Žak Rupnik: Dvojac idealan za put u Evropu

Goran ČVOROVIĆ

subota, 26. 05. 2012. u 20:50

Жак Рупник: Двојац идеалан за пут у Европу
Jedan od vodećih francuskih i evropskih geopolitičara, za "Novosti", o postizbornom stanju u Srbiji: Dobro bi bilo da Tadić bude premijer

PARIZ- OD STALNOG DOPISNIKA

TOMISLAV Nikolić ima priliku da postane srpski De Gol, dok bi Boris Tadić, kao premijer, istovremeno bio u prilici da pruži jemstvo započetom procesu evropskih integracija. To, u intervjuu za "Novosti", ističe istraživač pariskog Instituta za političke nauke Žak Rupnik, jedan od vodećih francuskih i evropskih geopolitičara.

* Kako EU gleda na aktuelna događanja u Srbiji?

- Spoljni pogledi, iz Evrope, na izborni proces u Srbiji različiti su i složeni, jer je pobeda Nikolića predstavljena kao iznenađenje. Ne znam u kojoj meri je ona bila iznenađenje za građane Srbije, ali jeste bila za političke instance u Briselu. Osim iznenađenja, druga moguća reakcija koja se pojavljuje je zabrinutost, kod onih koji ili ne poznaju novog predsednika, ili malo poznaju njegovu prošlost. Oni koji bolje prate situaciju imali su priliku da vide evoluciju Tomislava Nikolića i njegove partije, naročito po pitanju Evrope. Dakle, ta zabrinutost i iznenađenje treba da budu relativizovani. Vreme će doneti pravi utisak.

* Hoće li novi predsednik Srbije iskoristiti priliku da delima potvrdi proevropska obećanja?

- Političke podele na Balkanu ne vrše se samo između proevropskih liberalnih demokrata s jedne strane i arhaičnih nacionalista zatvorenih u same sebe s druge. Postoje radikalni nacionalisti, umereniji, pragmatični, a ima i demokrata i liberala koji nastoje da sačuvaju interese i identitet nacije. Ono što se dogodilo sa HDZ-om u Hrvatskoj moglo bi da bude model za Srbiju, kako da se iz radikalnog nacionalizma, usredsređenog naročito na pitanje Kosova, dođe do umerenije struje koja pokušava da pomiri viziju nacije s Evropom.

* Hoće li evropske integracije Srbije biti nastavljene u istomritmu?

- Jedna zaduženja ima predsednik, a druga vlada. Videćemo da li će vlada i različiti nivoi javne administracije biti spremni ne samo za otvaranje pretprijemnih pregovora s EU već i za otvaranje pregovaračkih poglavlja, da bi čitav proces napredovao brzo, možda čak i brže nego što su neke zemlje to učinile pre Srbije. Tu se pre svega radi o nastavku reformi u fokusu priprema za ulazak Srbije u EU.

KOSOVO VAŽNO ZA ULAZAK U EU * DA li je najbolje rešenje da se oko DS i SPS formira vlada?
- U tom slučaju, postojala bi kohabitacija. Francuzi su je imali, kao, na primer, za vreme Širaka i Žospena. Predsednik bi u tom slučaju istupao s pozicija vrednosti i važnosti nacije, dok bi vlada i premijer sprovodili neophodni reformski program da bi se ušlo u EU. Jer, ako se reforme i dijalog s Kosovom ne budu sproveli do kraja, i ako se ne stvore pomirljivi odnosi, šta god mislili o ljudima koji su na vlasti na Kosovu, treba znati da ulazak u EU neće biti moguć.

Postoji i druga dimenzija, a to je neizvesnost oko odnosa s Kosovom. Mnoga pitanja koja se danas postavljaju oko Srbije odnose se na to da li će sa Nikolićem doći do promena u odnosu na pragmatičan pristup koji je ispoljio Tadić. Srbija je s Tadićem poslednjih godina pokazala veliku dozu pragmatizma. S jedne strane, nije priznala Kosovo i čuvala je svoju pravnu poziciju, ali je, s druge, prihvatila da pregovara o praktičnim pitanjima, što je veoma važno za Evropu. Posle svega, prvi uslov za ulazak u EU jeste da zemlja članica neguje dobrosusedske odnose.

