Srbija izlazi na birališta

Lj. Begenišić

05. 05. 2012. u 20:58

Građani u nedelju istovremeno glasaju za predsednika, republičku i lokalne skupštine i vojvođanski parlament. U konkurenciji 18 lista i 12 predsedničkih kandidata

GRAĐANI Srbije u nedelju odlučuju ko će ih voditi naredne četiri godine. Aktuelni republički, pokrajinski i lokalni parlamenti odlaze u istoriju. Bira se i predsednik , čiji je mandat pet godina, a prvi put u novijoj srpskoj istoriji istovremeno se biraju svi nivoi vlasti.

Politički analitičari ukazuju na važnost ovih izbora. Značaj uviđaju i sami građani, pa se očekuje velika izlaznost, jer glasanjem odlučuju o svojoj sudbini i budućnosti.

U periodu od sedam do 20 časova birači će moći da se odluče za neku od 18 stranaka ili koalicija, kao i za jednog od 12 predsedničkih kandidata.

Pravo glasa ima 6.770.013 glasača koji će listiće zaokruživati na jednom od 8.587 biračkih mesta.

A izborna ponuda je bogata: 18 lista, na kojima što samostalno, što u koalicijama nastupa preko 40 partija.

Redosled izbornih lista na glasačkom listiću određen je prema redosledu njihovog proglašenja, za šta je bilo potrebno prikupiti 10.000 potpisa građana. Prva je proglašena ona koju predvodi Demokratska stranka, pa tako lista „Izbor za bolji život - Boris Tadić“ zauzima čelnu poziciju. Slede Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj, pa Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić. Na četvrtom mestu je pokret „Preokret“ koji predvodi Čedomir Jovanović, a u kome su udruženi LDP, SPO, SDU, Bogata Srbija, Vojvođanska partija, Demokratska partija Sandžaka, Zelena ekološka partija - zeleni, Partija Bugara Srbije. Peta na izbornom listiću je koalicija „Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić“ (SNS, Nova Srbija, Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, Koalicija udruženja izbeglica u Republici Srbiji, Pokret snaga Srbije - BK, Narodna seljačka stranka, Bošnjačka narodna stranka, Demokratska partija Makedonaca, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja, Pokret socijalista, Pokret za privredni preporod Srbije). Slede Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica, potom Ivica Dačić - SPS - PUPS - Jedinstvena Srbija. Zatim „Dveri - Za život Srbije“, pa Savez vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić, Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, Pokret radnika i seljaka, Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković, zatim „Sve zajedno“: BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić, Koalicija Albanaca Preševske doline, Crnogorska partija Nenad Stevović, Komunistička partija Josip Broz. Poslednje mesto na listi zauzima „Nijedan od ponuđenih odgovora“.

Na ovim listama nalazi se 3.065 kandidata za buduće poslanike, što je 12 puta više nego što može da udomi srpski parlament, koji ima 250 poslanika.

Listić na kome se glasa je svetloljubičaste boje, nazivi su ispisani latinicom i ćirilicom, na pet jezika u zavisnosti od toga koji su jezici u upotrebi u sredini u kojoj se glasa.

Što se tiče predsedničkih izbora, za kabinet na Andrićevom vencu konkuriše 12 kandidata. Njihovo mesto na izbornoj listi određeno je žrebom koji je direktno prenosila televizija.

VODIČ ZA GLASAČE * Na biralište obavezno poneti ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, dakle dokument koji sadrži jedinstven matični broj građanina.
* Građani treba da ponesu i obaveštenje o glasanju ako su ga dobili.
* Oni koji ga nisu dobili, takođe, mogu da glasaju, a podrazumeva se da je njihovo ime upisano u birački spisak na određenom biračkom mestu.
* Građanin koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome može da obavesti birački odbor u nedelju najkasnije do 11 sati, a odbor će se pobrinuti da birač iskoristi svoje pravo.
* Kao i uvek, biće dozvoljeno glasanje i onim biračima koji na biračko mesto dođu u poslednjem trenutku, jer će svi koji se zateknu na biralištu u trenutku njegovog zatvaranja moći da glasaju.

