Prvi put, u poslednje dve decenije, Srpska radikalna stranka ostala je van Skupštine Srbije. Od partije koja je godinama pojedinačno bila najbrojnija i dostizala čak 82 mesta u parlamentu, doživela je sunovrat na izborima i sa osvojenih 4,6 procenata nije uspela da preskoči prag zakonodavnog doma.

O neuspehu je obavešten i lider SRS Vojislav Šešelj koji je, kako saznajemo, šokiran debaklom svojih pulena. Ostanak ispod crte znači i da će SRS ostati bez više od 10 miliona dinara mesečno koliko su dobijali na ime 78 mandata osvojenih na prethodnim izborima. Od ovog novca pomagana je i odbrana Šešelja u Hagu. Partija se i zadužila za kampanju, a sada neće biti priliva za vraćanje pozajmice banke.

U SRS u ponedeljak nisu bili pričljivi. Nezvanično su govorili da je jasno da su ostali ispod cenzusa. Zvanično su se još nadali.

- U gužvi smo. Pristižu rezultati sa terena, još se ništa ne zna tačno, pa zato ne bih da komentarišem - kratko nam je rekla šef izbornog štaba Vjerica Radeta.

Za poslednje četiri godine, partija se pocepala. Tomislav Nikolić osnovao je SNS i preuzeo veliki deo članstva. A, onih koji su ostali stranka se odricala, poput prepoznatljivih lica - Dragana Todorovića, Gordane Pop Lazić, Marine Raguš... Potpuni obrt u kampanji i kandidovanje Šešeljeve supruge Jadranke, umesto Aleksandra Martinovića za predsednika Srbije uzeo je danak. Glasove su im "otkinuli" i "Dveri" i DSS.

Podrška manje od pet odsto birača bacila je senku na odlične rezultate koje su radikali postizali godinama. Na primer, u bici za predsednika, Šešelj je u septembru 2002. imao 843.308 glasova i bio je treći, da bi na ponovljenim u decembru bio drugi sa 1.063.296. Naredne godine Tomislav Nikolić, tada radikal, osvojio je 1.166.896 glasova i pobedio u prvom krugu. U nekoliko pokušaja nije padao ispod 954.000 glasova, da bi poslednju bitku, kao član SRS, sa Borisom Tadićem, izgubio 2008. skupivši čak 1.434.068 miliona glasova.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za "Novosti" da je očigledno da radikali nisu uspeli da se prilagode novim trendovima:

- Ostali su potpuno isti godinama, kampanja Jadranke Šešelj i stranke je bila bleda. Ne znam da li bi bilo bolje da je kandidat bio Martinović, ali on je pokazao određeni politički talenat. U partiji nema ljudi koji bi mogli da zamene Vojislava Šešelja, a stvaranje atmosfere da je on realna figura na političkoj sceni, iako je u Hagu, nije bila dobra za njih.

Veliko je pitanje hoće li SRS moći da se vrati. Selidba iz parlamenta ostaviće ih bez novca, partija neće biti interesantna za nove članove, a loš rezultat može da uzrokuje i svađe u članstvu.


DESNI ĆOŠAK ČEKA DRUGE

NA parlamentarnim izborima 2003. godine radikali su osvojili 82 mandata, a 2007. godine 81. Tradicionalno se znalo koja mesta su njima namenjena - pozicije desno od govornice. U ovom sazivu ovde će sedeti neko drugi.