Inauguracija Nikolića 10. juna

D. M. - M. B.

utorak, 22. 05. 2012. u 20:51

Инаугурација Николића 10. јуна
Novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano će biti inaugurisan 10. juna ili dan kasnije, a na ceremoniju će doći mnogi strani i državni zvaničnici. Oli Ren već najavio dolazak

NOVI predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano će biti inaugurisan 10. juna ili dan kasnije, a na ceremoniju će doći mnogi strani i državni zvaničnici. Svoje prisustvo u utorak je potvrdio Oli Ren, komesar za proširenje Evropske unije.

Budući šef države položiće zakletvu sredinom naredne nedelje, a posle toga uslediće i zvanična promocija. Dok još slaže utiske iz izborne noći, Nikoliću u njegov stranački kabinet svakodnevno pristižu gosti.

Kako prenose naši izvori, Nikolić je u utorak telefonom razgovarao sa Renom, koji mu je direktno čestitao na trijumfu u drugom krugu predsedničkih izbora. Budući prvi čovek Srbije saopštio je evropskom komesaru da će naša zemlja ostati na evropskom putu i da je spreman za sprovođenje reformi i svim oblastima društva.

U poseti novom predsedniku Srbije bili su i ambasadori Italije, Nemačke i Slovačke, a stiglo mu je i pismo od norveškog premijera Jensa Stoltenberga.

- Ambasador Armando Varikio imao je dug i srdačan razgovor sa izabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost na čestitkama koje mu je uputio predsednik Italije Đorđo Napolitano - saopštila je italijanska ambasada posle susreta.

JOŠ BIRA TIM NIKOLIĆ još nije napravio uži spisak ljudi koji će se sa njim preseliti na Andrićev venac i postati deo njegovog kabineta.
Izvesno je da će verovatno u petak biti održana sednica Glavnog odbora SNS, na kojoj će Nikolić da podnse ostavku na mesto predsednika stranke.

NOVI ŠEF DRŽAVE IMAĆE I NIZ POSLOVA KOJE DODELjUJE VLADA

TOMA PREUZIMA I SAVETE

OSIM nadležnosti koje mu pripadaju po Ustavu, novi šef države Tomislav Nikolić preuzeće i niz ovlašćenja koja će mu dodeliti Vlada. To je, uglavnom, vođenje nacionalnih saveta, za niz oblasti - od bezbednosti do ekonomije.

Među najvažnijima je Savet za nacionalnu bezbednost. Osim šefa države, tu su premijer, ministri policije, odbrane i pravde, načelnik Vojske, direktori bezbednosnih službi. Tako će na sto novog predsednika dolaziti najsvežiji bezbednosni podaci u zemlji i regionu, on će prvi dobijati informacije o najvažnijim akcijama bezbednosnih organa, hapšenjima... Sekretar tog saveta, prema Vladinoj uredbi, biće šef Nikolićevog kabineta.

Značajan uticaj, novi predsednik imaće i u oblasti infrastrukture i kreiranja politike prema Srbima u regionu. Nikolić će predsedavanjem preuzeti ova dva saveta.

Savet za infrastrukturu kreira glavne smernice u razvoju zemlje, donosi master-planove u oblasti saobraćaja, prati realizaciju projekata u svim fazama, od raspisivanja tendera do okončanja radova, ali i razmatra pitanja iz nadležnosti grada Beograda, opština i gradova.

Komentari (12)

Sumadinac

22.05.2012. 20:55

Sto je obecao pocinje da ispunjava.Prvo i najvaznije bice predsednik svih gradjana, a ne kao predhodni prvo predsednik svoje stranke, pa sve ostalo.Tomo i oni koji nisu glasali za tebe sada te podrzavaju.

xaxax

23.05.2012. 12:08

@Sumadinac - koji si ti ... necu da kazem sta nece mi objaviti kom taj istiv  ce odmah prvi dan posle njegovog (mizeernog) predsednikovanja da se vrati u SNS i ponovo ce nekog da krivi za svoje gluposti....E SRBIJE IMA RAZNIH KOJI U TEBI ZIVE

Duska

22.05.2012. 23:12

Na kom jeziku je predsednik svih gradjana Srbije razgovarao sa Renom i ambasadorima?

Ruzicasta pufnica

22.05.2012. 23:13

Prioritet novog predsednika bice nezaposlenost i radna mesta, da popravi sve ono sto je prethodni predsedniki njegov premijer ubrljao.

Bokser

22.05.2012. 23:19

Srbija je svog novog predsednika sa srecom i osmehom na licu je docekala. To se nije od 5.oktobra dogodilo i izuzetno je bitno sto se uspelo to opet dogoditi. Nije zdrava drzava u kojoj gradjani nemaju osmeh na licu. Ocekujemo inaoguraciju Nikolica sa nestrpljenjem i velikim postovanjem,

srna

23.05.2012. 08:14

Taman kad su se stvorili uslovi da pocne brzo resavanje nagomilanih problema, izabran je kocnicar u napretku Srbije, Nikolic. Sad ce on da utice da se gubi silno vreme dok se vlada ne izabere i, kasnije, za svo vreme svog mandata, samo ce biti kocnica efikasnijem radu.

Podrska

23.05.2012. 11:15

Tomooo Tomooo ! Zasto me ovo skandiranje podseca na nekoga ? :)Valjda ce od ovog naseg izbora da ispadne nesto dobro, iskreno mislim da gore ne moze i ne sme da bude ! Samo da mu se ne osladi vlast pa da pocne da se bahanalise kao prethodnici, iskreno se nadam da nece...

xaxax

23.05.2012. 12:04

@Podrska - videces ti i slicni tebi kako ce ovaj covek koga svi idealisujete da upropasti sve nas a i nije me nesto zao vas koji ste glasali za njega zao mi je ovih drugih...

Sale

23.05.2012. 12:45

Najveci nas problem je sto mi kao "demokratsko" drustvo nismo navikli da nam se predsednici menjaju svakih 5 godina. Navikli smo da nam politiku vode ista lica i da nam se predsednici ne menjaju. Zato je sad katastrofa sto je Tadic izgubio izbore. Nisam pristalica SNS-a, ali Srbi bre dozvolite coveku da pokaze sta moze. Mislim da DS i u najgoroj kalkulaciji po njih nije racunao na to da ce ostati bez predsednickog mesta.Arogantno zar ne!!!!