Na prvom mestu je prof. dr Zoran Stanković, koga su predložili Ujedinjeni regioni Srbije. Slede Vladan Glišić, koga je predložila Grupa građana „Dveri“, pa Boris Tadić, koga je predložio „Izbor za bolji život“, zatim Vojislav Koštunica ispred Demokratske stranke Srbije, prof. dr Zoran Dragišić u ime Grupe građana „Pokret radnika i seljaka“, Jadranka Šešelj, koju je predložila Srpska radikalna stranka, Muamer Zukorlić, koga je predložila Grupa građana, Danica Grujičić, koju je predložio Socijaldemokratski savez, Ivica Dačić, ispred koalicije SPS-PUPS-JS, pa Čedomir Jovanović koga je predložio „Preokret“, Ištvan Pastor, ispred Saveza vojvođanskih Mađara i Tomislav Nikolić na predlog Srpske napredne stranke.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji 50 odsto plus jedan glas građana, dva prvoplasirana idu u drugi krug koji će se održati dve nedelje kasnije - 20. maja.

Listići na kojima će se zaokruživati ime predsedničkog kandidata su drap boje, takođe su ispisani ćirilicom i latinicom u pet jezičkih varijanti u zavisnosti od jezika koji se govori u sredini u kojoj se glasa.

Listići su važeći samo ako je birač zaokružio redni broj ispred liste, ili imena predsedničkog kandidata.

Osim u Srbiji, 6.016 građana moći će da se izjasni i u dijaspori gde će biti otvoreno 38 biračkih mesta u 22 države.

Građani Srbije sa prebivalištem u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD mogli su da glasaju u subotu od sedam do 20 časova po lokalnom vremenu.

Na biračkim mestima u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Austriji, Belgiji, Italiji, Južnoj Africi, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Češkoj i Švajcarskoj glasanje će biti obavljeno u nedelju od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Na izborima će moći da glasaju i birači koji izdržavaju kaznu u nekom od kazneno-popravnih zavoda u Srbiji, u kojima će biti otvoreno 29 biračkih mesta.

A pravo glasa moći će da iskoriste i vojnici.

Predizborna tišina počela je u četvrtak uveče i trajaće do zatvaranja biračkih mesta. To podrazumeva zabranu bilo kakvog otvorenog ili prikrivenog promovisanja bilo koje od stranaka i koalicija, ili nekog predsedničkog kandidata. Dok se glasanje ne završi, u krugu od 20 metara oko svakog biračkog mesta nema deljenja stranačkog materijala.

Novina na izborima je jedinstveni birački spisak u kome su ispravljeni podaci za gotovo 3,5 miliona građana. Eliminisani su takozvani dvostruki upisi, a biračima je prvi put omogućeno da provere svoje podatke preko sajta Ministarstva za državnu upravu.

Iz Republičke izborne komisije najavljeno je da će na ovim izborima poslednji put biti korišćeni sprejevi i UV lampe, jer su sređeni birački spiskovi dovoljna garancija da niko neće na istim izborima glasati dva puta, pa sprejevi i UV lampe postaju nepotrebni.

CeSID će da rasporedi oko 1.000 posmatrača na 1.000 biračkih mesta. Biće prisutne i misije OEBS, i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

195 / 95

05.05.2012. 22:06

Zasto nije organizovano da mozemo u Irskoj da glasamo? Nemamo ni konzulat ,ni ambasadu. U Englesku ne mozemo bez njihove vize

Milos Nedic-Beograd

06.05.2012. 01:40

Sramota . Zasto ljudi koji zive i placaju poreze u drugim drzavama da nama u Srbiji "kroji kapu". Isto rade u Hrvatskoj i BiH, nije li to cisti lopovluk-JESTE.Ne placas porez u Srbiji , nemas pravo odlucivati o sudbini Srbije.PS.u Srbiji ce "poslednu" rec imati Bosnjaci -muslimani (Sandjaka) bas kao i Francuski Muslimani-koji ce odluciti ko ce biti predsednik.dakle sudbina ove dve zemlje je (opet) u rukama Muslimana.