* Hoće li Srbija nastaviti ovim putem?

- To je glavno pitanje. Novi predsednik ističe da je proevropljanin i da prihvata evropsku perspektivu. Evropu ne prepoznaje kao pretnju, već suprotno, kao nešto čemu Srbija jednoga dana treba da pripada. Nezavisno od Nikolićevih namera, paralelno, postoji pitanje percepcije u regionu. Dan posle izbora, u telefonskim razgovorima sa Sarajevom, Zagrebom, Prištinom, interesujući se za to šta misle o izboru Nikolića, dobijao sam odgovore da se to vidi kao signal koji baš ne ide u korist regionalnim približavanju, saradnji i pomirenju. Moguće je da greše, i želim da je tako. Često u istoriji, nacionalisti na kraju pokažu spremnost na kompromis i donesu hrabre odluke.

* Šta mislite o ideji da Tadić bude premijer?

- Ako Boris Tadić ostane da vodi poslove, to bi moglo da bude ohrabrujuće. To bi bilo jemstvo da bi evropragmatični put, naročito u vezi s Kosovom, mogao da se nastavi. Naravno, ne bi trebalo da Tadić uđe u takmičenje s Nikolićem i njegovom partijom oko toga ko je, predsednik ili premijer, veći patriota i branilac srpskih interesa. Boris Tadić kao premijer bi, na neki način, bio u prilici da kompenzuje zabrinutosti koje su mogle da budu izazvane dolaskom Nikolića na mesto predsednika.

* Postoje signali da bi Evropa, navodno, volela da vidi na delu veliku koaliciju DS-SNS. Šta mislite o tome?

- Velike koalicije nikada nisu dobre za demokratiju. Svakoj vladi treba opozicija. Ako opozicija postane deo vlade, smanjuje se demokratski prostor. U principu, velike koalicije se formiraju zbog kriznih situacija, kao što je aktuelna kriza u Grčkoj. U Srbiji bi to moglo da bude u slučaju da predstoji nepopularna odluka koja treba da se donese u vezi s nezavisnošću Kosova.

Komentari (6)

BOZIDAR

26.05.2012. 21:31

Boris Tadic je i do sada bio premijer ,Predsednik ,Ministar IP ne vidim sta bi se promenilo u Srbiji.Interesantno je da nam svakodnevni saveti javni i tajni stizu iz Evrope.Znaci ponovo ce nam oni birati premijera sastavljati Vladu..Kako Dacica brzo umirise posle izjave da se zna ko je premijer.Srbijo zemljo....

citalacmislilac

26.05.2012. 21:39

Jedan od vodećih francuskih i evropskih geopolitičara bi morao da zna da dodje do te nepopularne odluke narod se iznjasnjava na referendumu. Nijedna vlada nema legitimitet za neku takvu odluku.

Anonymus

27.05.2012. 10:17

@citalacmislilac - A pitanje nije sa DA ili NE nego KOSOVO ili EU. Kakva dilema. Jezivo!

Čedomir Činić

26.05.2012. 21:45

Mora da se stvori pozitivna politicka navika koja ce motivisati na stvaralacki rad i da se svaki valjani i casni rad nagradi.

Jugoslav

27.05.2012. 05:37

Ovaj je francuska mirodjija u balkanskom loncu jos od pocetka razbijanja Jugoslavije. Aktivno je doprinosio razbijanju Jugoslavije i Srbije.

francuzi,lopovska nacija

28.05.2012. 10:16

Ukrali ste nam NA projekt i napravili Eurofighter,lopovi i jos gore,namestili rat iz devedesetih a zrtvovali samo delimicno Dassault i to samo da biste unistili nasu industriju,privredu i skolstvo.Alarmirali ste NATO cim ste videli da smo isprednjacili u vojnoj tehnologiji i to vam je bilo minut do podne.Vi ste porazeni jos1983.sa pojavom idejnog projekta NA.Toliko ste zaostali i od vas mi ne treba cak ni besplatan Citroen sto rdja 200 na cas.