Samo 67 kralo glasove?

V. C. S.

05. 05. 2012. u 08:15

Za 10 godina samo 100 ljudi procesuirano zbog neregularnosti. Najviše kazni između izbornih ciklusa 2004-2008

TOKOM poslednje decenije 127 osoba je optuženo, a 67 osuđeno zbog krivičnih dela protiv izbornih prava!

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, najviše optužbi i osuda usledilo je posle izbora 2004. godine, kada je između dva izborna ciklusa procesuirano 85 ljudi, a osuđeno njih 53.

U krivična dela protiv izbornih prava, inače, spadaju povreda prava na kandidovanje, na glasanje, zloupotreba prava glasanja, sprečavanje održavanja izbora, falsifikovanje izbornih rezultata, sastavljanje netačnih biračkih spiskova, davanje i primanje mita u vezi s izborima, povreda tajnosti glasanja i uništavanje dokumentacije.

Među okrivljenima poslednjih godina najviše njih procesuirano je zbog sprečavanja održavanja izbora i zloupotrebe prava na glasanje. To, konkretno, znači da je neko glasao više puta ili da je listić zaokružio umesto nekog drugog.

Zakon za ova dela predviđa kazne od novčanih do čak pet godina zatvora, zavisno od počinjenog dela. Tako, recimo, petogodišnji maksimum mogu dobiti članovi biračkog odbora koji građanima nude, obećavaju ili daju nagradu, poklon ili korist da bi glasali za određenog kandidata ili protiv drugog.

Od šest meseci do pet godina je predviđena kazna i za one koji dodaju u kutije ili iz njih oduzimaju glasačke listiće, kao i za one koji objave netačan rezultat izbora. Takvih osuda, međutim, poslednjih godina nije bilo.

Za sačinjavanje netačnih biračkih spiskova, sprečavanje održavanja glasanja, uništavanje dokumentacije ili za one koji silom nekoga prinude da glasa, kazne su do tri godine. Najmanje sankcije su upravo za najčešća dela, kao što su zloupotreba prava glasanja, ometanje ili sprečavanje nečijeg kandidovanja i protivzakonite izmene biračkog spiska (upisivanje ili brisanje).

Među osuđenima niko nije osuđen na zatvorsku kaznu, već su gotovo svi kažnjeni uslovno ili sudskim opomenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Čedomir Činić

05.05.2012. 09:00

Zar nije to cudno da na jedan nacin iznosi se izborna nepravilnost, a u isto vreme priznaje rezultat, koji je postignut iz nepravilnosti. To onda opravdava kaoticno stanje u politickoj strukturi, uz pravilo bitno je ucestvovati po svaku cenu do fotelje. Uz vrlo jeftin mehanizam ovakva politika moze da se preokrene u odgovornu.