moderne bajke, ali tu o demokratiji mozes slobodno da zaboravis. Ti vec zivis u njoj, nema vise mesta sanjarenju.

Mali bata

21.05.2011. 11:18

@Mali bata - Dozvolite da izrazim moje razumevanje o vasim nacelima i napomenute tri strukturne kritike.

Miladin

21.05.2011. 00:51

Dan, po dan... Vreme prolazi. A neki se nadaju da će senka (na pravosuđu)izbledeti protekom vremena. Da li se sudstvo tako gradi? Pravna maksima je da što se grbo rodi vrijeme ne ispravi!

LASTA

21.05.2011. 11:26

Neverovatno ,oni ce tek sad da krenu ubrzano da rade,sta li su samo radili do sada,verovatno punili svoje dzepove jer se priblizava dan izbora ko ko vele bolje da se nafatiraju na vreme.

Ivan Nis

21.05.2011. 22:36

Dokle cemo se vise zamajavati ovom pricom o EU.Pa valjda je svima jasno da ce se ista raspasti dok mi stignemo tamo.

Krsta

21.05.2011. 22:38

Ova Vlada je pokazala da nema kapaciteta da nas uvede u EU.Nakon izbora razbistrice se slika o evro-perspektivi Srbije.